"Scania" ar putea fuziona cu MAN

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 noiembrie 2010

Constructorul suedez de camioane "Scania" AB, controlat de compania auto "Volkswagen" AG, ia în calcul combinarea activităţilor sale cu cele ale MAN SE din Germania, tranzacţie care ar da naştere celui mai mare producător european de vehicule comerciale.

Compania suedeză a anunţat, ieri: "De câtva timp, Scania şi MAN au analizat diverse proiecte din zona industrială. Acest proces a arătat că realizarea pe deplin a unor potenţiale sinergii cere o cooperare mai strânsă, prin combinarea celor două companii, însă cu menţinerea valorilor brandurilor proprii".

Dacă fuziunea MAN-Scania va avea loc, entitatea nou creată va depăşi divizia "Mercedes-Benz" a "Daimler" AG, care este cel mai mare producător de camioane medii şi grele din vestul Europei. Potrivit cifrelor "Daimler" pe 2009, cota de piaţă a noului grup ar fi de 27%, comparativ cu 23% în cazul "Mercedes".

Revista germană Der Spiegel notează că "Volkswagen", care deţine 46% din "Scania", vrea să-şi majoreze cota la această societate, prin transferarea participaţiei sale de aproape 30% din MAN către "Scania". Ulterior, "Scania" ar putea cumpăra restul acţiunilor MAN, mai scrie Der Spiegel.

La nivel global, o fuziune MAN-Scania ar crea un grup cu o cotă de piaţă de 5,9%, peste cea a companiei suedeze "Volvo" AB (5%), însă inferioară liderului mondial "Daimler" (11%).

Deocamdată nu a fost luată nicio decizie cu privire la o eventuală tranzacţie.

În septembrie 2006, MAN a lansat o ofertă ostilă de 10,3 miliarde euro pentru "Scania", la care a renunţat în ianuarie 2007, din cauza opoziţiei "Volkswagen" şi "Investor" AB, acţionarii majoritari ai companiei suedeze. "Volkswagen" a reuşit să blocheze tranzacţia prin acumularea de acţiuni ale ambelor companii producătoare de tractoare. "Investor" şi-a vândut deţinerea la "Scania" în iulie 2008.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb