Scandal monstru în energie din cauza neaprobării bugetelor companiilor

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 mai 2009

Scandal monstru în energie din cauza neaprobării bugetelor companiilor

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului Economiei au găzduit, la finele săptămânii trecute, discuţii aprinse cu trei federaţii sindicale din domeniul energiei, care cer aprobarea de urgenţă a bugetelor de venituri şi cheltuieli pentru companiile energetice. Adolf Mure­şan, preşedintele Federaţiei Sindicale "Univers Energia Mileniului III", ne-a declarat că este total nemulţumit de atitudinea autorităţilor, care sunt complet iresponsabile cu sectorul energetic.

Domnia sa a comentat: "Speram să obţinem aprobarea de urgenţă a bugetelor companiilor din subordinea Ministerului Economiei care sunt profitabile. Or ministrul Pogea, care trebuie să dea avizul pentru aceste bugete, a cerut, joi seara, Ministerului Economiei să refacă, în termen de trei zile, bugetele companiilor şi să le fundamenteze pe alţi indicatori macroeconomici decât cei prezentaţi în cadrul întâlnirilor comune. Nu înţeleg ce vrea, de fapt, domnul ministru Pogea şi nu înţeleg de ce nu acceptă majorarea cu 5% - rata inflaţiei - a salariilor în cadrul companiilor care au profit. Este în deplină concordanţă cu prevederile acordului cu FMI".

Adolf Mureşan susţine că este deja luna mai şi societăţile nu mai pot funcţiona în lipsa aprobării bugetelor. Multe investiţii în continuare sunt blocate din lipsa banilor, iar investiţiile noi au fost amânate. Această situaţie agravează situaţia societăţilor care oferă servicii de reparaţii şi mentenanţă pentru companiile energetice. Aceste societăţi nu au de lucru de mai multe luni şi totalizează circa 16.000 de angajaţi. În plus, a fost afectat graficul de reparaţii şi modernizări absolut necesar bunei funcţionări a sistemului energetic naţional.

Domnul Mureşan este revoltat că autorităţile nu s-au deranjat să discute, din ianuarie şi până acum, cu sindicatele din energie problema salarială, mai ales că trebuia încheiat, de mai bine de două luni, contractul colectiv la nivel de ramură. "Nici măcar nu au încercat să discute cu noi îngheţarea salariilor la nivelul din 2008. Noi am fost dispuşi la negocieri. Oricum în energie, cheltuielile cu salariaţii reprezintă 6% din totalul cifrei de afaceri.

O reducere însemnată a cheltuielilor se poate face de la alte capitole. Circa 70% din preţul de producere al energiei este reprezentat de achiziţia combustibilului", afirmă domnia sa.

Federaţia "Univers Energia Mileniului III" nu renunţă la pichete şi a înaintat, vineri, documentele necesare de deschidere a conflictului de interese. Urmează medierea conflictului de muncă, la nivelul camerelor de muncă şi apoi grevele de avertisment şi cele generale.

Potrivit lui Adolf Mureşan, ministrul Pogea are o problemă cu profitabilitatea companiilor din energie, raportat la cifra lor de afaceri. Sindicalistul consideră că Pogea se face că nu vede că preţul energiei vândute pe piaţa reglementată este un mod de a subvenţiona populaţia: "Ştim cu toţii că preţul reglementat pentru consumatorul final este menţinut la un nivel scăzut, deşi costurile cu achiziţia de combustibil sunt în creştere continuă. În plus, cei opt mari distribuitori şi furnizori de electricitate au de recuperat datorii imense de la companiile CFR şi alţi mari agenţi economici cu capital majoritar de stat. Este normal să nu aibă o profitabilitate mare societăţile statului dacă vând curent şi nu-şi primesc banii înapoi".

Preşedintele Federaţiei "Univers Energia Mileniului III" consideră că pot fi aprobate bugetele companiilor profitabile în forma supusă dezbaterii publice, pentru că oricum ele suferă, de-a lungul anului, rectificări în funcţie de venituri. Ministerul Economiei poate aplica, apoi, măsuri de reducere a cheltuielilor.

Adolf Mureşan mai susţine că ministrul Finanţelor nu vrea să aprobe bugetele companiilor miniere pentru că au mari datorii la stat şi au nevoie şi de subvenţii de la stat pentru a funcţiona. Domnia sa susţine că ministrul Pogea a cerut propuneri pentru restructurarea lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb