SE ASCUT SĂBIILE Congresul PSD, între legalitatea proclamată de Ciolacu şi ilegalitatea denunţată de Teodorovici

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 20 august 2020

Marcel Ciolacu şi Eugen Teodorovici

Marcel Ciolacu şi Eugen Teodorovici

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a aprobat, ieri, candidaturile pentru şefia partidului, care va fi aleasă la Congresul din 22 august. Conform informaţiilor prezentate de senatorul Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, sunt doi candidaţi pentru preşedinţia PSD: Marcel Ciolacu, actualul şef interimar, şi Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finanţelor Publice. Pentru acesta din urmă s-a introdus o formulă tranzitorie care să-i permită să candideze, formulă adoptată cu 44 de voturi "pentru" şi 3 "împotrivă".

Şedinţa CExN a debutat cu un dialog tensionat între Teodorovici şi actuala conducere interimară a PSD. Fostul ministru de finanţe l-a acuzat pe Ciolacu şi pe cei din echipa acestuia că au modificat ilegal statutul partidului, că au schimbat, în timpul jocului, regulile privind candidaturile şi că organizarea Congresului din 22 august este una care încalcă legislaţia internă a PSD.

Imediat după şedinţa liderilor social-democraţi, senatorul Lucian Romaşcanu a spus: "Domnului Teodorovici i s-a permis să intre în sala de şedinţă, a fost invitat să îşi spună punctul de vedere, a comunicat ce a avut de spus în acel moment, dar nefiind membru al CEx a fost nevoit apoi să părăsească sala. Reproşurile aduse de acesta sunt cele care au apărut în spaţiul public şi care s-au concretizat într-o acţiune în justiţie. Noi considerăm că suntem în normele legale".

Referitor la mesajul transmis de Teodorovici după şedinţa CEx privitor la o eventuală neparticipare a sa la Congresul PSD de sâmbătă, deoarece nu doreşte să gireze ilegalitatea evenimentului, Lucian Romaşcanu a precizat: "Ar fi bine ca domnul Teodorovici să îşi dea seama singur ce doreşte cu adevărat. I s-au asigurat condiţii să candideze. Dacă nu mai vrea să candideze ar trebui să anunţe conducerea partidului ca să i se retragă numele de pe buletinul de vot".

Amintim că Eugen Teodorovici a trimis o adresă către Tribunalul Bucureşti şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în care explică faptul că a fost aleasă o conducere legitimă a partidului în Congresul extraordinar din 29 iunie 2019, alcătuită din Viorica Dăncilă - preşedinte, Eugen Teodorovici - preşedinte executiv şi Mihai Fifor - secretar general. Acesta precizează că Dăncilă şi Fifor au demisionat pe 29 noiembrie 2019, dar că el a rămas în continuare preşedinte executiv al PSD.

"Faptul că ulterior Sentinţei civile nr. 54/DEC/P, PSD a ţinut vreo altă adunare generală prin care să se fi modificat conducerea executivă a partidului şi nici nu a depus la Tribunlaul Bucureşti, potrivit art. 24 alin (1) din Legea nr. 14/2003, documente care să ateste că s-ar fi ţinut vreo astfel de adunare generală şi că ar fi fost schimbată conducerea executivă în mod statutar, astfel că în prezent funcţiile de conducere statutare şi legale ale PSD sunt deţinut de aceleaşi persoane indicate în Sentinţa civilă nr. 54/DEC/P/ 09.08.2019, cu excepţia celor care au demisionat. În considerarea celor de mai sus, în prezent subsemnatul Eugen Orlando Teodorovici, în calitate de preşedinte executiv al PSD, sunt singurul membru al organelor de conducere executivă ale partidului aflat în continuare în funcţie. Vă solicit să luaţi act de cele mai sus indicate şi de faptul că subsemnatul Eugen Orlando Teodorovici, deţin în mod legal şi statutar funcţia de preşedinte executiv al PSD, cu atribuţiile pe care Legea nr. 14/2003 şi Statutul PSD le stipulează cu privire la aceasta", se arată în adresa trimisă de Eugen Teodorovici către Tribunalul Bucureşti.

Teodorovici consideră că la Congresul de sâmbătă nu trebuie validată alegerea în mod nestatutar şi nedemocratic a preşedintelui PSD, printr-un simulacru de alegeri, cu reguli schimbate în timpul jocului pentru a diminua sau anula şansele altor potenţiali candidaţi.

În cadrul Congresului PSD va fi ales şi noul preşedinte al Consiliului Naţional, funcţie pentru care Marcel Ciolacu l-a propus pe Vasile Dîncu. CExN a decis modificarea statutului PSD, astfel încât preşedintele Consiliului Naţional să fie ales "la pachet" cu restul funcţiilor de conducere. Iniţial, preşedintele Consiliului Naţional al PSD trebuia să fie ales prin vot, de delegaţi, spre deosebire de restul funcţiilor de conducere (preşedinte, prim-vicepreşedinţi, vicepreşedinţi) care erau stabilit la pachet. În urma modificării operate de CExN, şi preşedintele Consiliului Naţional va fi ales prin vot pe echipe, Dîncu urmând să candideze alături de Ciolacu (preşedinte), Firea, Grindeanu (prim-vicepreşedinţi) şi restul echipei actualului lider interimar al PSD.

Referitor la candidatura lui Dîncu, Lucian Romaşcanu a precizat că este nevoie de un Consiliu Naţional care să funcţioneze la întreaga capacitate pentru a asigura reformarea partidului şi că, dacă iniţial, în spaţiul public, Dumitru Buzatu - liderul organizaţiei judeţene PSD Vaslui - a anunţat că va candida şi el pentru această funcţie, la şedinţa CExN de ieri, acesta nu şi-a mai susţinut candidatura.

Conform informaţiilor oferite de purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romaşcanu, Congresul de sâmbătă se va desfăşura în aproape 40 de centre teritoriale, cu 1509 delegaţi repartizaţi pe fiecare centru. Aceştia vor vota secret în urne special amenajate pentru viitoare echipă de conducere a PSD, iar întreaga dezbatere şi procesul de vot vor fi transmise în direct prin intermediul aparaturii audio- video care va fi amplasată în fiecare centru regional.

În afara alegerii noii conduceri, PSD trebuie să rezolve şi situaţia plecării masive din partid a mai multor edili aleşi pe listele social-democraţilor în vara anului 2016. Romaşcanu a precizat că până acum 86 de primari social-democraţi au trecut la PNL, iar de la liberali au venit la PSD doar aproximativ 40 de edili.

"Cele mai multe probleme sunt în judeţul Giurgiu. Vom vedea ce a stat la baza acelor plecări şi dacă a fost vorba despre anumite probleme penale. Au fost şi alţi edili care au ales să plece la alte partide, a precizat Lucian Romaşcanu".

Surse politice susţin însă că 97 de primari au plecat din PSD, în timp ce social-democraţii au atras numai 37 de edili de la alte partide. Lucian Romaşcanu nu a respins cifra de aproximativ 100 de primari PSD care au plecat spre liberali şi spre alte partide.

"Nu toţi au fost presaţi. Este opţiunea fiecăruia să facă un pas", a declarat Romaşcanu.

Cert este că, până la Congresul de sâmbătă, mâine va mai avea loc o şedinţă a CExN în care se vor stabili ultimele detalii legate de evenimentul din 22 august şi calendarul moţiunii de cenzură.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Uniți în cuget si-n smintiri!.

    Aici au ajuns psd-istii; trebuie sa se decidă între Marcel Ciolan si dandy Teo. 

    Câștigă.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb