SCANDALUL DINTRE ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ ŞI MILLENNIUM BUILDING DEVELOPMENT - FĂRĂ SFÂRŞIT Papalekas susţine că Firea acordă tratament preferenţial arhiepiscopului Robu

ANDREEA GRUIA
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 11 noiembrie 2016

Papalekas susţine că Firea acordă tratament preferenţial arhiepiscopului Robu

Controversatul caz Cathedral Plaza pare să fie încă departe de rezolvare, deşi există un ordin de demolare a turnului cu 19 etaje construit lângă Catedrala Sf. Iosif din Capitală. Acest ordin constituie încă un motiv de ceartă în instanţă între reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti (ARCB) şi Millennium Building Development, proprietarul clădirii, care se contrazic de ani buni asupra legalităţii imobilului.

Între timp, cazul a ajuns pe masa Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei, reprezentanţii ARCB reuşind să se întâlnească cu edilul Bucureştiului ca să discute pe marginea clădirii Cathedral Plaza.

Conducerea companiei Millennium Building Development a derulat şi ea diligenţele necesare pentru concretizarea unei discuţii cu primarul Firea, solicitând o audienţă comună, fără niciun rezultat, după cum ne-au relatat reprezentanţii companiei de PR a dezvoltatorului, care susţin: "Cunoaştem din informaţiile publice că ARCB s-a bucurat din partea Primarului General de un cu totul alt tratament, fiind organizate mai multe întâlniri atât cu Arhiepiscopul Ioan Robu, cât şi cu reprezentanţi ai acestuia, pentru a discuta exclusiv, cu ignorarea totală a drepturilor Millennium, despre demolarea clădirii, proprietatea noastră".

În acelaşi timp, avocatul ARCB Ofelia Bîrsan ne-a declarat că Arhiepiscopia s-a întâlnit o singură dată cu Gabriela Firea.

Avocatul ne-a precizat: "Am avut o soluţionare prin care s-a clarificat foarte bine ce obligaţii cad în sarcina primarului Capitalei, respectiv faptul că acesta trebuie să emită acte administrative de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza şi că trebuie să ia toate măsurile administrative necesare pentru a readuce terenul pe care se află această clădire la starea anterioară existenţei sale, adică imobilul să fie demolat. Această soluţie a fost dată în mod irevocabil de către Curtea de Apel Constanţa, în urma demersurilor făcute chiar de primărie pentru a se lămuri care îi sunt obligaţiile ce îi cad în sarcină.

Am făcut demersuri pe lângă primaria Bucureşti, în legătură cu executarea sentinţei judecătoreşti. Am fost împreună cu domnul executor Gonţ care se ocupă de executarea silită cu privire la această hotărâre judecătorească, dar nu a fost făcut niciun pas de către primărie, deşi, în prealabil, până în luna iulie 2016, domnul director Adrian Iordache al Direcţiei Juridice ne-a declarat că primăria îşi înţelege obligaţiile şi că va face tot ceea ce îi este în sarcină.

Nu a fost luată nicio măsură. În septembrie ne-am prezentat împreună cu executorul judecătoresc, să vedem dacă a dispus vreo măsură cu privire la executarea hotărârii judecătoreşti. La acea notificare făcută de domnul executor judecătoresc, cu data şi ora întâlnirii, nu am fost primiţi de către doamna Firea, deoarece dânsa era în Consiliul General al municipiului Bucureşti şi nu a avut posibilitatea. A fost stabilită o altă zi în care să fim primiţi la primărie. A avut loc şi această întâlnire cu actualul primar, care ne-a spus că va aduna toate informaţiile necesare cu privire la obligaţiile ce-i cad în sarcină şi că va stabili o nouă întâlnire în care să ne aducă la cunoştinţă ce demersuri a efecuat în legătură cu executarea judecătorească.

Cert este că până în momentul de faţă doamna primar nu ne-a solicitat o altă întâlnire. Domnul executor judecătoresc i-a trimis din nou o notificare cu privire la citaţia executării acestei sentinţe judecătoreşti, urmând să ne comunice primăria care este poziţia sa. Până în acest moment, nici actualul primar nu s-a gândit să dea vreun semn de viaţă".

Departamentul de Stat al SUA menţiona, în urmă cu un an, refuzul Primăriei Bucureşti de aplicare a deciziei privind demolarea turnului Cathedral Plaza, potrivit ARCB: "Primarul din Bucureşti (n.r. primarul de la vremea aceea, Sorin Oprescu, arestat ulterior pentru luare de mită şi suspendat din funcţia de edil al Capitalei) a continuat să refuze aplicarea unei hotărâri judecătoreşti definitive din 2013 de a demola un turn de birouri construit ilegal lângă Catedrala Romano-Catolică. Potrivit hotărârii, turnul a fost considerat un risc pentru integritatea fizică a catedralei. În iunie (n.r. 2015), Biserica Romano-Catolică a depus plângeri la CEDO şi la Direcţia Naţională Anticorupţie, acuzând funcţionarii publici din subordinea primarului de corupţie şi obstrucţionarea justiţiei".

Referitor la decizia de demolare a Cathedral Plaza, reprezentanţii dezvoltatorului ne-au precizat: "Societatea noastră a continuat să sublinieze factorilor decizionali şi opiniei publice faptul că demolarea unei construcţii aflată pe un teren proprietate privată, prin decizie administrativă şi/sau sub justificarea executării unei soluţii judecătoreşti reprezintă o ilegalitate, atât timp cât legea permite o astfel de măsură distructivă doar dacă soluţia judiciară ar fi fost pronunţată împotriva Millennium, într-un dosar în care proprietarul să fi fost parte".

Aceştia sunt de părere că soluţia instanţei referitoare la decizia de demolare a clădirii este "în continuare neclară".

Millenium Building Development susţine că, "urmare a presiunilor ARCB şi ale arhiepiscopului Ioan Robu, foarte multe personalităţi din domeniul arhitecturii şi construcţiilor, inclusiv Universitatea de Construcţii Bucureşti, au refuzat implicarea în evaluarea clădirii Cathedral Plaza, nu pentru motivul că nu ar fi de acord cu aceasta, ci pentru că au fost ameninţaţi cu plângeri penale de către ARCB".

În prezent, Tribunalul administrează probe tehnice, având dificultăţi în constituirea echipelor de specialişti care să se pronunţe cu privire la siguranţa la foc, la siguranţa structurală şi la cea seismologică şi a clădirii, precum şi la încadrarea construcţiei în cadrul construit preexistent, conform surselor citate.

Acestea ne-au informat că următorul termen de judecată în cazul Cathedral Plaza a fost stabilit pentru data de 7 decembrie 2016, când este aşteptată opinia unor experţi judiciari în arhitectură, dar şi confirmările Instituţiei de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii (INCERC) cu privire la modalitatea de lucru pentru efecutarea evaluărilor tehnice menţionate de lege.

Vaticanul s-a arătat în mai multe rânduri îngrijorat de modul în care autorităţile române au tratat scandalul iscat de ridicarea Cathedral Plaza.

Au existat chiar informaţii potrivit cărora în 2006, preşedintele Comisiei Europene de atunci, Jose Manuel Barroso, a avut o întâlnire cu Papa de la Roma, ocazie cu care ar fi discutat despre acest subiect.

În 2007, baroneasa Emma Nicholson a făcut o vizită inopinată la Catedrala Sf. Iosif, dorind să vadă personal cum evoluează lucrările la Cathedral Plaza.

Avocaţii Arhiepiscopiei Romano - Catolice Bucuresti ne-au declarat, la acea vreme: "A fost o surpriză pentru noi toţi să o vedem aici. Emma Nicholson şi-a petrecut mai bine de o oră în Catedrală şi în curte, a făcut multe poze şi nu-i venea să creadă că situaţia este atât de gravă ca în imaginile prezentate de reprezentanţii Arhiepiscopiei în Parlamentul European. Baroneasa Nicholson a sprijinit iniţiativa Arhiepiscopiei la Bruxelles în toate cele trei vizite pe care oficialii bisericii romano-catolice le-au făcut la Parlamentul European".

Dosarul referitor la Cathedral Plaza a fost deschis în anul 2006, când a început construcţia propriu-zisă a imobilului, la Tribunalul din Bucureşti, de Arhiepiscopia Romano-Catolică, reprezentanţii acesteia susţinând că turnul vecin este periculos pentru Catedrala Sf. Iosif. Dosarul a fost strămutat la Constanţa, Craiova, Piteşti, Curtea Constituţională a României (CCR), Târgovişte, Ploieşti, ajungând la Suceava, Alba Iulia şi Iaşi. Între timp, cazul Cathedral Plaza a fost judecat de câteva ori şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Scandalul construirii turnului de birouri cu 19 etaje s-a aflat în atenţia Parlamentului European, care a şi emis o declaraţie prin care cerea Comisiei Europene să intervină pe lângă Guvernul României pentru rezolvarea situaţiei.

În anul 2010, Papa Benedict al XVI-lea s-a arătat îngrijorat, în faţa episcopilor de la Bucureşti, de situaţia Catedralei Sf. Iosif, în contextul construirii imobilului vecin.

Omul de afaceri Ioannis Papalekas a preluat controlul asupra Millennium, de la israelianul Eyal Ofer, în 2013.

Lucrările pentru construcţia controversatului imobil au costat 60 de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O cladire construita ilegal, proiectata de o echipa de amatori in domeniul ingineriei seismice si al proiectarii structurilor metalice, in conditiile in care in Romania nu exista un COD National al Constructiilor, care sa reglementeze construirea unor astfel de proiecte, nu poate fi acceptata că fiind, in primul rand legal construita, in al doilea rand, sigura din punct de vedere structural, si al rezistentei la foc, si in final, functional. Pentru aceste motive aceasta cladire este un pericol public si trebuie demontata, urgent de catre Primaria Capitalei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb