Sebastian Burduja şi directorul societăţii Electrocentrale Craiova au semnat un acord de finantare

D.R.
Fonduri Europene / 29 iunie 2023

Sebastian Burduja şi directorul societăţii Electrocentrale Craiova au semnat un acord de finantare

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi directorul general al Societăţii Electrocentrale Craiova, Dan Vasile, au semnat astăzi acordul de finanţare pentru proiectul "Capacităţi noi de producere energie electrică şi termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficienţă de 295 MW pentru Societatea Electrocentrale Craiova SA", informează Agerpres.

Această finanţare face parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) - măsura de investiţii I.3, jalonul 133, jalon aferent cererii de plată nr. 2.

Valoarea proiectului este de 1,28 miliarde lei fără TVA, iar valoarea finanţării nerambursabile acordate din PNRR de aproape 826 milioane lei fără TVA. Punerea în funcţiune a noilor capacităţi este programată pentru 2026.

Obiectivul proiectului constă în realizarea unei capacităţi noi de producere energie electrică şi termică pe gaze naturale în cogenerare, de înaltă eficienţă, de 295 MW, care va înlocui actualele capacităţi energetice existente, care funcţionează pe cărbune. De asemenea, va avea un impact important în atingerea ţintelor Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021-2030 privind energia şi clima. Totodată, va contribui la atenuarea provocărilor cu care se confruntă Societatea Electrocentrale Craiova prin asigurarea energiei termice şi electrice în concordanţă cu solicitările comunităţii. Investiţia va asigura furnizarea de energie electrică şi termică consumatorilor.

Prin realizarea investiţiei, se vor îndeplini cerinţele impuse prin Directiva de eficienţă energetică privind randamentul global, economia de energie primară şi reducerea emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră şi a celor poluante, inclusiv încadrarea sub limita de emisie specifică raportată la energia utilă produsă, de 250 gCO2/kWh, se mai menţionează în comunicat.

"Aşa cum am promis, am reuşit închiderea acestui jalon important din PNRR în timp record şi la termenul asumat. Mulţumesc tuturor celor care au depus eforturi, pe parcursul timpului, pentru atingerea acestui obiectiv important. Investiţia de la Craiova este proiectată pentru a beneficia de cele mai noi tehnologii în domeniu, fiind o garanţie pentru toţi craiovenii pentru acces sigur la energie electrică şi termică, cu emisii scăzute de CO2, ceea ce înseamnă un aer mai curat şi o calitate a vieţii mai bună pentru întreaga comunitate. Vom continua în ritm accelerat marile proiecte de investiţii în sectorul energetic românesc şi absorbţia de fonduri europene", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb