Eugen Teodorovici rămâne minis-tru de Finanţe după ce Camera Deputaţilor a respins, ieri, moţiunea simplă iniţiată împotriva membrului guvernului Dăncilă, cu 157 de voturi împotrivă, 97 pentru şi 24 de abţineri.
Dezbaterea moţiunii a iscat multe dispute între coaliţia majoritară din Parlament, PSD-ALDE, şi reprezentanţii opoziţiei, dintre care cei mai vehemenţi au fost deputaţii PNL care au semnat documentul.
Prin moţiunea simplă pe Finanţe, intitulată "Tripleta Dăncilă - Vâlcov - Teodorovici sugrumă administraţia publică din România", 65 de deputaţi PNL au solicitat demisia lui Eugen Teodorovici pe care l-au acuzat de creşterea deficitului bugetar, a deficitului structural şi a celui de cont curent şi de faptul că ministrul de resort a diminuat bugetul alocat administraţiilor locale pentru realizarea de investiţii, dar a fost de acord cu mărirea organigramelor primăriilor, a măririi numărului de funcţionari publici şi a creşterii exagerate a salariilor bugetarilor.
Pus în faţa acestor acuzaţii, Eugen Teodorovici a spus: "În primul rând voi cita afirmaţiile de la pagina 2 din moţiune: «Oricine consultă documentele sintetice ale Execuţiei bugetare din primele şapte luni poate să constate că veniturile din surse fiscale au ajuns la minime istorice. Raportat la Produsul Intern Brut, veniturile fiscale au scăzut în anul 2018 cu 10% faţă de anul 2017 şi cu 20% faţă de anul 2016». Doamnelor şi domnilor deputaţi, vă rog să reţineţi că aceasta reprezintă o minciună, un tertip. Care este adevărul? În primele şapte luni, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 13,9% în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior şi cu 9,4% în termeni reali. În primele opt luni, veniturile bugetului general consolidat au fost în sumă de 182,4 miliarde de lei, reprezentând 19,3% din PIB. Au fost cu 13,7% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi cu 8,6% în termeni reali".
Ministrul de resort a menţionat că de acum înainte pe fila de buget de la Ministerul Finanţelor Publice vor exista două tipuri de credite pentru administraţiile publice locale: credite de angajament şi credite bugetare. Măsura va fi luată pentru că au existat primari care, după ce au angajat credite, nu le-au mai tras deoarece nu au mai făcut investiţiile iniţiale. Eugen Teodorovici a spus: "În 2018, avem 1,2 miliarde lei pentru creditele bugetare. Primarii au tras din aceşti bani doar 200 de milioane de lei. Prin noua măsură pe care o vom impune, cei care au angajat sumele şi nu le-au tras, vor trece la coada listei, iar banii vor fi daţi primăriilor care fac proiecte.
De asemenea, din 2019 nu vom mai aloca banii pe judeţe, ci vor fi la minister, pentru poiecte. Ei vor fi daţi după regula «primul venit, primul servit»".
În legătură cu proiecţiile pe care ministrul de resort le face pentru anul viitor, Varujan Vosganian, deputat din partea ALDE, a spus: "Nu putem avea o atitudine de sprijin necondiţionat pentru legea bugetului pentru 2019. Dorim să fie demarate demersurile pentru autostrada Ungheni-Târgu Mureş şi sperăm ca bugetul viitor să aducă un plus de focalizare pentru investiţii".
În privinţa investiţiilor, Eugen Teodorovici a menţionat că, pe plan local, primăriile vor avea sumele necesare pentru realizarea proiectelor mai mici de infrastructură, pentru că de la 1 ianuarie 2019 tot impozitul pe venitul local va rămâne la nivelul administraţiilor locale care îl vor gestiona aşa cum vor dori.