Schimbare de linii în acţionariatele cluburilor de fotbal

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Sport / 18 martie 2013

Schimbare de linii în acţionariatele cluburilor de fotbal

Negoiţă ar vrea Dinamo la Bursă

Cluburile din Liga 1 trec printr-un proces lent, dar constant, de schimbare în ceea ce priveşte patronii, finanţatorii, acţionarii. Oamenii care păreau să nu părăsească niciodată fenomenul, având în vedere pasiunea pe care o clamau şi sumele pe care anunţau că le-au investit, au ieşit treptat din scenă. Vasile Turcu, Cristi Borcea, Marian Iancu, Dumitru Bucşaru, Nicolae Badea au decis în ultimii doi ani să îşi canalizeze atenţia către afacerile care au legătură mai puţină cu fotbalul, iar George Copos şi Adrian Porumboiu par şi ei decişi să facă la fel.Turnura care a luat-o "Dosarul Transferurilor", unde sunt dictaţi ani grei de puşcărie, pare să-i fi influenţat decisiv pe oamenii care au investit în fotbal în ultimul deceniu. În ceea ce priveşte noii veniţi, aceştia preferă să stea mai puţin în lumina reflectoarelor, doar Dan Adamescu (Oţelul Galaţi) şi Ionuţ Negoiţă (Dinamo Bucureşti) fiind mai cunos-cuţi. Tranzacţia începutului de an s-a petrecut la clubul din Şoseaua Ştefan cel Mare, care, după o lungă perioadă, are un singur acţionar majoritar.

Omul de afaceri Ionuţ Negoiţă a preluat acţiunile deţinute de preşedintele Consiliului de Administraţie, Nicolae Badea, şi pe cele ale lui Dragoş Săvulescu, devenind acţionarul majoritar al clubului FC Dinamo. În acest moment 11,08% din acţiunile clubului se află în portofoliul vechii societăţi care a administrat gruparea "alb-roşie", AFC Dinamo, 0,04% e deţinut de adminis-tratorul delegat al clubului, Cornel Dinu, iar restul de 88,88 % sunt în proprietatea lui Ionuţ Negoiţă. Nicolae Badea trebuie să încaseze 880.000 de euro pentru pachetul de acţiuni pe care i l-a vândut lui Negoiţă. Noul acţionar majoritar are planuri foarte mari, inclusiv să lis-teze clubul la bursă: "Negocierile au durat destul de mult, dar asta pentru că e o treabă serioasă. Eu nu mă joc cu astfel de lucruri. E o provocare pentru mine. Dacă nu eram sigur că pot face ceva ca Dinamo să meargă mai bine, nu intram într-o chestie de genul acesta. Grija obţinerii licenţei ar trebui să fie inexistentă mai ales că jumătate din ceea ce condiţiona licenţa s-a rezolvat, erau salariile. Îmi doresc o comunicare cât mai bună cu suporterii lui Dinamo şi ei să revină la stadion, pentru că echipa are nevoie de ei şi îmi propun de ce nu, la un moment dat, Dinamo să fie primul club românesc care să fie listat la bursă, pentru ca totul să fie cât mai transparent din punctul de vedere al cifrelor şi tranzacţiilor. O societate pe bursă este mult mai transparentă decât una închisă". Suporterii lui Dinamo au unele semne de întrebare vizavi de viitorul clubului şi de potenţa financiară a noului acţionar majoritar, mai ales că presa a relatat pe larg despre datoriile fraţilor Negoiţă, peste 32.000.000 de euro, majoritatea către bugetul de stat.

Adrian Porumboiu a anunţat de asemenea că va ieşi definitiv din "viaţa" clubului FC Vaslui şi a negat vehement un eventual interes pentru FC Rapid: "Am alte preocupări mult mai plăcute acum. Fotbalul nu îmi mai produce nici un fel de plăcere. Nici eu, nici alţi finanţatori nu am fost trataţi cu respect. Suntem ţinta unor atacuri lipsite de temei, de cele mai multe ori".

Chiar dacă FC Rapid se află în insolvenţă, George Copos speră să găsească un cumpărător pentru clubul din Giuleşti. Acţionarul majoritar al FC Rapid a anunţat că doreşte să iasă din fotbal, precizând că gruparea giuleşteană costă în momentul de faţă sub zece milioane de euro: "Clubul Rapid costă acum sub zece milioane de euro, mult sub zece milioane. Aici este inclus tot, creanţe, tot, pentru că Rapid va ieşi din insolvenţă curăţat de toate datoriile. Sunt foarte dezamăgit de tot ceea ce se întâmplă în fotbal şi îmi doresc foarte mult să ies, la fel ca domnul Badea de la Dinamo. Dânsul a luat o decizie foarte bună. Noi, la Rapid, suntem cei mai transparenţi, suntem în insolvenţă şi absolut totul este la vedere, dar din păcate nu există niciun cumpărător. Am luat o decizie greşită în 2008 când am preluat datorii de zeci de milioane de euro. Trebuia să ieşim atunci din fotbal". Copos a negociat intens vânzarea clubului în două rânduri, în 2008 şi 2009, dar discuţiile cu oamenii de afaceri Fathi Taher şi Lutz Stache nu au avut o finalitate.

Chiar dacă au fost animaţi de intenţii bune, Gheorghe Florea (Rocar Bucureşti), Eugen Huţu (Foresta Fălticeni), Nicolae Puiu (FC Oneşti), Dumitru Sechelariu (FCM Bacău), Heinrich Schorsch (FC Baia Mare), Dinel Staicu (U. Craiova), Emanoil Savin (Apulum), Nicolai Boghici (Oţelul), Nicolae Bara (UTA), Vladimir Cohn, Vasile Turcu (Dinamo) , Dumitru Bucşaru (Unirea Urziceni), Gheorghe Bosânceanu (Farul Constanţa), Marian Iancu (Poli Timişoara), Cristi Borcea (Dinamo), Nicolae Badea (Dinamo) au renunţat la fotbal după ce au constatat că fotbalul nu le mai asigură expunerea mediatică pe care şi-o doreau sau că afacerea nu este atât de "productivă" pe cât îşi închipuiau. Problemele financiare cu care se confruntă acum cluburile noastre de fotbal, multe dintre ele cu datorii imense către stat, vor completa cât de curând lista celor care au capotat subit în competiţia pentru imagine şi bani desfăşurată pe spinarea fotbalului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb