Partidul aflat la putere în Polonia a schimbat directorii mai multor companii de stat în acest an, ceea ce i-a determinat pe investitori să evite o bursă care anul trecut a depăşit toate pieţele emergente, informează Reuters.
În Polonia, statul este capabil să controleze companiile listate chiar dacă nu are pachetul majoritar de acţiuni, ceea ce înseamnă că are puterea de a controla 23 de titluri la Bursa de Valori de la Varşovia, iar 12 din aceste titluri reprezintă mai mult de 70% din valoarea indexului care regrupează blue chipurile.
De la începutul acestui an şi până în prezent au fost schimbaţi directorii generali la nouă companii de stat, dintre care cinci la companii de tip blue chip, şi au fost oferite foarte puţine explicaţii cu privire la aceste decizii atât din partea Guvernului cât şi a firmelor respective, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la viitorul altor directori. În aceste condiţii, indicele WIG20 al bursei de la Varşovia a înregistrat în acest an o scădere de 18%, după ce anul trecut a crescut cu 53%.
Toate aceste schimbări au fost făcute sub mandatul premierului Mateusz Morawiecki, numit de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) în luna decembrie 2017 în încercarea de a calma tensiunile cu Bruxelles-ul provocate de reforma juridică a partidului la putere. Faptul că Morawiecki avea o experienţă de director al unei bănci deţinute de o firmă din străinătate i-a făcut pe unii investitori să spere că acesta va fi mai înţelegător faţă de poziţia lor. În prezent, însă, nu mai sunt atât de siguri.
"Investitorii nu ştiu care este strategia Guvernului", spune Marcin Szortyka, analist la fondul de investiţii NN Investment Partners TFI, citând incertitudinile cu privire la posibilele fuziuni din sectorul bancar, viitorul companiilor siderurgice sau o eventuală construcţie a unei centrale nucleare.
Evoluţia haotică înregistrată de acţiunile companiei de rafinare PKN Orlen ilustrează confuzia provocată de acţiunile Executivului. Directorul general Wojciech Jasinski a fost concediat în luna februarie, chiar dacă era un aliat al lui Kaczynski. Potrivit unor surse guvernamentale motivul demiterii fost refuzul lui Jasinski de a-i concedia pe doi colegi asociaţi cu fostul Guvern precum şi ezitarea sa de a se alătura unui proiect destinat construirii primei centrale nucleare din Polonia.