SCHIMBARE DE MACAZ LA METROREX Şodolescu, căzut în dizgraţia lui Cuc

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică #Transporturi / 3 iulie 2019

Marin Aldea este, începând de astăzi, noul director general interimar al Metrorex. Acesta l-a înlocuit în funcţie pe Dumitru Şodolescu, al cărui mandat a expirat ieri.

Conform unui comunicat de presă emis de compania de stat, Consiliul de Administraţie l-a numit pe Marin Aldea, director general interimar, pentru o perioadă de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni, începând cu data de 3 iulie 2019, conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Marin Aldea are o experienţă de 28 ani în cadrul Metrorex, de 17 ani deţinând funcţii de conducere în cadrul societăţii. Acesta a mai fost director general în perioada decembrie 2015 - noiembrie 2017, selectat şi numit în conformitate cu OUG109/2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Noul director general al Metrorex este absolvent al Universităţii Politehnică Bucureşti, având calificare de inginer şi are obţinută diplomă de economist, cu specializarea Finanţe Contabilitate. Totodată, deţine un master cu specializare în Managementul întreprinderilor de Servicii Publice.

Marin Aldea a mai deţinut această funcţie în 2017, dar a fost demis în data de 3 noiembrie 2017 de către Consiliul de Administraţie. Aldea a fost demis după ce un metrou a rămas blocat în staţia Eroilor, dar şi din cauza unor probleme manageriale mai vechi şi ca efect al lipsei de responsabilitate, explica la acel moment, ministrul Transporturilor, Felix Stroe. Circulaţia a fost oprită la acel moment mai bine de 2 ore.

Faptul că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a refuzat să îi reînnoiască mandatul lui Dumitru Şodolescu în fruntea Metrorex, pare ciudat dacă ţinem cont că, în urmă cu două săptămâni, la o dezbatere organizată pe marile proiecte de infrastructură, ministrul de resort susţinea că Şodolescu şi-a pus mandatul pe masă în cazul în care Magistrala 5 nu va fi funcţională în luna decembrie 2019. Practic, prin înlocuirea lui Şodolescu, nu i s-a mai acordat acestuia posibilitatea de a demonstra că termenul stabilit pentru darea în exploatare a magistralei de metrou către Drumul Taberei va fi făcută până la sfârşitul acestui an. Se pare că decizia lui Răzvan Cuc a fost influenţată şi de declaraţiile recente ale lui Ion Rădoi, preşedintele Unităţii Sindicatul Liber din Metrou, care a afirmat că punerea în exploatare a Magistralei 5 este imposibil de făcut la finalul anului şi că aceasta va fi inaugurată în primăvara anului viitor.

Dumitru Şodolescu a declarat că decizia lui Răzvan Cuc este o consecinţă a presiunii sindicatului de la Metrorex. Şodolescu a precizat: "După un an şi 4 luni, mandatul meu de director general interimar la Metrorex se încheie. Aşa a hotărât ministrul Răzvan Cuc, la presiunea sindicatului, să nu-l mai prelungească. (...) Plătesc pentru a nu fi acceptat compromisuri, dar plec cu fruntea sus".

Înlocuirea lui Şodolescu a intervenit şi după ce, luni, Metrorex a anunţat că a demarat procedura de achiziţie publică a serviciilor de proiectare şi asistenţă tehnică pentru Magistrala 5, contract estimat la 70 milioane lei (14,8 milioane euro), fără TVA.

Mandatul lui Şodolescu a fost unul tensionat din cauza faptului că, în spetembrie 2018, a decis ca spaţiile comerciale din staţiile de metrou să nu mai fie administrate de Sindomet, societatea sindicatului de la Metrorex. Din cauza acestei decizii, Ion Rădoi a contestat permanent fosta conducere a Metrorex, Consiliul de Administraţie al companiei şi l-a acuzat pe directorul general Dumitru Şodolescu că urmăreşte să închirieze unor apropiaţi spaţiile respective.

Cu toate acestea, Ion Rădoi s-a înţeles cu Şodolescu, atunci când reprezentanţii Metrorex şi cei ai USLM au negociat contractul colectiv de muncă, iar angajaţilor de la metrou le-au fost majorate salariile cu 20%, începând din decembrie 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb