Sebastian Burduja: "Nu ne temem să tăiem din cheltuieli"

S.B.
Politică / 31 iulie 2023

Sebastian Burduja: "Nu ne temem să tăiem din cheltuieli"

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a precizat, referitor la planul de măsuri de reducere a cheltuielilor la bugetul de stat, că salută intenţia de eficientizare a aparatul administrativ, informează news.ro.

El a adăugat că există o nevoie mare de forţă de muncă în mediul privat şi persoanele care nu îşi fac treaba la stat vor avea alte oportunităţi în mediul privat.

"E cert că există o nevoie mare de forţă de muncă în mediul privat şi sunt persoane care, dacă nu livrează pentru stat, de fapt pentru cetăţenii pe care îi slujesc, sunt convins că vor avea alte oportunităţi în mediul privat. Eu salut această intenţie de a eficientiza aparatul administrativ. Dacă ne gândim la cheltuielile statului român, cu siguranţă fiecare conducător de instituţie trebuie să-şi facă o analiză şi să vadă cine performează, cine nu performează, cine dă dovadă de competenţă profesională va fi binevenit să rămână, cine nu, repet, în mediul privat este o criză cumplită de locuri de muncă şi economia va fi recunoscătoare pentru acest impuls", a declarat Sebastian Burduja, luni la finalul şedinţei conducerii PNL, chestionat despre acest subiect.

MInistrul Energiei a mai precizat, în legătură cu reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii, că va face o analiză în acest sens în următoarea perioadă.

"O să facem toată această analiză în perioada imediat următoare. Nu ne temem să tăiem din cheltuieli, din contră, din experienţa mea, şi am făcut asta şi la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, atunci când vii cu propuneri de eficientizare, totul merge mai bine, aparatul merge mai bine, pentru că oamenii înţeleg că există totuşi o răspundere", a completat Burduja.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nu ati inteles problema fundamentala a sistemului bugetar, pe care o reduceti la taieri (atunci cand nu mai aveti bani) si la angajari (tot timpul anului, toti anii, toate deceniile)!

    Sistemul bugetar central are nevoie de o reforma astfel incat el sa contina numai functiile necesare functionarii lui adecvate (adica o organigrama corecta, axata pe nevoile reale si nu pe cele de sinecuri si recompense politice) si respectiv personalul adecvat care sa ocupe acele functii (si nu cel numit prin concursuri de imprejurari, pilarie, cumetrie si nepotism). 

    Odata ce a fost facuta aceasta reforma, nu va mai fi cazul sa discutam despre infiintari sau taieri de functii, dupa cum bate vantul in bugetul statului, pentru ca schema este deja optimizata. 

    Daca nu suntem in stare sa stabilim o organigrama plecand de la nevoile care trebuie acoperite, avem la dispozitie variantele organigramelor vecinilor europeni care performeaza mai bine decat noi si ne putem inspira de acolo. Putem vedea acolo ce organigrame au ministerele lor, ce agentii au in subordine, ce nevoi acopera fiecare, cu cati oameni si cu ce consumuri. 

    Daca statul nu este in stare sa aduca oamenii potriviti pe functiile din noile organigrame (asa cum s-a intamplat pana acum), poate foarte bine sa externalizeze aceasta operatiune catre mediul privat, mediu care este obisnuit sa aleaga cu atentie si profesionalism oamenii potriviti, fiind totodata mai putin influentabil de presiunile politice. 

    La fel, este necesara reformarea sistemului bugetar local. 

    Odata ce au fost facute aceaste reforme, alaturi de cea salariala, problema sistemului bugetar este rezolvata complet si nu va mai fi necesar sa consumam timp si resurse cu asa ceva (pentru ca am optimizat sistemul) si nici prin asa ceva (pentru ca am profesionalizat angajatii, responsabilizand in acest fel cheltuirea banului public si imbunatatind calitatea serviciilor bugetare). 

    1. Tara asta a ajuns atat de corupta incat nu este posibil niciun proces de sel ectie pe baza de competenta nici la stat nici la privat. Totul a ajuns o poveste pe care nu o mai crede nimeni. Concursurile sunt masluite, diplomele se cumpara, competenta este o lozinca goala.

      Povestile astea cu functionarii actuali care vor face organigrame eficiente si cinstite este o gluma utopica. 

      Daca vor fi lasati sa faca organigrame functionarii actuali vor face mai multe posturi pentru colegii lor de partid. 

      Cele dpua partide stat au umplut ministerele pana la nivel de sofer sau femeie de servici. Nu exista nimeni onest care sa faca organigrame.

      Ramane ca reforma sa se faca invers, sa se reduca cu procente generoase, sa se stabileasca tinte de rezultat stranse si criterii de concediere pentru cei care nu le ating. Pana atunci functionarii sunt protejati de legi care de caremai speciale, angajati de partide cu competente indoielnice, vatafii bugetari care "coordoneazasi conduc". In locul lor trebuie sa fie angajati oameni care stiu sa munceasca si muncesc. 

    Domule Burduja esti zero. Nu taiati nimic, doar mimati si dati din gura poate va crede cineva. Iar un exemplu ASF. Protejatul tau Marcu care a bagat in faliment asigurarile cu o gaura de 1 mlrd de eur. Ala lua 15 000 euro salariu pentru incompetenta. Acum ia cu 32% mai mult. Si-a marit salariul sub nasul vostru de securisti partasi prin inactiune.

    Sau doar nu va temeti?

    sa spui ca tai 200.000 de posturi care nici macar nu existau, e cam cum fac magazinele de black friday. pun aceleasi preturi, dar vezi daomen reduse de la muult mai mari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb