Rectificarea bugetară din august nu va tăia din bugetul Ministerului Agriculturii (MADR) în condiţiile în care trebuie asigurată cofinanţarea naţională pentru accesarea sumei de 2,5 miliarde de euro din fonduri europene în 2012, apreciază secretarul de stat Daniel Botănoiu.
Domnia sa a declarat, citat de Agerpres: "Am avut discuţii la Ministerul Finanţelor Publice să menţinem bugetul alocat la Ministerul Agriculturii. Vom vedea dacă va exista o reducere la toate ministerele numai după ce vom avea cifrele finale. Nu cred, însă, că va exista o reducere la rectificare, cel puţin pe partea de cofinanţare a proiectelor de investiţii din fonduri europene, pentru că asta înseamnă că nu vom mai putea atrage sumele propuse pentru acest an. Agricultura are 47% grad de absorbţie, suntem primul minister, şi nu cred că ne permitem să tăiem partea de cofinanţare".
În opinia secretarului de stat, Ministerul Agriculturii are nevoie, numai pe partea de investiţii, respectiv pentru asigurarea cofinanţării, de circa 500 de milioane de euro: "Sunt convins că aceşti bani se vor regăsi în buget pe măsură ce vor fi cheltuiţi şi se vor face solicitări de plată, astfel încât să putem atrage sumele propuse pentru 2012 din fonduri europene'".
De asemenea, MADR mai are nevoie de anumite sume pentru plata accizelor la motorină, pentru primele de asigurare şi costul adeverinţelor date la păsări şi porci.
Ministerul Agriculturii şi-a propus pentru 2012 accesarea unei sume de 2,5 miliarde de euro din fonduri europene, res-pectiv 1,4 miliarde de euro pe dezvoltare rurală prin APDRP şi 1,1 miliarde de euro pe plăţi directe prin APIA. Bugetul MADR pentru 2012 totalizează 14,977 miliarde lei, în scădere cu 5,81% faţă de bugetul anului 2011. Acesta reprezintă 2,54% din PIB. Sursele de finanţare sunt bugetul de stat - 5,204 miliarde lei, iar fondurile nerambursabile - 9,729 miliarde lei.
Prima rectificare bugetară va fi analizată de Guvern în şedinţa de astăzi. În data de 4 iulie, ordonatorii principali de credite au solicitat, în şedinţa de Guvern, credite suplimentare de 11,47 miliarde de lei, de 3,3 ori mai mari decât suplimentarea propusă de Minis-terul Finanţelor la rectificarea bugetară, însă Finanţele le-a cerut să-şi reanalizeze pretenţiile, în condiţiile restrângerilor bugetare.