Se îndreaptă Europa către o criză a gazelor naturale în această iarnă?

Călin Rechea
Miscellanea / 27 septembrie

Se îndreaptă Europa către o criză a gazelor naturale în această iarnă?
Călin Rechea

Un raport recent al companiei de consultanţă Rystad Energy arată că Europa se confruntă cu un deficit masiv în aprovizionarea cu gaze naturale, după cum scrie cotidianul britanic The Telegraph, din cauza întârzierilor în programul de întreţinere a platformelor şi conductelor de gaze din Norvegia.

Analiştii de la Rystad Energy estimează că deficitul este de 66 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce reprezintă circa o treime din consumul Marii Britanii.

Telegraph subliniază că avertismentul vine pe fondul unor prognoze de scădere semnificativă a temperaturilor în următoarele două săptămâni, atât în Marea Britanie cât şi în Europa continentală, ceea ce arată că sezonul de încălzire va începe mai devreme în acest an.

Conform raportului de la Rystad Energy, compania Gassco, operatorul reţelei de gaze din Norvegia, se confruntă cu întârzieri ale livrărilor, în condiţiile apariţiei unor întreruperi neplanificate la nivelul producătorilor.

Problemelor de aprovizionare din Norvegia li se adaugă şi reducerea fluxurilor de gaze din Algeria, determinate de lucrările de întreţinere la conducta Medgaz.

Pe de altă parte, analiştii de la Rystad apreciază că există un risc semnificativ de întrerupere a aprovizionării Europei cu gaze din Rusia, pe fondul atacurilor ruseşti în regiunea Kursk, unde se află staţia de comprimare a gazului de la Sudja.

Probleme semnificative au apărut şi la nivelul aprovizionării cu gaze lichefiate din Statele Unite, pe fondul afectării instalaţiilor de furtunile din Golful Mexic.

"Adăugând şi mai multă incertitudine, pieţele de gaze din SUA rămân sub tensiune din cauza uraganului Helene", se mai arată în raportul de la Rystad Energy.

Prognozele meteo arată că temperaturile din nordul şi centrul Europei vor înregistra scăderi puternice în următoarele zile, până la un nivel aflat cu mult sub mediile sezoniere pe termen lung, după cum mai scrie The Telegraph.

Pe fondul atingerii unor temperaturi cu 4 grade sub media multianuală în Germania, Rystad estimează o creştere a cererii zilnice cu până la 60,5 milioane de metri cubi în acest weekend.

Cele mai recente date de la Gas Infrastructure Europe (GIE) arată un grad mediu de umplere al depozitelor de gaze naturale din Uniunea Europeană de 93,98% în 25 septembrie 2024. Gradul de umplere al depozitelor din Germania era de 95,86% în aceeaşi zi, în timp ce gradul de umplere al depozitelor din ţara noastră era de 99,99%.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. De doi ani “tot ingheata” Europa fara gazul mujic, masinile nu mai circula fara petrolul mujic, si practic nu prea mai are lumea ce manca:-)…Vezi numai lume cu paltoane pe Coasta de Azur si Costa del Sol:-)

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb