Scăderi accentuate la BVB

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 5 septembrie 2023

Scăderi accentuate la BVB

Ministrul Finanţelor a anunţat, ieri, impunerea unei taxe pe profiturile excepţionale ale băncilor

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au scăderi accentuate în prima parte a sesiunii de tranzacţionare de astăzi, într-un context general negativ în pieţele europene, la care se adaugă anunţarea unor taxe cu impact direct asupra unor emitenţi listaţi.

Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri ale pieţei noastre, avea un recul de 1,18%, la ora 12:00, în timp ce pentru indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, deprecierea era de 0,94%.

Ieri seară la Digi 24, Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat că în pachetul de măsuri fiscale discutat în coaliţie a fost introdusă o taxă aplicabilă profiturilor excepţionale ale băncilor. De asemenea, va exista şi o taxă pe cifra de afaceri a multinaţionalelor care raportează profituri mici.

"Cheltuielile cu transferurile de capital în România sunt peste 20 de miliarde de lei, iar în ceea ce priveşte activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40%, sau Ungaria şi celelalte state membre care au impus taxe, şi noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepţionale. Este în pachet acest lucru şi are în vedere aceste modele ale statelor membre UE", a spus Boloş la Digi 24.

Totodată, ministrul a confirmat informaţiile din presă conform cărora se are în vedere aplicarea unui impozit de 10% pe dobânda titlurilor de stat care vor fi emise de acum înainte.

În aceste condiţii, la ora 12:00, acţiunile Banca Transilvania (TLV) aveau un declin de 2,62%, la 20,84 de lei, pe fondul unor tranzacţii de 7,4 milioane de lei, în vreme ce pentru BRD-Groupe Societe Generale (BRD) scăderea era 3,15%, până la 14,14 lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP), pentru care mâine este ultima zi în care se mai pot cumpăra acţiuni pentru a primi dividende din banii încasaţi pe deţinerea la Hidroelectrica, aveau un declin de 1,56%, până la 1,898 lei, în condiţiile unor tranzacţii de 5,8 milioane de lei.

Pe de altă parte, acţiunile Hidroelectrica erau în creştere cu 0,09%, la 113 lei, apreciere similară cu cea a titlurilor OMV Petrom, a căror cotaţie era de 0,5495 lei.

După două ore de la debutul sesiunii bursiere, valoarea tranzacţiilor se ridica la 27,4 milioane de lei, faţă de o medie zilnică a anului de circa 150 milioane lei.

În Europa, indicele Stoxx 600 avea o depreciere de 0,5%, în vreme ce pentru DAX 40, al bursei din Frankfurt, scăderea era de 0,45%.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Cum sa taxezi titluri de stat cand la vanzarea lor le-ai declarat micilor investitori ca sunt netaxabile?

    PRACTIC STATUL INCALCA MII DE CONTRACTE DE IMPRUMUT!

    Porneste cineva un proces? Eu ma bag! 

    1. ...vor muta banii de pe titluri de stat pe bursa...macar o parte....una calda ...una rece.

      nu se face retroactiv. doar de la cele care se vor emite de cand se baga legea. Dar oricum e o prostie uriasa si probabil vor renunta.

      corect si perfect de acord cu tine.

      Da, guvernul se face ca uita ca i-au dat oamenii din agoniseala lor la dobanzi cu mult sub rata inflatiei si acu mai vrea si sa taie din "castiguri" care de fapt sunt pierderi. Mai vad ei bani de la noi!

      Cumparati aur fratilor! 

      Vezi ca nu se aplica retroactiv. Doar titlurile care vor fi emise de acum inainte. Daca ai cumparat pana acum nu platesti impozit pe dobanda lor.

      Numai ptr titlurile de statbemisevdupa întrarea în vigoare a OUG.

    cum sa impozitezi imprumutul datoriei publice?

    v-ati lovit la ceas? 

    1. E nevoie mare de bani ptr plata salariilor bugetarilor.

      dar tandemul Ci-Ci cu siguranta da.

      Nu isi fac ei probleme ca mai storc prin metode cel putin CI-udate niste bani in loc sa reformeze. 

    as vrea sa vad forma finala a masurilor de "reforma". insa, daca totul se reduce la acea minunatie de "ajustor fiscal"... a fost gandita treaba. bancile vor reduce dobanzile la depozite pentru a recupera diferenta de impozit, ceea ce va anula impactul impozitarii titlurilor de stat. deci, cine plateste in final?

    1. Noi cumparam aur si votam A.U.R.!

      Votati AUR ca sa guverneze impreuna cu PSD

      poate tu votezi haur, eu in nici un caz

      doar nu m-am tampit!!!

    Profiturile bancilor nu e rau sunt suprataxate. Insa aceste fonduri ar trebui sa fie duse in conturi cu destinatie speciala si foarte usor de urmarit : investitii concrete nu studii de fezabilitate.

    De asemeni ar trebui un IRCC si pentru depozite astfel s-ar reduce diferenta dintre dobanzile cu care sunt bonificate depozitele si cele cerute pentru credite. 

    1. Daca suprataxeaza bancile, banii se vor duce in gaura neagra numita bugetul de stat iar bancile isi vor recupera banii de la fraierii care vor plati comisioane mai mari si alte taxe bancare.

      La fel s-a intamplat si cu suprataxa PETROM, din suprataxa se platesc pensii speciale iar fraierul de rand plateste un pret mai mare la pompa iar asta nu poate decat sa ma bucure in calitate de actionar PETROM 

      da, e foarte bine sa suprataxeze bancile. pentru ca va doriti dobanzi mai mari la credite si mai mici la depozite.

    O sa avem un socialism popular de toata frumuseatea. si cu ceva nationalism grobian presarat deasupra.

    Misto va fi fara libertati, ce o sa va mai placa.

    Zic sa ramaneti acasa sa nu votati :) 

    1. problema noastra acum este ca NU avem pe cine vota. PSD il stim. PNL si-a dat arama pe fata, nu mai este frecventabil. USR raman in continuare "partidul NU!", AUR este un partid gen galerie, plin de urlatori patriotarzi, cu 4 clase. singurul partid pe care il vad eu decent este Reper, dar pentru ca nu injura, urla, zvarcoleste din iubire fata de patrie si popor, nimeni nu il ia in seama, nu are sanse nici macar sa intre in parlament. deci, noi cu cine votam?!

      Eu voi merge in mod sigur cu USR!

    Nu sunt eu mare economist dar daca modelul pt PSD e Ungaria...apoi...masurile populiste ale guvernarii Orban au dus Ungaria la saracie si stagnare. Am fost vara ast ain Budapesta dupa vre-o 15 ani...pt prima oara am avut impresia ca Ungaria a ajuns sub nivelul de dezvoltare al marilor orase din Ro...asa cum sunt ele.

    Cat despre bursa...posibilitatea impozitarii era inclusa in pretul actiunilor TLV, BRD...e motivul pentur care nici nu a sarit pretul, nu s-a entuziasmat nimeni in fata veniturilor record. 

    1. Nu e nimic inclus în preț, nu au crescut pt ca nu au dat dividende, sau au dat la mișto.

      OUG 114 Dragnea se întoarce pe cai mari, foarte mari. Totuși, nu cred ca au curaj sa introducă...cu bancile pierzi întotdeauna. Vor amenința ca nu mai cumpara datorie și s-a terminat, se taie maioneza... 

      ba si eu cred ca ceva este inclus in preturi, atat eu cat si multi cu care am vb ne asteptam sa ne bage mana in buzunar. daca hotia ramane la nivelul ajustorului fiscal este chiar nesperat de bine

    inainte de taxare nu mai bine taiati din aparatul bugetar?

    a se vedea cazul Vascau si nu e singular in Romania? 

    Batrana o comuna care dupa lege nu poate functiona pentru ca are sub 1.500 de locuitori.

    conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Bătrâna se ridică la 127 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 175 de locuitori dar au primar si 9 consilieri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb