• Althea Spinozzi: "Nu putem uita că China este cel mai mare deţinător de obligaţiuni americane guvernamentale după Fed"
Obligaţiunile par că sunt încă incapabile să înţeleagă ce e cu toată agitaţia, în contextul posibilului război comercial între SUA şi China, dar şi al ameninţărilor reciproce dintre SUA şi Rusia cu privire la Siria, consideră Althea Spinozzi trader de vânzări la Saxo Bank.
Analistul arată: "Deşi obligaţiunile de trezorerie americane sunt în scădere de la începutul anului, nesiguranţa şi volatilitatea de care am avut parte în ultimele câteva săptămâni au împins randamentele înapoi în scădere, obligând obligaţiunile de trezorerie pe 10 ani să închidă săptămâna trecută la 2,77% - un nivel îndepărtat de pragul psihologic de 3% pe care mulţi l-au aşteptat.
Relaţia risk-off dintre obligaţiuni şi capitaluri proprii a fost restabilită săptămâna trecută, pe măsură ce piaţa se refugia către locuri sigure. Cu toate acestea, încă este neclar modul în care investitorii vor evalua riscurile pe care le implică războiul comercial. Asta înseamnă că redresarea observată în cazul obligaţiunilor de trezorerie poate fi o reacţie prematură a pieţei la incertitudine şi direcţia pe termen lung ar putea, de fapt, să încline în sensul opus".
Conform Saxo Bank, există trei motive principale pentru care obligaţiunile de Trezorerie ar putea scădea: înăsprirea politicii monetare, o scădere a valorii de deficit a obligaţiunilor de trezorerie, instabilitatea politică.
Althea Spinozzi detaliază: "1) Înăsprirea politicii monetare. Oricum ne-am uita la asta, putem să cădem de acord că singura opţiune disponibilă pentru Rezerva Federală este să înăsprească politica monetară. Curba randamentului este cea mai aplatizată din ultimii zece ani, însemnând că marja dintre randamentele obligaţiunilor de trezorerie pe 10 şi pe doi ani este în jur de 50 de puncte de bază, lăsând Fed-ului un spaţiu mic de manevră. Pentru a evita o inversiune a curbei de randament, care, în trecut, a fost un semn clar de recesiune, Fed-ul trebuie să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a înăspri progresiv politica monetară şi încetul cu încetul să crească ratele dobânzilor.
2) O scădere a valorii de deficit a obligaţiunilor de trezorerie. Aceasta marchează sfârşitul unei epoci. Din perioada de după criza financiară, ne-am obişnuit să vedem obligaţiunile de trezorerie ca fiind o marfă rară, deoarece Fed a cumpărat masiv o parte a acestei datorii, împingând randamentele obligaţiunilor de trezorerie în scădere. Acum că Fed-ul închide programul de relaxare cantitativă, iar Trezoreria SUA trebuie să emită tot mai multe obligaţiuni pentru a-şi finanţa deficitul fiscal, putem presupune cu destulă siguranţă că oferta va fi mai mare decât cererea.
3) Instabilitatea politică. Ar putea fi prematur, dar mulţi investitori deja cred că comportamentul imprevizibil al preşedintelui Trump este cauza pentru care obligaţiunile de trezorerie îşi pierd statutul de investiţie sigură. Dacă se va dovedi adevărat, multe fonduri rezervă internaţionale vor fi nevoite să-şi revizuiască strategiile de investiţii şi să privească mai departe de obligaţiunile de trezorerie. Deja, doar 42% din obligaţiunile de trezorerie din SUA sunt deţinute de străini - cel mai scăzut procentaj din 2003 încoace. Să fie oare pentru că investitorii sunt conştienţi că măsurile de înăsprire ale Fed implică faptul că obligaţiunile de trezorerie vor scădea sau pentru că investitorii pierd încetul cu încetul încrederea în SUA?
Eu personal cred că cele de mai sus sunt motive îndeajuns de bune pentru a suplimenta presiunea asupra obligaţiunilor de trezorerie, dar nu putem uita că China este cel mai mare deţinător de obligaţiuni americane guvernamentale după Fed şi dacă retorica din jurul unui război comercial escaladează, putem presupune că acest punct va fi atins, cel mai probabil, de omologii chinezi".
Este important să luăm în considerare tendinţele obligaţiunilor guvernamentale SUA pentru că acestea sugerează în mod normal ce ne aşteaptă în cea mai mare parte a lumii obligaţiunilor, apreciază Saxo Bank: "Atunci când obligaţiunile de trezorerie evoluează, toate obligaţiunile denominate în USD evoluează şi ele şi, de asemenea, obligaţiunile din alte valute sunt afectate în mod normal.
Chestiunea principală aici este că, dacă obligaţiunile de trezorerie sunt condamnate să scadă, ne putem aştepta ca obligaţiunile mai slabe să fie puse sub un stres mai mare, ducând la evenimente ce ar putea servi drept catalizator pentru pierderi sau ca reevaluare într-o clasă mai mare de active.
Deşi diferită din multe puncte de vedere, recenta scădere a obligaţiunilor corporative ruseşti se poate dovedi a fi un aspect important: atunci când valorizările sunt prea limitate, piaţa devine extrem de sensibilă şi pregătită să vândă risc. În cazul rusesc, catalizatorul a fost impunerea unor sancţiuni majore împotriva a numeroşi oameni de afaceri ruşi... dar alarmele au sunat cu mult înainte de această veste".
Althea Spinozzi mai adaugă: "Într-adevăr, unul dintre cele mai discutate subiecte de la începutul lui 2018 a fost redresarea masivă a obligaţiunilor ruseşti din ultimii câţiva ani. Rusia devenise extrem de populară în rândul investitorilor din pieţele emergente deoarece preţurile flexibile ale petrolului şi o perspectivă economică pozitivă au contribuit la o bună rentabilitate. Aceasta a dus la o limitare substanţială a marjelor de credit, ceea ce a făcut ca obligaţiunile ruseşti să pară scumpe în comparaţie cu omoloagele lor din alte pieţe emergente. Mulţi investitori ruşi au început recent să caute oportunităţi de investiţii în afara Rusiei deoarece erau de părere că relaţia risc-profit nu era satisfăcătoare.
Un alt aspect important este că sancţiunile au servit drept catalizator şi pentru a reevalua datoria corporativă a unor companii precum Gazprom şi Lukoil, care nu sunt direct afectate de acestea. Acest lucru are loc deoarece investitorii nu se pot simţi confortabil în legătură cu imprevizibilitatea guvernului SUA, temându-se că este foarte probabil să urmeze şi mai multe riscuri pe baza titlurilor din presă.
Aşa cum a spus la un moment dat colegul meu Ole Hansen, atunci când există un învins, există şi un învingător, iar sancţiunile impuse companiilor ruseşti conduc, de fapt, afacerile cu aluminiu ale Rusiei către China - chiar ţara care a fost de curând ţinta unor atacuri dure din partea administraţiei Trump.
Aceasta ridică semne de întrebare dacă guvernul SUA ştie ce face. Iar aceasta ne aduce din nou la gândurile iniţiale despre obligaţiunile de trezorerie".
Potrivit băncii de investiţii, pe măsură ce creditarea SUA se deteriorează în continuare în timp ce marjele de credit rămân stabile, piaţa devine mai sensibilă la titlurile din presă, făcând ca actualul echilibru să fie aproape imposibil de menţinut.