Scandalul "pudra de talc" a ajuns la un nou episod, în care cei acuzaţi admit că există o investigaţie pe acest subiect. Johnson&Johnson (J&J) a primit citaţii din partea Departamentului de Justiţie legate de litigiile în care compania este acuzată de contaminarea cu azbest a pudrei de talc pentru copii.
Compania a anunţat că va coopera în totalitate şi va continua să se apere în litigiile legate de pudra de talc. Este pentru prima oară când J&J a dezvăluit că a primit citaţii din partea agenţiilor federale referitoare la produsele care conţin pudră de talc. Departamentul de Justiţie şi Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii, informează News.ro. Un articol publicat de Reuters în decembrie a dezvăluit că Johnson&Johnson a ştiut de mai multe decenii că talcul şi produsele sale pe bază de talc au conţinut, ocazional, mici cantităţi de azbest, cunoscut ca fiind cancerigen, potrivit testelor care au fost efectuate din anii 1970 şi până la începutul anilor 2000, informaţii pe care nu le-a făcut publice.
Articolul a determinat scăderea acţiunilor Johnson&Johnson, respectiv reducerea capitalizării sale bursiere cu circa 40 de miliarde de dolari într-o singură zi, şi o criză de imagine, compania fiind nevoită să răspundă numeroaselor întrebări legate de posibilele efecte asupra sănătăţii a unuia dintre cele mai cunoscute produse ale sale. Johnson&Johnson a explicat că solicitările de informaţii au legătură cu informaţiile din presă referitoare la declaraţii incorecte şi reţinerea de informaţii cruciale, care au fost deja făcute publice.
Compania a adăugat că "teste independente făcute de autorităţi de reglementare şi cele mai importante laboratoare din lume, efectuate pe parcursul a zeci de ani, dovedesc că pudra de talc pentru bebeluşi este sigură şi nu conţine azbest şi nu determină cancer". Johnson & Johnson are procese cu 13.000 de reclamanţi, care acuză că utilizarea produselor cu talc, inclusiv pudra de talc pentru bebeluşi, i-a îmbolnăvit de cancer.
În luna ianuarie, senatorul democrat Patty Murray a trimis o scrisoare directorului general al J&J, Alex Gorsky, prin care i-a solicitat documente şi informaţii legate de testarea produselor cu talc pentru prezenţa unor substanţe cancerigene şi despre modul în care compania a prezentat informaţii autorităţilor de reglementare şi consumatorilor.