Scamatoria care l-a făcut deputat pe Tăriceanu

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Politică / 8 decembrie 2008

Scamatoria care l-a făcut deputat pe Tăriceanu
  • document ataşat distributie IF CD
    apasă aici pentru a descărca.

    Oricât de simpatic ne-ar fi Călin Popescu Tăriceanu, respectul pentru adevăr ne obligă să informăm că, în realitate, conform legii, nu şi-a câştigat mandatul de parlamentar.

    După cum este cunoscut, în Ilfov, unde a candidat Călin Popes­cu Tăriceanu (în Colegiul 4), premierul a întrunit cu 18 voturi mai puţin decât colegul său de partid, Ştefan Hubert Thuma (care a candidat în Colegiul 3).

    Întrucât liberalii au câştigat un singur mandat pe tot judeţul Ilfov, el trebuia să-i fie atribuit lui Thuma.

    Aşa cere legea.

    Eliminarea lui Tăriceanu din rândul parlamentarilor ar fi afectat grav negocierile postelectorale pentru formarea Guvernului.

    Scamatoria prin care Tăriceanu a primit, totuşi, mandat de deputat, în dauna lui Thuma, constă în faptul că numele corespunzător mandatelor câştigate pe partide, nu s-au mai alocat la nivel judeţean, cum cere legea, ci la nivel naţional, unde socotelile se schimbă radical. Astfel, pe distribuţie naţională, PDL a primit două mandate în Ilfov. Algoritmul a distribuit al doilea mandat PDL în Colegiul 3, al lui Thuma şi astfel, colegul de partid al lui Tăriceanu a fost eliminat, rămânând liber mandatul alocat PNL-ului pentru Colegiul 4.

    Adică, pentru Tăriceanu.

    Aşa a devenit Tăriceanu parlamentar, deşi Thuma a primit mai multe voturi.

    Ştefan Hubert Thuma tace. Probabil că-şi face socoteala că n-ar fi în înteresul său (şi nici al PNL) să protesteze.

    Dar, este posibil, nici să nu fi inţeles cum a fost eliminat şi că operaţiunea a frânt legea.

    De altfel, încălcarea acestei legi (care, oricum, este întortocheată şi greu de urmărit) ţine de un detaliu şi o nuanţă prezente în alineatul 14, articolul 48, teza 4.

    ** Cine a pierdut **

    PSD, PD-L şi PNL au obţinut câte un mandat la nivelul judeţului, pentru că fiecare din ele a avut "unu virgulă ceva", iar, prin eliminarea zecimalelor (limitarea la partea întreagă), le revine câte un mandat, la nivel de circumscripţie (judeţ). Conform legii (alineatul 14, articolul 48), distribuirea mandatelor trebuia să fie următoarea: Gabriel Oprea de la PSD (colegiul unu), Mircea Marin (colegiul doi). Al treilea scor a fost obţinut de Mihaela Şandru, tot de la PD-L, însă acest partid îşi epuizase numărul de mandate, la nivel de circumscripţi, ca şi PSD. Astfel, următorul mandat trebuia să fie alocat candidatului PNL, Ştefan Hubert Thuma, care a obţinut cu 18 voturi mai mult decât Călin Popescu Tăriceanu. Ultimul mandat ( care revenea PD-L, adică lui Sorin Minea, din colegiul patru, unde a candidat Tăriceanu) trebuia să fie distribuit în cea de-a doua etapă, adică la nivel naţional.

    Dar BEC a procedat altfel, schimbând rezultatul din această circumscripţie.

    La BEC, doi candidaţi au pierdut mandatele, deşi le câştigaseră, iar locul lor a fost luat de doi candidaţi care au câştigat mandatele, deşi le pierduseră.

    Notă: Procesarea datelor a fost realizată în colaboare cu echipa www.vot.ro

    Notă

    Coeficientul electoral la nivelul circumscripţiei se calculează împărţind numărul de voturi strânse de partidele care au trecut pragul electoral (aşa numitele voturi utile) la numărul de colegii (în cazul nostru la patru). Împărţind apoi numărul total al voturilor obţinut de fiecare partid care a trecut pragul electoral (PSD, PD-L, PNL şi UDMR), la coeficientul electoral al circumscripţiei, se obţine numărul de mandate care revine fiecărui partid, în acea circumscripţie, prin limitarea la partea întreagă. Resturile, adică zecimalele fiecărui partid merg la nivel naţional pentru distribuirea în cea de-a doua etapă.

    În cazul nostru datele sunt cele din fisierul atasat.

    Opinia Cititorului ( 28 )

    1. Este ceva incredibil. Daca este asa va fi un scandal monstru...Si ei se cearta pe functia de premier acum?

      Dupa asta, chiar ca merita Tariceanu sa ramana in continuare...doar suntem o tara bananiera...BRAVO 

      1. HALAL.SI MAI ARE PRETENTIA D-L CALIN CA NOI SA RESPECTAM LEGEA.DAR ACEST MANDAT NU POATE FI ACORDAT CELUI INDREPTATIT?

      pdl are mai putine voturi si mai multi prlamentari tot o scam

      atorie! 

      Articol din categoria: murdareste, murdareste ca tot va ramane ceva.

      Legea descrie un algoritm foarte clar de distribuire a mandatelor, care nu lasa loc la interpretari. 

      Locul de parlamentar din colegiul in care a candidat Thuma a fost ocupat de candidatul PDL care avea mai multe voturi decat Thuma. Thuma nu putea fi mutat in alt colegiu decat cel in care a candidat. Restul ... abjectie.

      1. citeste mai atent,tocmai asta zic si ei,doar ca n-au dat locurile la judet,ci la national.

        da,Tariceanu nu putea cistiga in fata lui Thuma daca nu alocau mandatele la nivel national,pentru ca al doilea mandat PDL trebuia alocat dupa ce era dat un rind de cite un mandate,cite unul,la fiecare dintre cele 3 partide (PDL,PSD,PNL).

        citeste art.48 ,(legea 35/2008)de la alineatul 10) incolo...au dreptate,Tariceanu a pierdut.

        Va dati seama ce spuneti?E de groaza!

        Am citit foarte atent.

        In articol scrie: 

        "Intrucat liberalii au castigat un singur mandat pe tot judetul Ilfov, el trebuia atribuit lui Thuma 

        Asa cere legea." 

        FALS! LEGEA NU CERE ASA!  

        Legea cerea desemnarea ca deputat a liberalului care a candidat in singurul colegiu in care nu era deja ocupat locul de deputat si acesta era colegiul 4, in care a candidat Tariceanu. 

        Autorul articolului ignora faptul ca un candidat dintrun colegiu nu poate fi desemnat drept deputat in alt colegiu. Este unul din principiile de baza ale candidaturilor in colegii. Thuma a candidat in colegiul 3 si nu putea fi ales drept deputat al colegiului 4.  

        http://www.becparlamentare 2008.ro/rezul/REPARTZARE_2/25/ CD_7A_25.pdf 

      Identic caz si in Botosani, la noi la PNL, trebuia sa fie senator Orisanu Gabriel si nu Campanu Liviu. Identica interpretare a legii. O interpretare gresita a legii a dus la aceasta schimbare de ultim moment. RUSINEEEEEE!!!!!!

      1. Am verificat situatia de la Botosani si este departe de-a fi ca la Ilfov. Este mult mai clara. Campanu Liviu a avut cel mai mare numar de voturi dintre toti candidatii din judet (indiferent de partid), 22.030, fata de cele 8.871 voturi pe care le-a avut Oprisanu Ovidiu-Gabriel (care era al treilea in colegiu in care a candidat).

        Inteleg ca sunt nemultumiri, dar inainte de-a fi strigate in piata publica se pot verifica rezultatele comunicate de BEC.

        http://www.becparlamenta re2008.ro/rezul/REPARTZARE_2/7 /S_7b_7.pdf 

        nu am nici o nemulttumire,dar nu-mi place ca ne ia de prosti.....vorba lui Isaerescu:Incetati sa credeti ca toti prostii s-au nascut la noi si toti desteptii la voi ;nu stiu cum e la Botosnani,dar la Ilfov am inteles.Tariceanu a pierdut si a furat-o la national.Nici nu-i complicat.

        Oprisan are dreptate. Peste 41 mii voturi era PSD+PC cu 1, PDL cu 1 si PNL cu 0, deoarece PSD+PC se calificase cu un mandat urma sa vina PDL si cel mai bine plasat era candidatul PDL unde Campanu castigase, celalat si mai bine plasat PDL era deja eliminat, in acest caz PDL de pe locul 2 castga, iar la cei de la PNL sub prag ramanea numai colegiul lui Oprisan, si asa de pe locul 3 castiga. Verifica bine ca aici legea este eludata de cei de la Statistica.

        ai dreptate, la Botosani Senat trebuia sa castige Gheorghe Marcu - PSD, Alexandru Viorel - PDL, Ovidiu Oprisanu - PNL conform legii, dar BEC i-a desemnat castigatori pe Gheorghe Marcu - PSD, Liviu Campanu - PNL, Augustin Humelnicu - PDL.

        ESTE O NEBUNIE CEEA CE S-A INTAMPLAT !!! 

        ai dreptate, la Botosani Senat trebuia sa castige Gheorghe Marcu - PSD, Alexandru Viorel - PDL, Ovidiu Oprisanu - PNL conform legii, dar BEC i-a desemnat castigatori pe Gheorghe Marcu - PSD, Liviu Campanu - PNL, Augustin Humelnicu - PDL.

        ESTE O NEBUNIE CEEA CE S-A INTAMPLAT !!! 

        Trebuie refacuta nominalizarea la Botosani pentru mandatul PSD+PC si PDL, asa cum era cazul Gheorghe Marcu si Viorel Al;exandru, iar la BEC sa constate ca a ramas pentru colegiul 3 un mandat si care revine PNL si cum din partea PNL este Oprisan, sa-l acorde conform legii.

      Daca e adevarat,atunci sar in aer toate negocierile de pina acum.

      1. Daca e adevarat,cine intra la puscarie?

        Nu va intra nimeni la puscarie cvum sa se bage ei pe ei dupa ce s-au aleas ei pe ei?

      colegiul 4 nu putea fi ocupat de un PDL-ist decit pe distribuire nationala,adica,contra lwegii. mai citeste-o o data.

      1. Murdaria s/a facut la BEC, da ai dreptate PD-l obtinuse deja un mandat la nivel judetean, si nu mai avea dreptul la un al doilea decat in etapa nationala. Prin urmare, e clar. al treilea mandat cel al PNL revenea lui THUMA. DECI TARICEANU A PIERDU DE FAPT, conform legii. E groasa

      nu vbazusem documenytul atassat.e formidabil,avem pentru prinma oara in 18 ani dovezilee furtului din alegeri.

      Noroc ca Vadim Tudor nu a trecut pragul electoral.Altfel am fi avut acum ditamai garagata.

      1. si n-ar fi fost bine?!

      Adevarat

      La Botosani, mandatul din colegiul 2 Senat trebuia dat lui Viorel Alexandru! Retineti ca mandatul plin al PSD si PDL au intrat la redistribuirea nationala ceea ce nu este corect. Statistica a ales campionul! Dar Statistica este Guvernul, adica PNL! Campanu si PNL nu au avut coeficientul electoral realizat la nivel de circumscriptie! Campanu- senator penal!

      E jenant din partea PSD si PD-L ca tac malc in aceasta privinta!

      In orice caz bine macar ca n-a intrat cel mai destept baiat dintre baietii destepti care jefuiesc energia produsa de SC Hidroelectrica-SA, Corneliu Visoianu! 

      mi se pare aiurea sa scrii un articol fara sa citesti in totalitate legea...aliniatul de mai jos din art.48 al Legii mi se pare ca e destul de clar:

      "(14) Pentru fiecare competitor electoral care a întrunit pragul electoral potrivit prevederilor art. 47 alin. (2), din numărul de mandate repartizat în acea circumscripţie electorală, calculat potrivit prevederilor alin. (3)-(7), se scade numărul de mandate atribuite la nivelul colegiilor uninominale potrivit alin. (11), rezultatul reprezentând numărul de mandate de atribuit fiecărui competitor electoral la nivelul circumscripţiei electorale în cea de a doua etapă de atribuire şi alocare de mandate. Numărul de mandate rezultat pentru fiecare competitor electoral se alocă pentru candidaţii acestora în ordine descrescătoare în funcţie de clasarea în lista prevăzută la alin. (12). În cazul în care următorul candidat căruia urmează să i se atribuie mandat din lista ordonată prevăzută la alin. (12) aparţine unui competitor electoral care a epuizat numărul de mandate la care are dreptul în acea circumscripţie electorală sau dacă în colegiul uninominal în care acesta a candidat deja s-a atribuit un mandat, se va proceda la trecerea la următorul candidat din lista ordonată, până la atribuirea tuturor mandatelor."

      chiar am vrut sa inteleg cum s-au facut repartizarile mandatelor dar sunt atatia care iau de bun ceea ce scrie ziarul si e pacat.. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9738
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
    Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb