SCANDAL TOTAL Conducerea FIFA se mută în arest!

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 4 decembrie 2015

Conducerea FIFA se mută în arest!

Scandalul de corupţie cu care se confruntă forul suprem al fotbalului mondial, FIFA, a ajuns la un nou episod, unul în care autorităţile elveţiene au arestat încă 12 persoane, la Zurich. Informaţia a fost prezentată în premieră de către publicaţia "New York Times", care a ţinut să precizeze că preşedintele demisionar al forului mondial, Joseph Blatter, nu se numără printre arestaţi.

Acuzaţiile aduse celor reţinuţi sunt: înşelătorie, spălare de bani şi fraudă. Printre arestaţi se găsesc şi doi vicepreşedinţi ai FIFA, Juan Angel Napout (Paraguay), preşedintele CONMEBOL, şi Alfredo Hawit (Honduras), preşedinte interimar al CONCACAF. Operaţiunea de ieri dimineaţă s-a desfăşurat la solicitarea autorităţilor americane şi a vizat, în special, hotelul Baur au Lac, unde au avut loc şi primele arestări în acest caz, la 27 mai. Săptămâna viitoare, la Zurich, este programată reuniunea Comitetului Executiv al FIFA, între autorităţile americane şi cele elveţiene existând o conlucrare foarte bună în acest dosar.

În luna mai a acestui an, justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, la o primă estimare fiind vorba de aproximativ 150 de milioane de dolari. Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, şi Jose Maria Marin (Brazilia), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO, au fost reţinuţi. În urma acestui scandal, elveţianul Joseph Blatter a demisionat din funcţia de preşedinte al FIFA, după ce a fost reales pentru a cincea oară, anunţând că rămâne interimar până la alegera unui nou preşedinte. În această toamnă, preşedintele FIFA, Joseph Blatter, vicepreşedintele Michel Platini (în acelaşi timp şi preşedinte al UEFA) şi secretarul general Jerome Valcke au fost suspendaţi pentru 90 de zile de Comisia de Etică a forului fotbalistic internaţional, pentru că sunt cercetaţi în cazuri de corupţie. Pe durata suspendării, aceştia nu pot exercita nicio activitate legată de fotbal la nivel naţional sau internaţional. În luna septembrie, Ministerul de Justiţie din Elveţia a deschis o procedură penală împotriva preşedintelui FIFA, Joseph Blatter, acesta fiind acuzat de "gestiune frauduloasă" şi "abuz de încredere". Blatter este suspectat că a efectuat o "plată neloială" de două milioane de franci elveţieni în favoarea lui Michel Platini, preşedintele UEFA. În ceea ce priveşte această plată către Platini, Blatter a afirmat că aceasta a fost o "compensaţie validă şi nimic altceva". La sfârşitul lunii octombrie s-a încheiat procesul de depunere a candidaturii pentru preşedinţia FIFA. Opt candidaţi s-au înscris în cursă: Gianni Infantino, secretarul general al UEFA, şeicul Bin Ebraihm Al Khalifa, Tokyo Sexwale, Ali Bin Al Hussein, Jerome Champagne, David Nakhid, Musa Bility şi Michel Platini, suspendat pentru moment de către FIFA. În actualul context, Gianni Infantino şi Ebrahim Al Khalifa sunt cotaţi cu cele mai mari şanse. Alegerile pentru preşedinţia FIFA vor avea loc pe 26 februarie 2016, la un Congres Extraordinar.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ăștia da, corupți, nu găinarii de la noi!

    De mult era evident ca FIFA este un grup de crima organizata, o structura mafiota asezata piramidal de la varf pana la baza nationala. La fel este si Partidul Popular European care a cuprins comisia europeana si sistemele de drept din tarile memre UE. Le asteptam randul, indiferent cat va dura.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb