Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că centrala pe gaze de la Iernut, un proiect început în 2016 şi care în 2019 s-a blocat la stadiul de 80%, a ajuns în prezent la un stadiu de execuţie de 97%, informează Agerpres.
'Astăzi, stadiul de execuţie a termocentralei de la Iernut este de 97%, ceea ce reprezintă un progres bun, dar încă insuficient. Doar 3% ne mai desparte de punerea în funcţiune. Atât de puţin şi totuşi atât de provocator...Conform actualului contract, lucrările trebuie terminate până pe 2 iunie anul curent', a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Energiei.
Acesta a precizat că a avut, sâmbătă, o întâlnire cu echipele de conducere din partea Duro Felguera şi General Electric, cele mai importante companii implicate în proiect. 'Am transmis un mesaj foarte ferm că nu vom mai tolera întârzierile, amânările şi pretextele. Responsabilitatea acestora revine constructorului, iar prioritatea noastră este să găsim soluţiile, în contextul dificultăţilor financiare pe care le întâmpină Duro Felguera, compania fiind în procedură de concordat preventiv', a subliniat ministrul Energiei.
Burduja a precizat că au fost găsite soluţii pentru accelerarea lucrărilor. 'Una dintre acestea este plata directă de către compania românească a subcontractorilor. General Electric a agreat condiţiile pentru reluarea acordurilor. Săptămâna viitoare este critică pentru toate aceste demersuri de salvare a proiectului Iernut şi garantez public că atât Ministerul Energiei, cât şi Romgaz, companie din portofoliul nostru, vor face tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a duce investiţia dincolo de linia de sosire', a adăugat şeful de la Energie.
CCGT Iernut beneficiază de o poziţionare strategică, fiind amplasată în centrul sistemului energetic naţional. Prin acest proiect se are în vedere acoperirea consumului naţional de electricitate prin acţionarea pe pieţele de energie electrică angro şi de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic naţional, eliminarea posibilelor blocaje în reţeaua din nord-vestul României. Capacitatea brută de energie electrică a centralei va fi de 430 MW. Centrala cuprinde patru turbine cu gaz, plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei nivele de presiune şi două turbine cu abur.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2025, 17:18)
Nu pricepeti ca daca se da in functiune nu mai beneficiaza hungaristanul de gazul care acum mergea la export:-)…”baietii destepti” din energie pierd o sursa de venit si de aranjamente politice cu UDMR-ul. Va dati seama ce “aranjamente si contracte” a facut statul daca in loc sa penalizeze constructorul pentru nerespectarea termenelor contractuale, le plateste la faliti anticipat si nu la receptia lucrarii:-)…Asa patesti cand “sel ectezi” constructori faliti pe baza de “comision” si nu pe baza de reputatie si credentiale financiare:-)
1.1. Da? Cum de esti atat de sigur ? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.03.2025, 09:16)
Da? Cum de esti atat de sigur ? Uiti ca OMV scoate gazul si are tot interesul sa-l trimita in Austro Ungaria ?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.03.2025, 10:17)
Auzi si la postacul asta honved, el e ramas in timp la “Austro Ungaria”:-)
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 08.03.2025, 18:47)
dar lipsește un singur șurub M13 de la turbina T3
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.03.2025, 05:39)
pe asta cind o vindeti, precum Mintia Deva, dupa ce o renovati cu banii poporului???
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.03.2025, 09:59)
Rusnacule, pana la urma aveti gaze in Transnistria?
Ca vad ca, iti clantani dinti pe aici si spui prostii
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.03.2025, 09:59)
Rusnacule, pana la urma aveti gaze in Transnistria?
Ca vad ca, iti clantani dinti pe aici si spui prostii
4. Aceasta centrala pe gaz
(mesaj trimis de anonim în data de 09.03.2025, 09:17)
Aceasta centrala pe gaz pleaca de la premisa falsa ca Romania va musti de gaze ieftine, lucru imposibil daca OMV are painea si cutitul si poate livra tot gazul in vest.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.03.2025, 14:38)
Prietenash, lasa sperietoare cu "... OMV are painea si cutitul...".
Proiectul Neptun Deep e detinut, la paritate, de Romgaz si OMV. Deci 50% din ce se va extrage apartine Romgaz.
Care Romgaz, firma de stat, ar putea sa schimbe denumirea centralei in Scremut. Dar getii patrioti sint suparati pe OMV (CE Brazi iti spune ceva?), nu pe Romgaz.