SCANDALUL CARNII DE CAL/CORESPONDENŢĂ DE LA PARIS Când vaca devine... cal

Mirel Scherer
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 februarie 2013

Când vaca devine... cal

Suspansul provocat de foiletonul preparatelor de carne Findus, în care carnea de vacă garantată 100% a fost înlocuită cu cea de cal, s-a risipit. Vinovatul principal este unul din furnizorii situaţi pe lanţul foarte lung al acestor preparate care trecea prin mai multe ţări. Este vorba de compania franceză Spanghero care a înlocuit etichetele vamale ce marcau pachetele de carne de cal provenite de la două aba­toare din România cu fişe atestând că este vorba de carne de vacă. Invitat joi, 14 februarie 2013, la jurnalul de seară al canalului TV France 2, Benoît Hamon, ministru delegat pentru consum, a precizat că frauda durează de mai multe luni şi poate fi cifrată la 500.000 euro. «Este vorba de mai mult de 750 tone de carne, din care 550 de tone au fost livrate societăţii Comigel de către o altă companie, Tavola», a explicat Benoît Hamon. Amenda pentru acest delict este de 180.000 de euro pentru o persoană juridică (40.000 euro pentru o persoană fizică). «Societatea Spanghero a vândut în cunoştinţă de cauză carnea de cal ca fiind carne de vacă», a precizat ministrul francez. Ea pierde astfel agrementul sanitar care îi permitea să trateze carnea. Vineri, 15 februarie 2013, o brigadă naţională de veterinari a sosit la sediul firmei situată la Castelnaudry, Aude, pentru a continua investigaţiile. «O anchetă ce va dura o săptămână şi care se va încheia cu o eventuală suspendare definitivă a agrementului sanitar al lui Spanghero», a adăugat ministrul.

Una din mărcile cooperativei Lur Berri (proprietară şi a firmei de «foie gras» şi de saumon Labeyrie), Spanghero are 360 de angajaţi care riscă să îşi piardă locul de muncă. Societatea Comigel, care a fabricat faimoasele lasagne cu carne de cal, este una din victimele acestei fraude. «Această societate este totuşi vinovată de neglijenţă deoarece ar fi trebuit să efectueze controale ale mărfii primite în fabrica sa din Luxemburg», a adăugat ministrul francez.

Afacerea cărnii de cal, devenită printr-o simplă schimbare de etichetă carne de vacă, ne incită la reflecţii. În primul rând să constatăm că, suspectate la început de fraudă, abatoarele româneşti au etichetat corect pachetele de carne şi au res­pectat toate standardele europene. Obişnuinţa de a trata România ca fiind calul de bătaie (fără să facem o glumă de prost gust în acest caz serios de înşelăciune a consumatorului) al Europei în tot ceea ce este rău este mai mult decât insuportabilă.

În alocuţiunea sa la dezbaterea "Agricultura Ecologică - Orizonturi 2020" la Nürnberg (Germania), joi, 14 februarie 2013, premierul Victor Ponta a abordat acest aspect: «Am luat de la început foarte în serios lucrurile. Am mers pe trei idei: în primul rând, nu am spus «nu suntem noi de vină»; întâi am verificat, s-au făcut verificările la cele două abatoare din Botoşani şi Braşov şi s-a prezentat foarte clar că din România nu s-au comis fraude, carnea de cal a plecat precum carne de cal, nu altceva. În al doilea rând, am fost transparenţi cu autorităţile europene, cu autorităţile celorlalte ţări, ministrul agriculturii a fost la întâlnirea cu ceilalţi miniştri şi cu comisarul de profil şi am comunicat date. Am fost transparenţi şi cu mass-media, pentru că presa britanică e chiar mai rea decât dumneavoastră când prinde un subiect - nu era în sens rău, era în sens bun, cu ghilimele - şi atunci, ştiţi foarte bine, prin intermediul dumneavoastră sau direct au avut acces la abatoarele respective, la modul în care se întâmplă lucrurile în România şi au relatat corect, până la urmă, că nu a fost nimic rău în România. Acum, avem tot interesul - România îl are - să sprijinim eforturile la nivel european, să fie descoperiţi fraudatorii, să fie pedepsiţi. Slavă domnului că nu sunt în România, dar oriunde sunt - în Franţa, în Olanda, Luxemburg, unde or fi - trebuie prinşi şi sancţionaţi. Trebuie să avem reguli europene chiar mai dure decât am avut până acum, iar apoi începem ofensiva - am oprit atacul, acum trebuie să mergem în ofensivă. Trebuie să spunem: «Domnule, am fost acuzaţi pe nedrept», s-a creat, aşa - şi cred că mai mult din cauza noastră, a românilor, că tot tăceam din gură de fiecare dată - s-a creat impresia că pentru orice necaz pe plan european sunt România sau Bulgaria vinovaţii de serviciu. Şi trebuie să promovăm faptul că România are o agricultură modernă, cu un potenţial important».

România are mai multe crescătorii de cai destinaţi consumului, şi abatoare, unităţi ultramoderne, cum sunt cele de la Harghita şi Covasna. De altfel, dacă România a ajuns să fie una dintre primele ţări exportatoare de carne de cal, acest lucru se datorează şi lui Louis Schweitzer, fostul preşedinte director general al lui Renault. Părintele Loganului a provocat fără să vrea înlocuirea unei bune părţi a căruţelor trase de cai din România cu maşini al căror preţ este la îndemâna multor cetăţeni. În plus, lucrările agricole făcute cu unelte trase de cai sunt din ce în ce mai mult mecanizate. România s-a găsit astfel obligată să trateze un mare număr de animale rămase fără... loc de muncă.

Pe de altă parte, suntem în ceea ce priveşte consumul cărnii de cal, în plină criză iraţională. Să nu uităm că nu sunt decât câteva decenii de când calul a ajuns să fie considerat un animal sacru în Franţa, o situaţie similară cu cea a vacilor în India. Măcelăriile care vindeau carne de cal erau în Franţa acum 40 sau 50 de ani mult mai numeroase. Este vorba deci de o schimbare culturală care face ca această carne să nu mai fie foarte căutată nici Franţa, nici în Anglia. De altfel, şi românii preferă carnea de porc sau de vacă. Păcat, pentru că toţi medicii sunt categorici: carnea de cal are mai puţin colesterol decât cea de vacă sau de porc.

Notă:

Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http:// fabricationmecanique.wordpress.com), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica industrialţ, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb