Scăderi masive ale preţurilor pe piaţa imobiliară comercială din Germania

Călin Rechea
Macroeconomie / 13 februarie

Scăderi masive ale preţurilor pe piaţa imobiliară comercială din Germania

Preţurile clădirilor de birouri din Germania au înregistrat cea mai mare scădere din ultimele două decenii în T4 2023, conform ultimului raport publicat de Verband Deutscher Pfandbriefbanken (VDP), asociaţia băncilor specializate în creditare ipotecară.

Declinul anual de 13,3% este al cincilea consecutiv, după o scădere de 10,6% în trimestrul anterior, pe fondul unei scăderi trimestriale de 5,2%.

Indicele preţurilor pentru clădirile de birouri a scăzut cu 16,7% în T4 2023 faţă de maximul de 187,7 puncte (2010 = 100), înregistrat în T2 2022 (vezi graficul).

Grafic ger-vdp

Indicele agregat al preţurilor, atât pentru proprietăţile comerciale cât şi cele rezidenţiale, a scăzut cu 7,2% în T4 2023 faţă de anul precedent, în condiţiile unei scăderi trimestriale de 2,2%, pe fondul unei scăderi anuale de 6,1% a preţurilor de pe piaţa imobiliară rezidenţială.

Preţurile de pe piaţa imobiliară comercială şi-au accelerat scăderea anuală până la 12,1%, de la 10,3% în trimestrul anterior, pe fondul unei scăderi trimestriale de 4,9%.

Declinul anual al preţurilor pentru spaţiile în care se desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul s-a temperat până la 9%, de la 9,3%, pe fondul unei scăderi trimestriale de 3,9%, iar preţurile blocurilor de apartamente şi-a temperat scăderea anuală până la 6,3%, de la 6,8%, în condiţiile unei scăderi trimestriale de 1,6%.

De la maximul de 117 puncte, înregistrat în T4 2017, indicele preţurilor pentru spaţiile de retail a scăzut cu 23,4% în T4 2023, până la 89,6 puncte.

"Reticenţa de a investi se datorează incertitudinii legate de situaţia economică şi schimbării aşteptărilor privind randamentele de pe piaţă", se arată în raportul de la VDP.

Într-un interviu acordat Bloomberg TV, ministrul german de finanţe Christian Lindner a declarat că "piaţa imobiliară comercială trece printr-o perioadă de ajustare", în condiţiile în care "dobânzile sunt mult mai mari decât aşteptările şi astfel multe companii sunt îngrijorate şi trebuie să-şi corecteze aşteptările".

"Băncile germane care sunt implicate în această afacere se află sub supravegherea BCE", a mai precizat ministrul Lindner, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectul problemelor de pe piaţa imobiliară comercială asupra instituţiilor financiare, dar a ţinut să asigure că "piaţa în ansamblu este stabilă, cu excepţia cazurilor în care este nevoie de noi priorităţi şi de reorganizarea proiectelor din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor".

Jens Tolckmitt, directorul executiv al VDP, a declarat pentru Bloomberg că potenţialii cumpărători încă oferă preţuri mult mai reduse decât cele cerute de vânzători, iar piaţa va rămâne anemică.

Primele date pentru acest an arată menţinerea tendinţei negative a pieţei imobiliare comerciale din Germania, pe fondul scăderii preţurilor, după cum a mai precizat directorul de la Verband Deutscher Pfandbriefbanken.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Criza economica in Germania e evidenta,

    dar guvernul german este preocupat de finantarea Ucrainei,

    vin convulsiile sociale peste politicienii "minunati"  

    1. Go East!

      Crizele imobiliare sunt specifice capitalismului.

      În 2007 n-a fost nicio Ucraina, alocarea greșită de capital se rezolvă cu o bulă spartă. Ținejii și rusnacii încearcă să reia creșterea la ordin bolșevic. S-ar putea să nu meargă sigur. 

      Criza actuala din Germanianu are nici o similitudine cu cea din 2007,

      Germania are o grava criza economica din cauza razboiului rusnac,

      toata lumea stie,dar nu este politic corect sa si spui 

      Naspa! Si acum ce sa mai facem? Trimitem mujicii inapoi la ei acasa si ne reapucam de treaba.

      Dobânzile mici și alocarea greșită a capitalului, este exact 2007. Sovietul nu contează. Nu exista!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb