Cancelarul german Olaf Scholz l-a acuzat marţi pe liderul opoziţiei conservatoare, Friedrich Merz, cel mai probabil succesor al său, că vrea să "îngroape Europa" cu proiectul de înăsprire a politicii în domeniul imigraţiei, transmite AFP.
Într-un schimb de replici dur în Bundestag, Merz i-a replicat lui Scholz că politica economică dusă de acesta a condus Germania "în zid", ceea ce îl descalifică pentru un nou mandat.
Imigraţia şi starea economiei sunt cele două teme care domină actuala campanie electorală din Germania.
Merz insistă pentru o nouă înăsprire a politicii de azil, mai ales prin introducerea de controale permanente la frontierele ţării pentru blocarea imigranţilor fără documente valide, inclusiv a solicitanţilor de azil.
"În speranţa de a câştiga câteva puncte procentuale în campanie, Friedrich Merz vrea să demoleze coeziunea europeană. Ce nebunie în această perioadă critică!" a spus Scholz în ultima şedinţă parlamentară înaintea alegerilor federale ce vor avea loc la 23 februarie.
El l-a acuzat pe rivalul său că vrea să încalce dreptul comunitar, dând astfel un rău exemplu celorlalte state din UE.
"Fiecare ţară va decide atunci în viitor dacă vrea sau nu să aplice dreptul european, în funcţie de interesele sale", a avertizat Scholz. "Friedrich Merz se pregăteşte să îngroape Europa", l-a acuzat el.
La rândul său, liderul creştin-democrat l-a atacat pe cancelarul social-democrat pentru bilanţul economic la conducerea Germaniei, care a înregistrat doi ani succesivi de recesiune, scrie AFP.
"Olaf Scholz şi ministrul economiei, Robert Habeck, par 'doi directori care au condus compania într-un zid, apoi se duc la proprietari şi le spun: am vrea să continuăm aşa încă patru ani'," a ironizat Merz, după care a adăugat: "Patronii le-ar spune politicos să plece din companie".
În discursul de marţi, Scholz l-a mai acuzat pe Merz şi de "întorsături constante" în privinţa sprijinului pentru Ucraina, cu referire la trimiterea de rachete cu rază lungă Ucrainei, ceea ce Scholz a exclus în mod repetat, notează dpa.
"Mai întâi aţi vrut să daţi rachete de croazieră Taurus Ucrainei necondiţionat", a afirmat cancelarul, spunând că Merz şi-a atenuat ulterior poziţia înaintea alegerilor regionale din estul Germaniei în septembrie trecut, după care, brusc, a vrut să "dea un ultimatum".
"Oricine vorbeşte atât de negândit despre problemele păcii şi războiului, oricine este atât de dezorientat nu ar trebui să poarte responsabilitatea pentru securitatea Germaniei", a mai spus cancelarul, care şi-a descris propriul parcurs ca fiind condus de "determinare şi prudenţă".
Merz a replicat că mult-mediatizatul "punct de cotitură" în politica privind cheltuielile militare ale Germaniei, anunţat de Scholz la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, este un eşec.
Potrivit AFP, tonul s-a înăsprit între cei doi lideri pe măsura apropierii scrutinului, la care partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) vizează un scor record. AfD este creditat cu locul al doilea, având peste 20% din intenţiile de vot, în spatele conservatorilor (CDU/CSU), dar în faţa social-democraţilor (SPD).
În condiţiile în care ambele refuză orice alianţă de guvernare cu AfD, cele două mari partide tradiţionale vor fi obligate, cel mai probabil, ca după scrutin să formeze o nouă "mare coaliţie".
Dacă viitorul guvern nu va răspunde provocărilor economice, ale imigraţiei şi de securitate, "nu vom mai avea de-a face cu 20% de populism de dreapta", ci cu unul care s-ar putea "apropia de majoritate", a prevenit Merz.
Opinia Cititorului