Sebastian Vlădescu avertizează: "Ne putem trezi că trebuie să restituim din banii de la UE"

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 martie 2010

Sebastian Vlădescu: "Trebuie să recunoaştem că mulţi dintre cei care accesează fonduri europene nu sunt cinstiţi".

Sebastian Vlădescu: "Trebuie să recunoaştem că mulţi dintre cei care accesează fonduri europene nu sunt cinstiţi".

Ministrul Finanţelor, Sebas­tian Vlădescu, a atras atenţia, vineri, că multe persoane care accesează fonduri europene nu sunt cinstite, şi că, în urma auditului efectuat de către Comisia Europeană, România s-ar putea "trezi" că trebuie să restituie bani, ca urmare a acestor nereguli.

"Trebuie să recunoaştem că mulţi dintre cei care accesează fonduri europene nu sunt cinstiţi şi trebuie să fim atenţi, pentru că nu e ceva de care să scapi. În urma controalelor Comisiei Europene, ne putem trezi că trebuie să restituim bani", a spus Vlădescu, citat de Mediafax.

Ministrul a atras atenţia că, pentru a preveni o astfel de situaţie, trebuie semnalate orice fel de nereguli care apar în procesul de accesare a fondurilor comunitare.

"Daţi-ne nume, locuri, situaţii, pentru a putea acţiona şi vom acţiona foarte dur, pentru că absorbţia fondurilor europene este prioritatea numărul unu. (...) Nu vrem să ajungem în situaţia în care Comisia Europeană ne va cere bani înapoi, pentru că au fost furaţi", a spus Vlădescu.

În ciuda acestui lucru, ministrul a arătat că România nu riscă în acest moment să piardă fonduri europene, deşi sistemul este văzut greoi şi birocratic.

Sebastian Vlădescu a mai spus, vineri, că sectorul bancar are o lichiditate ridicată şi că băncile trebuie să se orienteze către acordarea de finanţări pentru atragerea de fonduri UE, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor Publice nu va mai fi la fel de activ pe piaţa internă a titlurilor de stat ca în 2009.

"Sectorul bancar îşi face treaba, încearcă să finanţeze, iar astăzi este obligat să finanţeze pentru că nivelul de lichiditate este foarte mare (...) Astăzi, sectorul bancar are mai multă lichiditate decât îi trebuie", a declarat, vineri, ministrul finanţelor.

Domnia sa a explicat că băncile vor trebui să îşi orienteze lichidităţile către finanţări pentru atragerea fondurilor europene, mai ales că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va ieşi mai mult pe pieţele internaţionale în acest an şi se va împrumuta mai puţin de pe piaţa internă.

Sebastian Vlădescu a atras, însă, atenţia că băncile caută clienţi pentru acordare de cofinanţări şi prefinanţări pentru atragerea de fonduri europene, însă nu pot să acorde credite tuturor clienţilor, aceştia trebuind să demonstreze că sunt eligibili.

"Există o discordanţă între nevoia de a finanţa şi neputinţa de a finanţa, pentru că proiectul este nefinanţabil", a mai spus Vlădescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb