Fără rezultate notabile, un sport se poate face remarcat şi prin scandaluri constante. Un exemplu în acest sens este hocheiul autohton, unde conflictele apar în mod regulat, pe cele mai diverse teme. Ministrul Sportului, Eduard Novak, susţine că decizia conducerii Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă de renunţare la finanţare e un act iresponsabil şi poate crea un precedent periculos: "Situaţia de la Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă (FRHG) este una îngrijorătoare pentru sportul românesc şi poate crea un precedent periculos. Faptul că reprezentanţi ai conducerii FRHG organizează alegeri nestatutare, iar apoi riscă finanţarea hocheiului românesc printr-o aşa-numită separare de Ministerul Sportului nu poate fi decât un act iresponsabil. Ministerul Sportului a intervenit, în urma mai multor sesizări, conform bazei legale pe care o are, aşa cum este firesc şi la fel cum a intervenit şi în alte federaţii atunci când au existat suspiciuni de încălcări ale dispoziţiilor legale şi statutare. În plus, trebuie menţionat că reprezentanţii FRHG nu şi-au îndeplinit obligaţiile de a pune la dispoziţie documentele şi de a permite accesul în spaţiile de depozitare pentru verificarea bunurilor inventariate, atunci când au fost făcute controale ale Ministerului". Novak a mai adăugat: "Sunt fapte care ne arată că a avut loc un abuz, iar Ministerul Sportului nu poate trata situaţia decât ca atare. Aşa cum Ministerul a anunţat în 7 noiembrie, au fost declanşate procedurile care se impun în acest caz, respectiv suspendarea executării Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri FRHG. În lumina evenimentelor recente, este important să punem mai presus de orice dezvoltarea sportului şi asigurarea cadrului necesar pentru înalta performanţă, care nu pot fi posibile atunci când au loc astfel de derapaje".
Conform Ministerului Sportului, principalele nereguli semnalate la Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă sunt: " - Biroul Federal al FRHG din 15.09.2022 a decis într-o şedinţă desfăşurată chiar înaintea Adunării Generale Ordinare de Alegeri, din aceeaşi dată, faptul că din totalul de 25 de structuri sportive participante în campionatul naţional 2021-2022, 12 structuri nu au drept de vot; - Motivul de cenzurare a dreptului la vot invocat a fost neplata datoriilor "la termenele şi în condiţiile stabilite de Federaţie", fără să se precizeze dispoziţiile statutare care pot priva de dreptul de vot un membru participant la Calendarul competiţional; - Cu toate acestea, din analiza fişelor de cont şi a documentelor justificative, s-a reţinut faptul că la data de 15.09.2022 doar SC Miercurea Ciuc şi Asociaţia Club Sportiv Olimpia Ploieşti aveau datorii. Mai mult, membrii Comisiei au constatat că temeiul datoriei era o sancţiune administrativă, respectiv au fost aplicate amenzi referitoare la limitarea şi combaterea pandemiei COVID-19;
- Pe de altă parte, Comisia a constatat că membrii Biroului Federal din data de 15.09.2022 au decis faptul că ACS Hochei Gheorgheni are drept de vot, deşi plata datoriilor către federaţie nu a fost efectuată "la termenele şi în condiţiile stabilite de Federaţie", depăşindu-se termenul de plată de 45 de zile, menţionat pe facturile emise de Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă; - A fost consemnată şi participarea la AGOA a unui club care nu a participat în sezonul competiţional 2021-2022, ceea ce reprezintă o încălcare a prevederilor art. 11.4 din Statutul FR de Hochei pe Gheaţă".
Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă (FRHG) a anunţat, la 15 noiembrie, că a denunţat unilateral contractul cu Ministerul Sportului, renunţând astfel la finanţarea din fonduri publice: "Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă (FRHG) a depus vineri, 11 noiembrie, la registratura Ministerului Sportului (cu nr. de intrare 14529/11.11.2022), o notificare privind denunţarea unilaterală a contractului privind finanţarea programelor sportive de utilitate publică şi încetarea acestui contract începând cu data de 14 noiembrie 2022. În acelaşi timp, a înregistrat o contestaţie la decizia Ministerului Sportului de a suspenda rezultatele alegerilor conducerii FRHG din septembrie 2022".
Conform sursei citate, bugetul alocat pentru anul 2022 de către Ministerul Sportului este de aproximativ 580.000 euro şi are ca destinaţii principale: pregătirea celor 4 loturi naţionale (loturile naţionale ale României de Seniori, Tineret U20, Juniori U18, Senioare); participarea la campionatele mondiale (o delegaţie la un campionat de asemenea anvergură are în componenţă, conform cerinţelor federaţiei internaţionale, 28 de persoane, iar la pregătiri pot fi convocaţi între 35 şi 50 de sportivi, plus staff-ul tehnic); asigurarea echipamentului de joc şi cel de prezentare pentru loturile naţionale (pentru circa 120 de sportivi şi staff tehnic); finanţarea activităţilor destinate copiilor cu vârsta de până la 14 ani; asigurarea unei părţi din cheltuielile cu funcţionarea federaţiei. FRHG a mai punctat: "Conform contractului cu Ministerul Sportului, FRHG trebuia să asigure o cofinanţare de 10%. Până la acest moment, FRHG a completat această sumă anuală cu peste 50% din venituri proprii pentru a putea dezvolta acest sport, banii fiind investiţii directe în sport. Suntem conştienţi că o asemenea decizie va avea un impact major asupra activităţii federaţiei, dar aceasta este forma noastră extremă de protest faţă de imixtiunea ilegală şi extrem de politizată a conducerii Ministerului Sportului în activitatea FRHG. Decizia noastră este încă un semnal de alarmă privind felul în care Ministerul Sportului încearcă să transforme Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă într-un departament subordonat direct domnului ministru Eduard Novak". Reprezentanţii federaţiei precizează că mai mulţi jucători legitimaţi la cluburile din judeţele Harghita şi Covasna au anunţat că nu se vor mai prezenta la loturile naţionale, ceea ce poate conduce la sancţiuni din partea forurilor internaţionale: "În acest moment, activitatea Federaţiei este blocată ca urmare a reclamaţiilor şi controalelor, orice demers al nostru fiind boicotat. Înregistrăm deja adrese pe bandă rulantă din partea unor jucători legitimaţi la cluburile din judeţele Harghita şi Covasna prin care suntem anunţaţi că nu se vor prezenta la loturile naţionale, fapt care poate fi sancţionat prin amenzi şi suspendări, conform regulamentelor IIHF. Aşteptăm în continuare un răspuns din partea prim-ministrului României, dl. Nicolae Ciucă, căruia i-am adresat pe 4 noiembrie o scrisoare deschisă prin care semnalam că Ministerul Sportului abuzează de prerogativele sale cu unicul scop de a îndepărta conducerea actuală a FRHG".
Ministerul Sportului a luat decizia de suspendare a efectelor Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, în urma unor controale, această hotărâre fiind considerată de FRHG o "imixtiune" în treburile interne, deoarece există deja pe rolul instanţelor de judecată o contestaţie depusă de mai multe cluburi. Preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Alexandru Hălăucă, a câştigat, la 15 septembrie, un nou mandat la conducerea instituţiei, fiind votat, în cadrul Adunării Generale de Alegeri, de 9 dintre cele 13 cluburi cu drept de vot.