SCANDAL FARMACEUTIC "Sicomed" acuză compania "Ozone" de concurenţă neloială

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 4 octombrie 2005

Compania farmaceutică "Sicomed" a acuzat în instanţă compania "Ozone" pentru concurenţă neloială, susţinînd că au fost afectate două dintre cele mai cunoscute produse din portofoliul său. În urma demersurilor legale declanşate de "Sicomed", Tribunalul Bucureşti obligă companiile Ozone Laboratories, Ozone Laboratories Limited şi Fabiol să înceteze temporar fabricarea şi comercializarea medicamentelor sub denumirea Antinevralgic, Antinevrin şi Dicarb. Conform hotărîrii instanţei, companiile menţionate sunt obligate să retragă imediat de pe piaţă medicamentele purtînd aceste denumiri.

Directorul general al "Sicomed", Klaas Postema, a declarat într-un comunicat de presă: "Mărcile reprezintă una dintre cele mai importante valori ale unei companii, iar competiţia neloială în această direcţie poate avea consecinţe negative directe asupra dezvoltării organizaţiei. Prejudiciul este cu atît mai mare cu cît, în cazul de faţă, sunt afectate două dintre cele mai importante produse din portofoliul < Sicomed >, cu o notorietate extrem de puternică pe piaţa românească - Antinevralgic şi Dicarbocalm".

Potrivit domnului Postema, "Sicomed" derulează toate demersurile legale necesare în vederea obţinerii unei decizii finale a instanţelor de judecată privitor la interzicerea definitivă a producerii şi comercializării medicamentelor sub aceste denumiri. Demersul legal este susţinut şi de concluziile studiului comandat de "Sicomed" institutului de cercetare Gfk. Conform studiului, 93% din utilizatorii de medicamente pentru arsuri la stomac şi 89% din utilizatorii de analgezice spun că denumirile medicamentelor seamănă.

Domnul Dan Şchiopu, directorul general al "Ozone Laboratories", ne-a declarat: "Ozone Laboratories va depune recurs împotriva sentinţelor pronunţate de Tribunalul Bucureşti, întrucît hotărîrea tribunalului nu este definitivă. Regretăm situaţia creată prin declaraţiile reprezentanţilor < Sicomed > care nu fac decît să se constituie într-o încercare disperată de păstrare a unei poziţii monopoliste pe piaţă.

În ceea ce priveste Dicarb, acesta este înregistrat ca supliment alimentar şi nu concurează cu Dicarbocalm care este un medicament. Pe de altă parte, avem Antinevrin unde urmează să primim decizia de înregistrare OSIM care a res-pins opoziţia depusă de < Sicomed > faţă de înregistrarea mărcii Antinevrin.

Dacă ne referim la denumiri atunci trebuie precizat faptul că < antinevralgic > conform adresei primite de către Ozone Laboratories din partea Academiei Române, este un termen uzual în limba română, care are un statut descriptiv. Acesta este de asemenea prezent în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, ediţia 1995. Concluzionînd, noi nu vedem produsele Ozone ca afectînd mărcile Sicomed. Concurenţa este benefică oricărei economii de piaţă, cu atît mai mult cu cît în această situaţie beneficiarul este pacientul. Aşteptăm cu încredere decizia finală a justiţiei române. "Ozone Laboratories" va continua să îşi desfăşoare activitatea într-un mod deschis şi care să respecte regulile economiei de piaţă indiferent de acţiunile întreprinse de către unii dintre competitori".

Antinevralgic este unul dintre cele mai importante produse din clasa analgezice şi antipiretice de pe piaţa românească. Cu vînzări de aproximativ opt milioane RON pe primul semestru al anului 2005, Antinevralgic deţine o cotă de piaţă de peste 30%, conform datelor Cegedim. La rîndul său, Dicarbocalm este principalul medicament de pe piaţă destinat arsurilor de stomac şi a înregistrat vînzări de aproximativ trei milioane RON în 2004, avînd o cotă de piaţă de peste 60 %, conform aceleiaşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb