Şcolile din Buzău, închise, rând pe rând, după confirmările COVID-19

Ana Felea
Miscellanea / 23 septembrie 2020

Şcolile din Buzău, închise, rând pe rând, după confirmările COVID-19

A doua săptămână de şcoală a început, la Buzău, cu confirmări în lanţ, în rândul elevilor şi profesorilor cu infecţia SARS-CoV2. Ca urmare a diagnosticărilor, mai multe unităţi de învăţământ şi-au suspendat cursurile, fie în toată şcoala, fie doar la clasele unde au fost înregistrate cazurile de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

Astfel, Buzăul are deja două şcoli cu cursurile suspendate, acolo elevii învăţămând în mediul online, respetiv Grădiniţa cu program prelungit din comuna Berca şi şcoala din comuna Merei. Pe de altă parte o şcoală gimnazială cu 900 de elevi din municipiul Râmnicu Sărat, unde au fost două cazuri descoperite, aşteaptă miercuri o decizie de la DSP în vederea scenariului după care vor continua cursurile. O clasă de grădiniţă din municipiul Buzău unde un cadru didactic a fost diagnosticat cu COVID-19 are cursurile suspendate, iar într-o altă clasă de la o şcoală geenrală din municipiul Buzău toţi elevii au fost trimişi acasă pentru dezinfecţie, urmând ca apoi să revină la şcoală doar grupa care iniţial a învăţăt în mediul online pentru prima săptămână de şcoală.

Situţia este într-o continuă dinamică astfel că de la o zi la alta creşte atât numărul persoanelor infectate, cât şi cel al persoanelor aflate în izolare la domiciliu. Miercuri erau 9 persoane confirmate şi 65 de persoane în izolare.

"Colega mea de la compartimentul Igienă Şcoală a gestionat foarte bine toată această situaţie. Există un ordin pe care văd că majoritatea cadrelor didactice l-au tratat cu foarte mare seriozitate. Am putut să intervenit prompt, aşa cum scenariile din acest ordin ne-au impus, urmând ca în zilele următoare să vedem starea de sănătate a celor implicaţi direct", a spus Carmen Scântei.

Direcţia de Sănătate Publică a început şi controalele în şcoli, însă, deocamdată, tot personalul este instruit şi abia apoi, dacă vor fi abateri de la reguli, se vor aplica şi amenzi.

"Vom reveni în şcoli cu o adresă prin care să aducem un plus de garanţie personalului didactic şi anume să definim noţiunile de contact direct, contact simplu, dezinfecţie terminală pentru ca aceste lucruri scrise pe o hârtie vor putea fi permanent accesate de orice comitet de supraveghere din şcoală, iar comunicarea cu noi va fi foarte bună şi să putem să nu greşim. Avem echipe de control care deja au început să-şi facă treaba. Am aşteptat ca apele să se aşeze un pic. Să înveţe şi ei şi să învăţăm şi noi ce avem de făcut în orice situaţie. După ce lucrurile vor fi spuse foarte clar probabil e momentul să intervină foarte serios cu echipa de control pentru a observa aplicarea regulilor", a transmis medicul şef din cadrul compartimentului de epidemiologie DSP Buzău.

"Ne bucurăm de clipa de faţă, fără să ne gândim optimist la viitor"

În acelaşi timp, ultima raportare a Direcţiei de Sănătate Publică Buzău a aratăt că numărul infecţiilor cu SARS-CoV-2 în judeţ a scăzut. Este vorba despre 15 noi cazuri diagnsoticate într-un interval de 24 de ore. De altfel, în ultima săptămână nu a fost nicio zi cu mai mult de 20 de infectări într-un interval de 24 de ore.

"Buzăul stă bine deocamdată. Putem spune că ne aliniem la cotele naţionale pentru că s-a înregistrat o tendinţă de scădere a incidenţei acestor infecţii şi la Buzău. În ultimele 6 zile nu s-au depăşit 20 de cazuri la un interval de 24 de ore, ceea ce este îmbucurător, dar, personal, aş vrea să mai am un pic de răbdare şi să nu fac afirmaţii gratuite. Încă nu s-au epuizat cele 14 zile de când ni s-a schimbat puţin modul de viaţă şi de când au început şcolile. Există posibilitatea ca până la epuizarea acestui interval de timp să ne întâlnim şi cu alte cifre. Ne bucurăm de clipa de faţă, fără să ne gândim foarte optimist în viitor", a explicat Carmen Scântei, epidemiologul şef din cadrul DSP Buzău, într-un interviu în ziarul local şansanews.ro.

Pe de altă parte, după prima săptămână de cursuri, numărul localităţilor unde şcoala se desfăşoară după scenariul galben a scăzut. Buzăul mai are doar patru comune. Este vorba despre unităţile de învăţământ din Berca, Gălbinaşi, Săpoca, unde s-a învăţat după scenariul galben şi în prima săptămână de cursuri, şi despre şcolile din Pârscov, care au intrat în scenariul galben începând cu data de 21 septembrie.

Elevii din localităţile Măgura, Ruseţu, Scutelnici, Stâlpu, Ţinteşti,Tisău şi Ziduri vor învăţa după scenariul verde, după ce începutul şcolii i-au prins în scenariul galben.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb