Se întrevede o reechilibrare a pieţei muncii la nivel global

Gabriela Batîr, Senior Manager People&Organisation
Miscellanea / 22 septembrie 2022

Se întrevede o reechilibrare a pieţei muncii la nivel global

Atragerea şi retenţia talentelor este în topul riscurilor identificate de liderii de business, pe locul doi, după atacurile cibernetice, arată cel mai recent studiu de percepţie derulat regulat în Statele Unite, în rândul executivilor din marile companii - PwC Pulse Survey din august 2022, incluzând 722 de directori şi membri ai consiliului de administraţie din companiile incluse în topul Fortune 1000 şi alte firme private.

Aproape două treimi din respondenţi (63%) declară că au schimbat sau intenţionează să schimbe procesele de business pentru a răspunde deficitului de forţă de muncă, în creştere cu şapte puncte procentuale faţă de ediţia din ianuarie 2022. Intensificarea demersurilor de automatizare creşte cererea de resurse umane care combină cunoştinţe funcţionale cu înţelegerea adecvată a tehnologiei.

Identificarea şi atragerea angajaţilor cu competenţe potrivite continuă să fie o provocare pentru companii, acestea căutând diverse strategii, cum ar fi: extinderea opţiunilor de lucru la distanţă pentru rolurile care permit această abordare (70%), personalizarea strategiei de resurse umane pe categorii de angajaţi (59%), achiziţia altor companii, tocmai pentru acces la talente (52%).

Companiile au iniţiat sau au în vedere măsuri pentru a-şi reduce numărul de angajaţi

Pe de altă parte, companiile au început sau au în vedere măsuri pentru a-şi reduce numărul de angajaţi, construind un mix adecvat al competenţelor necesare în viitor. Jumătate din respondenţi reduc numărul de angajaţi, 46% reduc sau renunţă la bonusurile de recrutare, iar 44% retrag din ofertele de angajare.

Desigur, anumite sectoare sunt mai precaute; de exemplu, industriile bunurilor de larg consum, media sau telecomunicaţii investesc mai mult în automatizare şi reduc personalul, pe când sectorul medical are dificultăţi majore de a găsi talente şi caută să-i reangajeze pe cei plecaţi.

În acest context, directorii de resurse umane întrevăd o înclinare, din nou, a balanţei în favoarea angajatorilor, după ce fenomenul "marii demisii" a fost o provocare neaşteptată pentru pieţe ale muncii relativ stabile, implicând presiuni nemaiîntâlnite în istoria recentă asupra pachetelor de recompensare.

Deşi liderii de business şi de resurse umane devin mai precauţi în abordarea recompensării financiare, aceasta reprezintă în continuare un instrument important pentru companii. Conform studiului, 38% dintre directorii de resurse umane spun că au crescut recent remunerarea angajaţilor şi alţi 35% spun că intenţionează să o facă.

În paralel însă, se iau măsuri de reducere de personal sau de îngheţare a angajărilor, ceea ce înseamnă de fapt că ne aşteptăm la continuarea presiunii asupra bugetelor salariale, însă abordarea companiilor va fi mai degrabă una pro-activă şi ţintită pe acele competenţe critice pentru business.

Flexibilitatea rămâne o prioritate

Investiţiile care vizează flexibilitatea muncii şi posibilitatea reală a angajaţilor de a alege unde şi când lucrează rămân o prioritate, iar 82% dintre directorii de resurse umane lucrează la soluţii de extindere a muncii permanente la distanţă pentru roluri care permit această abordare (cu 12% mai mult în rândul directorilor de resurse umane, decât în rândul liderilor de business). De altfel, dintre aceştia, 39% au implementat deja munca permanentă la distanţă, cu 10 puncte procentuale în plus faţă de studiul din ianuarie 2022.

Pe de altă parte, companiile urmăresc să crească prezenţa fizică la locul de muncă, însă se confruntă în principal cu rezistenţa angajaţilor, care este determinată şi de aspecte logistice. Opţiunile de transport, costurile în creştere, reconfigurarea birourilor în spaţii mai mici, dar şi disponibilitatea resurselor pentru a avea grijă de dependenţi sunt principalele provocări menţionate pentru întoarcerea la birou.

La pachet cu flexibilitatea muncii, creşte şi presiunea asupra beneficiilor de bunăstare, în special mintală, 76% dintre directorii de resurse umane respondenţi îşi extind oferta de beneficii din această categorie, faţă de 64% în studiul de la începutul anului.

Cum se reflectă aceste tendinţe pe piaţa din România?

Conform celui mai recent studiu PwC HR Barometru (septembrie 2022, 123 de companii participante), peste jumătate din companiile respondente (56%) sunt optimiste în ceea ce priveşte evoluţia business-ului în următoarele 6 luni. Doar 20% din companii prognozează reduceri de costuri de resurse umane, jumătate dintre acestea vizând costurile de training şi dezvoltare.

În ceea ce priveşte creşterile salariale, 78% dintre respondenţi au afirmat că au ajustat sau vor ajusta creşterile bugetului salarial, cel puţin pentru anumite categorii de angajaţi. Creşterea salarială medie de anul acesta este de 10%, iar prognoza pentru anul viitor este similară.

Observăm o abordare precaută în ajustarea salariilor cu inflaţia. Deşi majoritatea companiilor au revizuit în sus bugetele salariale, ratele medii nu au acoperit inflaţia.

Ne aşteptăm ca tendinţele globale să se reflecte parţial şi pe piaţa muncii din România. Presiunea asupra pieţei muncii va continua, ea având la bază un deficit structural de altă natură decât cel din ţările dezvoltate.Totuşi, pe termen scurt şi mediu, ne aşteptăm la o reducere uşoară a mobilităţii angajaţilor pe fondul incertitudinii economice şi reticenţei tot mai mari a companiilor de a atrage resurse cu orice preţ, având în vedere ca ritmul evoluţiilor salariale nu poate fi susţinut prin creşteri de productivitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb