Se îndreaptă Europa către o criză a gazelor naturale în această iarnă?

Călin Rechea
Miscellanea / 27 septembrie

Se îndreaptă Europa către o criză a gazelor naturale în această iarnă?
Călin Rechea

Un raport recent al companiei de consultanţă Rystad Energy arată că Europa se confruntă cu un deficit masiv în aprovizionarea cu gaze naturale, după cum scrie cotidianul britanic The Telegraph, din cauza întârzierilor în programul de întreţinere a platformelor şi conductelor de gaze din Norvegia.

Analiştii de la Rystad Energy estimează că deficitul este de 66 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce reprezintă circa o treime din consumul Marii Britanii.

Telegraph subliniază că avertismentul vine pe fondul unor prognoze de scădere semnificativă a temperaturilor în următoarele două săptămâni, atât în Marea Britanie cât şi în Europa continentală, ceea ce arată că sezonul de încălzire va începe mai devreme în acest an.

Conform raportului de la Rystad Energy, compania Gassco, operatorul reţelei de gaze din Norvegia, se confruntă cu întârzieri ale livrărilor, în condiţiile apariţiei unor întreruperi neplanificate la nivelul producătorilor.

Problemelor de aprovizionare din Norvegia li se adaugă şi reducerea fluxurilor de gaze din Algeria, determinate de lucrările de întreţinere la conducta Medgaz.

Pe de altă parte, analiştii de la Rystad apreciază că există un risc semnificativ de întrerupere a aprovizionării Europei cu gaze din Rusia, pe fondul atacurilor ruseşti în regiunea Kursk, unde se află staţia de comprimare a gazului de la Sudja.

Probleme semnificative au apărut şi la nivelul aprovizionării cu gaze lichefiate din Statele Unite, pe fondul afectării instalaţiilor de furtunile din Golful Mexic.

"Adăugând şi mai multă incertitudine, pieţele de gaze din SUA rămân sub tensiune din cauza uraganului Helene", se mai arată în raportul de la Rystad Energy.

Prognozele meteo arată că temperaturile din nordul şi centrul Europei vor înregistra scăderi puternice în următoarele zile, până la un nivel aflat cu mult sub mediile sezoniere pe termen lung, după cum mai scrie The Telegraph.

Pe fondul atingerii unor temperaturi cu 4 grade sub media multianuală în Germania, Rystad estimează o creştere a cererii zilnice cu până la 60,5 milioane de metri cubi în acest weekend.

Cele mai recente date de la Gas Infrastructure Europe (GIE) arată un grad mediu de umplere al depozitelor de gaze naturale din Uniunea Europeană de 93,98% în 25 septembrie 2024. Gradul de umplere al depozitelor din Germania era de 95,86% în aceeaşi zi, în timp ce gradul de umplere al depozitelor din ţara noastră era de 99,99%.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. De doi ani “tot ingheata” Europa fara gazul mujic, masinile nu mai circula fara petrolul mujic, si practic nu prea mai are lumea ce manca:-)…Vezi numai lume cu paltoane pe Coasta de Azur si Costa del Sol:-)

    Daca o sa inghete cineva la iarna, sunt mujicii cu, caloriferele explodate iarna trecuta…dar auzim iarasi explicatia ca “mujicii sunt oricum obisnuiti cu lipsurile, deci ei vor suferi mai purin”…deci, cum ar zice americanul, problem solved:-)

    Este incredibil ca Europa inca importa gaze si petrol din Rusia ! Pai ce sanctiuni sunt astea ?!

    Si daca tot importa, de unde frica asta ca ramanem fara gaze ?? 

    1. Sancțiunile își fac treabă. De asta e jelanie mare pe la propagandă. Criza gazului e că nu se vinde.

      UE deja importa mai mult gaz lichefiat din Rusia decat din USA,

      nu spun rusii ci Eurostat si Reuters, 

      de petrolul rusesc rebotezat din India, Azerbaijan .... ce sa mai zicem,

      sanctiuni de toata jena, dar profitul e sfant si nu putem face nimic 

      Minciuni de propagandist.

    Cu depozitele pline și prețuri mari, criza pare a fi de cerere.

    Gazul nu e distribuit către oi, consumatorii se adaptează.

    Putler și-a tăiat singur țeava la bunăstare. Pt. totdeauna. 

    Falimentarea industriei va compensa.

    1. Toate au în sfârșit. Și Putler a dat mâna cu președintele Coreei Democratice. Industria se adaptează, Putler dispare.

      E moartă de mult

    Daca Europa reloca in China si USA industria mare consumatoare de energie,

    si va fi si iarna "calduta",va fi totul "minunat" 

    Dupa parerea mea, numai o parte din reducerile de capacitate au explicatii naturale! Unele din situatii par planificate sa coincida cu mentenantele instalatiilor ca sa ofere acoperire pt cresterile de preturi la gaz si petrol! Ca doar nu vreti sa se recunoasca public ca s a creat intentionat o gatuire globala, poate chiar geopolitica...

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb