Sebastian Burduja: "România este o ţară cu un potenţial uriaş în domeniul energiei verzi"

F.D.
Miscellanea / 6 decembrie 2023

Sebastian Burduja: "România este o ţară cu un potenţial uriaş în domeniul energiei verzi"

România este o ţară cu un potenţial uriaş în domeniul energiei verzi, a afirmat miercuri ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un mesaj video, la evenimentul organizat de Banca Mondială şi dedicat tranziţiei verzi şi schimbărilor climatice în România, în cadrul conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP28) de la Dubai, relatează Agerpres.

Oficialul a adăugat că România s-a angajat să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, când a fost adoptată strategia pe termen lung.

De asemenea, Sebastian Burduja a salutat contribuţiile deosebite furnizate autorităţilor române prin recenta lansare de către Banca Mondială a Raportului de ţară privind Clima şi Dezvoltarea pentru România (RTCD).

"Este un raport bazat pe dovezi şi stabileşte o viziune a ceea ce trebuie să facem, ce am făcut bine şi, în special, ceea ce putem face mai bine. O să mă concentrez pe ultima parte: trebuie să avem o mai bună coordonare interguvernamentală, precum şi un parteneriat solid cu sectorul privat", a declarat ministrul Energiei. Acesta a adăugat: "Într-adevăr, nu putem avea toate soluţiile la Guvern. Avem nevoie să lucrăm împreună cu sectorul privat şi societatea civilă şi să avem o tranziţie verde solidă".

Conform raportului, România are un potenţial imens în energia solară şi eoliană. "Suntem pe punctul de a adopta legislaţia pentru energia offshore în Marea Neagră, până la finalul anului. Şi mă aştept să aibă loc multe lucruri importante", a mai afirmat Burduja.

Rapoartele de ţară referitoare la Climă şi Dezvoltare (RTCD) integrează schimbările climatice şi considerentele de dezvoltare şi ajută ţările să prioritizeze acţiunile cu cel mai mare impact care pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES), pot stimula adaptarea, atingând în acelaşi timp obiective mai ample de dezvoltare. Un astfel de document sugerează acţiuni concrete şi prioritare pentru a sprijini tranziţia cu emisii reduse de carbon.

Conform raportului, România îşi poate creşte venitul naţional de aproape trei ori în următorii 30 de ani, dacă va implementa măsuri pentru îmbunătăţirea rezilienţei la schimbările climatice şi pentru reducerea emisiilor de carbon, investiţiile necesare doar pentru dezvoltarea unui sector energetic decarbonizat fiind estimate la 356 de miliarde de dolari, până în 2050, echivalentul a circa 3% din PIB. Totodată, România este pe cale să îşi atingă obiectivul pentru anul 2030 de reducere a emisiilor cu 55% faţă de nivelul din 1990.

Potrivit documentului, ţara noastră este foarte vulnerabilă la riscurile privind schimbărilor climatice, în special la inundaţii şi secetă. În acelaşi timp, economia României este relativ intensivă, bazată pe cărbune, cu o medie de 2,5 ori mai mare decât cea a Uniunii Europene (UE). În viziunea experţilor Băncii Mondiale, cu peste 70% din consumul total de energie al României depinzând de combustibilii fosili, tranziţia energetică este esenţială.

În context, sectorul energetic, care cuprinde generarea de energie electrică, încălzire, transport şi producţie, reprezintă 66% din totalul emisiilor înregistrate în România. Acesta este urmat de agricultură (17%) şi industrie (12%).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. O rusine pentru un ministru al energiei sa spuna ca la ora actuala productia de energie a Romaniei este reprezentata 70% de combustibili fosili ! Oricum nu zice mai nimic dar sa nu stii nici atat ...

    De atata potential Romania are cei mai saraci oameni din UE . ma duc maine la magazin sa vad daca -mi da ceva cu potential

    1. Tu nu ești România.

    Am zis!

    Din aceasta dilema nu putem iesi: ori ii belim.pe toți la alegeri, ori vom suferi 5 ani 

    1. Șoșo spune că-și rupe de la gură pt. voi, elitele intelectuale ale țării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb