Secretar de stat în MECT: "Pentru România, TTIP rămâne o prioritate"

Alexandru Costea
Macroeconomie #Comerţ / 27 martie 2015

Maricel Popa, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, a participat la reuniunea informală a miniştrilor europeni ai comerţului în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene - secţiunea Comerţ ce a avut loc la Riga, Letonia, în perioada 24-25 martie 2015, arată un comunicat remis azi redacţiei.

Agenda reuniunii, prezidată de Edgars Rinkēviès, ministrul afacerilor externe al Letoniei, a inclus: evaluarea situaţiei în plan multilateral - Organizaţia Mondială a Comerţului, Runda de Dezvoltare de la Doha; evaluarea situaţiei până la acest moment pe dosarul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între UE şi SUA (TTIP); beneficii actuale potenţiale ale politicii europene pentru comerţ şi investiţii - discuţii pe marginea unei note întocmite de Comisia Europeană; alte subiecte (AOB) - stadiul actual al negocierilor cu Vietnam şi Japonia pentru încheierea de acorduri de comerţ liber.

La reuniunea miniştrilor europeni ai comerţului au participat miniştrii comerţului din statele membre ale UE, precum şi Comisarul European al Comerţului, Cecilia Malmström.

O temă a reuniunii s-a referit la evoluţia negocierilor din cadrul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între UE şi SUA (TTIP), Maricel Popa precizând, în context, că: "pentru România TTIP rămâne o prioritate, iar obţinerea unui acord ambiţios înseamnă oportunităţi de stimulare a ocupării forţei de muncă şi de creştere economică, atât în UE cât şi în SUA".

Comisarul Malmström a informat miniştrii asupra discuţiilor pe care le-a purtat cu Michael Froman, reprezentantul SUA pe probleme de comerţ, referitor la soluţii posibile pentru îmbunătăţirea sistemului de protejare a investiţiilor. Miniştrii europeni au fost de acord cu necesitatea ameliorării acestui sistem, dar cu păstrarea dreptului statelor membre ale UE de a legifera în domenii de interes general.

Totodată, miniştrii au apreciat realizările Comisiei în ceea ce priveşte transparenţa, conştientizarea şi risipirea miturilor legate de negocierile în cadrul TTIP, discuţiile pe acest subiect urmând să continue la reuniunea formală a Consiliului Afacerilor Externe pe probleme de comerţ de la Bruxelles din data de 7 mai 2015.

Participanţii şi-au exprimat sprijinul politic pentru continuarea agendei post-Bali, care va contribui la încheierea cu succes a Rundei de Dezvoltare de la Doha din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), demnitarul român menţionând, în context că "România este un susţinător consecvent al sistemului comercial multilateral şi al principiilor care guvernează comerţul internaţional, iar agenda post-Bali trebuie construită astfel încât să permită finalizarea cu succes a rundei Doha, respectiv să ia în considerare aşteptările tuturor Membrilor".

A fost subliniat rolul activ pe care UE îl are în identificarea soluţiilor şi convergenţa opiniilor membrilor OMC, ministrul Edgars Rinkevics precizând că pe parcursul Preşedinţiei letone a Consiliului UE, ţara sa va depune toate eforturile pentru încheierea negocierilor comerciale multilaterale din Runda de la Doha. De asemenea, a dat asigurări privind sprijinul pe care UE îl acordă directorului general al OMC în vederea găsirii unor soluţii pentru temele aflate în negociere.

În context, miniştrii comerţului din cele 28 de state membre au discutat aspecte legate de strategia europeană privind investiţiile, iar opiniile şi propunerile exprimate vor constitui baza Comunicatului Comisiei privind strategia de comerţ şi investiţii a UE pe care Comisia Europeană o va pregăti în a doua parte a acestui an. Participanţii au arătat, de asemenea, că politica comercială ar trebui abordată într-un context mai larg, ţinând cont de relaţia dintre comerţ şi dezvoltare, drepturile omului, dreptul la muncă şi dezvoltarea durabilă, potrivit comunicării.

"A fost subliniată necesitatea informării opiniei publice asupra beneficiilor economice aduse de comerţul mondial, în context, secretarul de stat Maricel Popa apreciind importanţa comerţului şi investiţiilor pentru economiile europene, într-un mediu internaţional de afaceri din ce în ce mai concurenţial. Cu această ocazie, comisarul Malmström a prezentat Consiliului progresele făcute şi perspectivele în negocierile privind acordurile comerciale între UE şi Japonia şi între UE şi Vietnam", potrivit sursei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb