SEBASTIAN VLĂDESCU: "Europa trebuia să pună piciorul în prag în faţa Greciei, încă de acum cinci ani"

A.S.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 iulie 2015

"Europa trebuia să pună piciorul în prag în faţa Greciei, încă de acum cinci ani"

Europa are o mare vină de încredere vis-a-vis de Grecia, consideră fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu. Domnia sa ne-a spus: "Dacă este vreo greşeală pe care a făcut-o Europa, este că nu a pus piciorul în prag de acum cinci ani în relaţia cu autorităţile de la Atena. Europenii i-au crezut pe greci că vor face ceea ce au promis - că vor colecta impozite, că-şi vor plăti taxele, că vor fi reduse cheltuielile bugetare. Îmi aduc aminte că în 2010, când grecii spuneau la Bruxelles că vor face restructurare a cheltuielilor bugetare, pe mine chiar mă pufnea râsul pentru că ei discutau, de fapt, de reducerea celei de-a 14-a pensii".

Domnul Sebastian Vlădescu nu este de acord cu afirmaţiile potrivit cărora, dacă grecii ar fi spus "da" la referendum, ar fi devenit sclavii Europei. Domnia sa spune: "Expresia «sclavi» este total nepotrivită, discutăm de societăţi cu totul diferite. Nimeni nu le ia grecilor libertatea de mişcare, de a-şi schimba locul de muncă, de a face ce vor ei în fiecare zi, cu viaţa lor. Singurul lucru pe care Europa îl spune este că, dacă vor să trăiască aşa cum vor, grecii nu trebuie să o mai facă pe banii contribuabililor europeni.

Din punctul meu de vedere, este mai sclav neamţul care dă bani grecilor ca să-şi plătească pensiile pe care şi le-au stabilit".

Fostul ministru de finanţe nu crede că vom asista la ieşirea Greciei din zona euro. Domnia sa consideră: "Eu cred că grecii îşi vor achita datoriile pentru că au de unde. În momentul de faţă, grecii pot face excedent primar din restructurările efectuate până în prezent. Problema este că banii pe care îi iau în plus ca să funcţioneze le creează, din nou, o problemă de deficit primar, iar ei trebuie să ajungă la situaţia în care nu mai au acest deficit primar. Grecilor tot li se recomandă ca, înainte de costurile datoriei publice, să fie pe excedent şi să nu mărească salariile, pensiile etc. Aceasta este discuţia acum, iar achitarea datoriilor către creditorii internaţionali reprezintă o chestiune ulterioară".

Domnul Vlădescu spune că băncile greceşti vor menţine restricţiile în continuare: "Faptul că le mai dă Banca Centrală Europeană nişte bani nu înseamnă că sunt eliminate restricţiile. Pot să deschidă băncile şi să menţină restricţiile. Nu sunt strict obligatorii una şi cealaltă".

Domnia sa apreciază că cele patru bănci de pe piaţa românească care au acţionar grecesc - Bancpost, NBG, Alpha Bank şi Piraeus - nu au nici o problemă în acest moment, dar, pe viitor, probabil nu vor mai creşte. "Grecii nu se vor mai extinde, ci vor trebui să-şi reducă activitatea. Nu cred că vom mai asista pe piaţa românească la vreo dezvoltare a vreunei bănci cu acţionariat grecesc. Probabil că, în timp, unele vor dispărea pentru că ar putea fi scoase la vânzare", apreciază domnul Sebastian Vlădescu.

Baza crizei elene este o datorie de circa 330 miliarde euro (aproximativ 358 miliarde dolari), pe care Grecia nu o poate achita.

În prezent se estimează că datoria s-ar cifra la 177% din PIB, principalii creditori ai Greciei fiind Germania (cu 68,2 miliarde euro), Franţa (43,8 miliarde euro), Italia (38,4 miliarde euro), Spania (25 miliarde euro), FMI (21,4 miliarde euro), BCE (18,1 miliarde euro), Olanda (13,4 miliarde euro), SUA (11,3 miliarde euro), Marea Britanie (10,8 miliarde euro), Belgia (7,5 miliarde euro), Austria (5,9 miliarde euro) şi Finlanda (3,7 miliarde euro).

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. "Eu cred că grecii îşi vor achita datoriile pentru că au de unde."

    Am trait ca s-o aud si p-asta. Sau este prea subtila referirea la vanzarea insulelor grecesti.

    "Nu ne vindem tara" :) 

    1. "Noi muncim, nu gandim!"

      "Vom munci si vom lupta, UE noi vom apara!" pentru ca "Stima noastra si mandria, euro in Romania!"

    Fiecare dobitoc se simte dator sa recite matra oficiala in care Grecia este vinovata. SI Grecia este vinovata, si UE este vinovata si cercurile financiare Europene sunt mai vinovatye decat toti la un loc. Cercurile financiare care au imprumutat Grecia cu 250-320 de milarde stiau prea bine ca nu au cu ce sa platesca, dacat cu casa eventual. Exact ca fratii Camataru. Valdescu este un bou care se baga si el in sema.

    1. Da'ce, au venit cu puhoiul ala de bani intr-o mana si cu CUTITUL in mana stanga, ca daca nu iau banii ii injunghie ???

      Despre ce vorbim aici ? Despre niste ESCROCI de grecotei, care MANGAIE BISERICA ORTODOXA GREACA , la egalitate de evaziune cu CARTELUL DROGURILOR MEXICAN si restul lumii ce trebuie sa se inchine si sa-i mangaie pe crestet pe grecotei !

      Domnul Vladescu spune ADEVARUL, nu va convine mergeti si lingeti-l in ilion ,ischion si pubis pe...SHOBOLANUL GUZGANIAN, ce tot asa, pe timpul lui MOTOCICLEANU ridica in stratosfera deficitul prin 2008... 

    Vladescu este un mare mincinos(mintea pana si pe fmi), pentru care piata de capital este intocmai ca un fast food cu carnati, iar BCR nu a mai fost listat facand jocurile de culise ale austriecilor si hotilor din conducerea sifurilor.

    Sunt 11 milioane de greci si 330 de mld datorie ! 

    Adica vreo 30.000 de euro datorie pe cap de grec ! 

    O familie formata din 2 parinti si un copil are de plata 90000 de euro ! 

    O nimica toata pentru si in opinia unui fost ministru de finante care a capusat statul prin AGI, SPAGI s.a.m.d. si in loc de carnati a oferit minciuni catre investitori si populatie . 

    E fudul mare fostu ministru Vladescu !

    Chiar ca te pufneste rasul ! 

    1. Lasa, sa plateasca nemtii aia ticalosi!

    Niste carnatzari grecii astia...Noroc pe noi ca suntem contemporani cu vladescu asta...adica...noroc ca nu ne e nas...ca alta calitate la el...

    1. grecii carnatari? carnati din capre si oi??? hmmm. poate te referi la hans, macelarul, ca e carnatar. ce face lipsa de scoala/capsuni...

    Sa le ceara in scris cum ati facut Erste ca o vor piata BCR mai tarziu.sau m-am grabit si de fapt dvs ari spus ca ajunge verbal...

    Nu "Europa trebuia să pună piciorul în prag în faţa Greciei, încă de acum cinci ani", ci Ponta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb