SCANDALUL DINTRE CONDUCEREA TELEKOM ROMÂNIA ŞI SALARIAŢI CONTINUĂ Angajaţii Telekom vor garanţii scrise că nu le vor scădea salariile de la 1 ianuarie

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 15 decembrie 2017

Angajaţii Telekom vor garanţii scrise că nu le vor scădea salariile de la 1 ianuarie

Telekom România a propus angajaţilor săi, în cadrul unei întâlniri de la începutul lunii decembrie, că, din 1 ianuarie 2018, va compensa integral impactul negativ al măsurilor fiscale impuse prin OUG 79/2017 privind modificarea Codului Fiscal asupra venitului net aferent salariului angajaţilor săi, au transmis reprezentanţii Sindicatului Naţional Telecomunicaţii Mobile (SNTN), care, însă, continuă să fie nemulţumiţi de deciziile conducerii companiei.

Florin Bica, preşedintele echipei de negociere din cadrul SNTM, a transmis şefilor Telekom România, într-o scrisoare deschisă: "Termenul de «compensare» este mult prea generic, ambiguu si neexplicit, pe de o parte, iar, pe de altă parte, termenul de compensare nefiind clar explicat sub ce formă se aplică, nu oferă garanţia că tuturor salariaţilor li se va acoperi diferenţa de bani prin transferul contribuţiilor, pe care oricum angajatorul le are bugetate si le plăteşte astăzi.

SNTM a propus introducerea unui articol sub condiţie rezolutorie în cuprinsul Contractului Colectiv de Muncă, articol de natură să «soluţioneze integral impactul negativ...», care, în opinia noastră poate avea următorul cuprins, fără a fi limitat la propunerea de mai jos:

«În vederea menţinerii valorii nete a veniturilor salariale aflate în plată la momentul semnării prezentului Act Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă, care survine urmare a modificărilor legislative privind trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat (O.U.G. nr. 79/2017), părţile convin următoarele:

1. Începând cu data de 1 ianuarie 2018 se majorează valoarea salariului brut de încadrare a salariaţilor cu o valoare care să păstreze cuantumul salariului net de încadrare individual aflat în plată la data semnării prezentului Act Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă;

2. Începând cu data de 1 ianuarie 2018, se majorează valoarea brută a sporurilor, comisioanelor şi/sau bonusurilor cuvenite salariaţilor cu o valoare care să păstreze cuantumul venitului net individual, astfel cum acestea sunt convenite la data semnării prezentului Act Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă;

3. Părţile convin că doar în cazul în care, independent de voinţa părţilor, actul normativ prin care se face transferul contribuţiilor, va fi modificat, declarat neconstituţional sau alte dispoziţii legale, în tot sau numai capitolul referitor la transferul contribuţiilor, prezentul articol îşi va înceta aplicabilitatea în măsura în care valoarea netă a veniturilor salariale nu va fi afectată în raport cu valoarea acestora la momentul încheierii prezentului Act Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă». (...)

Introducerea unui astfel de articol în cuprinsul Contractului Colectiv de Muncă nu face decât să garanteze tuturor salariaţilor Societăţii că veniturile nete nu le vor fi diminuate, deoarece prevederile Contractului Colectiv de Muncă se aplică erga omnes, oferind astfel baza legală angajatorului în vederea emiterii deciziilor necesare încheierii Actelor Adiţionale la Contractele Individuale de Muncă".

Liderul sindicate apreciază că, întrucât din procesul verbal al întâlnirii reiese că "părţile au îndeplinit obligaţia de negociere colectivă", salariaţii au posibilitatea declanşării conflictului colectiv de muncă, ţinând cont de faptul că părţile nu au ajuns la un acord.

Reprezentanţii Telekom: "Compania a identificat şi analizat soluţii ca să preîntâmpine diminuarea veniturilor nete ale angajaţilor"

Telekom a identificat şi analizat soluţii pentru a preîntâmpina diminuarea veniturilor nete ale angajaţilor, ne-au transmis reprezentanţii companiei, ca răspuns la scrisoarea sindicaliştilor.

La solicitarea ziarului BURSA, aceştia au continuat: "Începând cu 1 ianuarie 2018 şi pentru toată perioada în care modelul de fiscalizare a veniturilor din muncă aplicabil în baza O.U.G. nr. 79/2017 va fi menţinut fără alte modificări la nivel legislativ, dorim să compensăm integral impactul negativ al modificărilor determinate de O.U.G. nr. 79/2017 asupra venitului net aferent salariului angajaţilor noştri.

Această măsură se va menţine atât timp cât costul lunar total alocat de Telekom angajatului la data prezentă va putea rămâne neschimbat în condiţiile legislaţiei fiscale aplicabile, urmând să fie revizuită în mod corespunzător în cazul în care legislaţia ar suferi modificări, în viitor.

Soluţia a fost discutată, conform prevederilor OUG 82/2017, cu organizaţiile sindicale reprezentative din cadrul grupului Telekom România, care în mare parte au salutat iniţiativa organizaţiei. Din păcate, organizaţia sindicală SNTM nu a fost de acord integral cu soluţia şi modalitatea de implementare propuse. Cu toate acestea, Administraţia a decis implementarea măsurii de protecţie anunţate, în beneficiul angajaţilor săi".

Sindicaliştii din sectorul Telecomunicaţii au adus acuzaţii grave, zilele trecute, la adresa conducerii companiei, subliniind că urmează să meargă să protesteze în faţa sediului Deutsche Telekom din Germania, împotriva practicilor pe care le aplică cei de la vârful Grupului.

Într-una dintre scrisorile transmise de sindicalişti conducerii Deutsche Telekom se arată: "De mai bine de trei ani, Deutsche Telekom din România a hărţuit şi a umilit salariaţii români prin concedieri ilegale, în special au fost concediaţi doar acei salariaţi care au avut curajul să îşi solicite drepturile sau să se opună cu demnitate la degradare umană şi profesională, acţiuni pe care conducerea dumneavoastră le promovează cotidian, şi astăzi".

Telekom România respinge acuzaţiile făcute de sindicalişti, precizând că Grupul Telekom a acordat constant atenţie deosebită salariaţilor şi că activităţile angajaţilor companiei se derulează în conformitate cu legislaţia şi contractele de muncă în vigoare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ....Sunteti o "multime" de angajati ...faceti greva in fata Guvernului..deoarece de aici au plecat toate neregulile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb