SCAD DIN NOU Bursele din China au pierdut, ieri, peste 5%

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 ianuarie 2016

Preţul cuprului, la cel mai redus nivel din 2009

Acţiunile tranzacţionate la bursele din China au scăzut puternic şi ieri, după un începul "brutal" al anului curent (în săptămâna anterioară), pe fondul temerilor legate de încetinirea economiei ţării.

Indicele Shanghai Composite a coborât cu 5,3%, la 3.016,70 puncte, iar Shenzhen Composite - cu 6,6%, la 1.848,10. Indicele CSI 300, care urmăreşte dinamica acţiunilor din Shanghai şi Shenzhen, a pierdut 5%, ajungând la 3.192,45 puncte.

Declinul a venit după ce, la finele săptămânii trecute, au fost publicate date din care rezultă că preţurile producţiei industriale din China au scăzut, în decembrie, pentru a 46-a lună consecutiv, alimentând speculaţiile pe marginea unei încetiniri prelungite a creşterii economice a ţării.

"Datele slabe din China au creat şi mai multe incertitudini, sporind aversiunea faţă de risc pe pieţele bursiere şi valutare din statele emergente", a afirmat, conform Bloomberg, analistul Jonathan Ravelas, de la "BDO Unibank" Inc. Manila. Acesta a adăugat: "În plus, cei mai mulţi investitori au dubii că pieţele financiare chineze se vor stabiliza în curând. Dată fiind volatilitatea pieţelor financiare, cel mai bine este să stai pe margine şi să-ţi păstrezi lichidităţile".

Pe de altă parte, preşedintele Centrului pentru cercetări de dezvoltare al Consiliului de Stat al Chinei, Li Wei, a declarat, în week-end, că ţara asiatică va avea mari dificultăţi să înregistreze o creştere economică de peste 6,5% în perioada 2016-2020, din cauza încetinirii cererii globale şi a creşterii costului forţei de muncă pe piaţa internă.

"În ultimii 30 de ani de reforme şi deschidere a economiei, PIB-ul Chinei a înregistrat o creştere anuală de circa 10%. Faţă de aceasta, creşterea de 6,5% nu este mare, dar va fi dificil să fie atins acest ritm", a subliniat Li Wei.

Conform afirmaţiilor sale, principalii factori negativi pentru evoluţia Chinei vor fi încetinirea economiei mondiale, creşterea costurilor cu forţa de muncă, care erodează avantajul concurenţial, şi amplificarea îngrijorărilor referitoare la mediu - China nu va mai putea să industrializeze în ritm rapid terenurile arabile.

Autorităţile din China sunt aşteptate să publice în 19 ianuarie datele privind evoluţia anuală a economiei în 2015, analiştii estimând un avans de circa 7% - cel mai lent ritm din ultimul sfert de secol.

Cotaţia cuprului, sub 4.400 dolari tona

Cotaţia futures a cuprului a scăzut ieri, pe pieţele externe, până al cel mai redus nivel din ultimii şase ani şi jumătate, pe fondul pierderilor de pe pieţele acţiunilor. Investitorii se tem că va încetini cererea ce cupru din China, care este cel mai important consumator de profil din lume.

Preţul cuprului cu livrare la trei luni a scăzut cu 1,7% pe piaţa din Londra, la ora locală 11:13, ajungând la 4.407,50 dolari tona. Mai devreme, preţul atinsese cel mai redus nivel din mai 2009 până acum: 4.381 dolari tona.

De menţionat că stocurile de cupru monitorizate de bursa londoneză cresc, înregistrând cel mai mare avans din ultima lună.

La Comex New York, preţul cuprului cu livrare în martie a coborât cu 2,1% la ora locală 10.40, ajungând la 1,9790 dolari uncia.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. E clar ca avem o criza a supraproductiei la nivel planetar.Explozia creditarii la nivel planetar a facut ca, capacitatiile de productie sa creasca la un nivel pe care piata nu poate sa l absoarba.Toata lumea face masini,telefoane,medicamente,h aine etc.o corectie de 40% a burselor la nivel mondial pare inevitabila din punctul meu de vedere ea fiind normala preturile din ultima perioda fiind alimentate de lichiditatea furnizata de bancile centrale.E important sa nu vedem falimente rasunatoare ale unor institutii financiare ,faliment care ar duce iarasi la turbulente cu efecte greu de previzionat.Pana atunci sa ne asteptam la un dolar ce se va aprecia cu minim 15% anul acesta fata de majoritatea monedelor din cosul FMI si la volatilitate ridicata pe burse

    Cum sa nu fie criza, toata productia e in Asia in special in China.

    Dade mai fac niste fabrici si prin Europa Sua. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb