Secretarul american al apărării declara că orice ameninţare pentru SUA sau aliaţii săi vor fi întâmpinată cu reacţii militare masive

Cristina Radu
Internaţional / 4 septembrie 2017

James Mattis (Sursa foto: Wikipedia)

James Mattis (Sursa foto: Wikipedia)

Secretarul american al apărării, James Mattis, a declarat, după provocările nucleare din Coreea de Nord, că orice ameninţare la adresa Statelor Unite va fi întâmpinată cu un răspuns militar masiv, potrivit CBS News.

James Mattis a declarat. "Orice ameninţare la adresa Statelor Unite sau a teritoriilor sale, inclusiv a Guamului sau a aliaţilor noştri, va fi întâmpinată cu un răspuns militar masiv, un răspuns atât eficient, cât şi copleşitor".

Secretarul apărării a afirmat că toţi membrii Consiliului de Securitate al SUA au fost de acord unanim cu privire la ameninţarea cu care se confruntă Coreea de Nord şi rămân angajaţi în denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Deşi secretarul a spus că America nu caută "anihilarea totală" a Nordului, totuşi acesta a adăugat: "Avem multe opţiuni pentru a face acest lucru".

Secretarul apărării a spus că a participat la o întâlnire de securitate naţională cu preşedintele Trump şi alţii. El a spus că Trump a vrut să fie informat despre fiecare din ce a numit Mattis "numeroase opţiuni militare" pentru a acţiuna împotriva Coreei de Nord. Acesta a spus: "Am arătat clar că avem capacitatea de a ne apăra pe noi înşine şi pe aliaţii noştri, Coreea de Sud şi Japonia, de orice atacuri, iar angajamentele noastre în rândul aliaţilor sunt ironice".

Preşedintele Trump a ridicat anterior miza în criza ameninţărilor nucleare din Coreea de Nord, sugerând măsuri economice drastice împotriva Chinei şi criticând aliatul Coreei de Sud: "Statele Unite iau în considerare, pe lângă alte opţiuni, oprirea comerţului cu orice ţară care face afaceri cu Coreea de Nord". Trump, întrebat de un reporter dacă ar ataca nordul, a răspuns: "Vom vedea."

Trump a sugerat punerea unei presiuni mai mari pe China, patronul nordului şi un partener comercial important al SUA, în speranţa de a convinge ţara să exercite o pârghie mai eficientă asupra vecinului. Trump a subliniat că SUA intenţionează să oprească schimburile comerciale cu orice ţară care face afaceri cu Coreea de Nord. SUA importă circa 40 de miliarde de dolari în mărfuri pe lună de la China, principalul partener comercial al Coreei de Nord.

Secretarul de stat Rex Tillerson a făcut apel la omologii din Asia şi secretarul trezoreriei, Steven Mnuchin, a spus că va propune sancţiuni noi, pentru a-l convinge pe Trump să reconsidere întreruperea comerţul cu Coreea de Nord.

Lassina Zerbo, şefa organizaţiei de interzicere a testării a ONU, a spus

că sancţiunile deja impuse împotriva Coreei de Nord nu funcţionează.

Coreea de Nord a susţinut duminică un "succes perfect" într-un test subteran a ceea ce se numeşte o bombă cu hidrogen, potenţial mult mai distructivă decât o bombă atomică. Acesta a fost al şaselea test nuclear al nordului din 2006, dar primul de când Trump a preluat funcţia în ianuarie, potrivit agenţiei.

Detonarea de duminică se bazează pe progresele recente înregistrate în Coreea de Nord, care includ lansarea de teste în iulie a două ICBM ce se presupune că sunt capabile să ajungă pe continentul american. Nordul spune că dezvoltarea rachetelor face parte dintr-un efort defensiv pentru a construi un instrument de descurajare nuclear viabil care să vizeze oraşele din S.U.A.

Forţa exactă a exploziei nucleare subterane nu a putut fi încă determinată. Agenţia pentru vremea din Coreea de Sud a declarat că cutremurul artificial provocat de explozie a fost de cinci ori până la şase ori mai puternic decât tremurul generat de cele cinci teste anterioare din nord, conform sursei.

Nici o acţiune militară a S.U.A. nu a părut iminentă şi atenţia s-a focusat pe reducerea sancţiunilor economice, cu efect redus. Membrii Congresului au declanşat alarma pentrul testul nordului şi au subliniat consolidarea apărării antirachetă a SUA şi iderii din Rusia, China şi Europa au emis condamnări.

Împingerea accelerată de către Coreea de Nord a unei arme nucleare, care poate viza SUA, creează complicaţii politice pentru SUA, vrând să echilibreze rezolvarea cu reasigurare faţă de aliaţi că SUA îşi va menţine angajamentul de a descuraja atacurile nucleare asupra Coreei de Sud şi Japoniei.

Acesta este motivul pentru care unii au pus la îndoială dărâmarea lui Trump duminică în Coreea de Sud. El a scris pe Twitter că Seul constată că discuţia despre calmare nu va funcţiona. Nord-coreenii înţeleg doar un singur lucru: poate fi nevoie de forţă militară. SUA are circa 28.000 de soldaţi staţionaţi în Coreea de Sud şi este obligată prin tratat să o apere în caz de război.

Televiziunea de stat din Coreea de Nord a difuzat un buletin special pentru a anunţa testul şi a transmis că Kim a participat la o întâlnire a preşedinţiei partidului de guvernământ şi a semnat ordinul de aprobare. Ziarul partidului a publicat anterior fotografii ale lui Kim, în care examina ceea ce a spus că era o capcană nucleară instalată pe o rachetă balistică intercontinentală.

Agenţia oficială Xinhua News din China a transmis că preşedintele Xi Jinping şi Vladimir Putin, întruniţi în paralel cu summitul economic condus de Beijing, au convenit să adere la obiectivul denuclearizării Peninsulei Coreene, să aibă o comunicare şi o coordonare strânsă şi să răspundă corespunzător la test".

Asociaţia pentru controlul armelor a declarat că explozia pare să producă un randament mai mare de 100 de kilotone echivalent TNT. Acest fapt a sugerat că nordul ar fi testat o armă nucleară cu randament ridicat, dar compact, care poate fi lansată pe o rază intermediară sau intercontinentală, potrivit sursei.

Hans Kristensen, expert în arme nucleare la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă americani, a susţinut că nordul probabil va trebui să facă mai multe teste înainte de a realiza un proiect de funcţionare pentru bomba cu hidrogen.

Experţii s-au întrebat dacă Nordul a mers prea departe pe drumul nuclear pentru a continua să impulsioneze o denuclearizare a Peninsulei Coreene, un obiectiv al politicii Obama încă încorporat de Casa Albă a lui Trump. Richard Fontaine, preşedintele Centrului pentru o nouă securitate americană a spus:

"Denuclearizarea nu este un scop politic viabil al SUA, dar nici SUA nu trebuie să accepte Coreea de Nord ca o putere nucleară. Ar trebui să o păstrăm ca aspiraţie pe termen lung, dar să recunoaştem privat că nu va fi atinsă curând".

Patrick Cronin, un expert din Asia pentru securitate americană, a spus că comentariul lui Trump vizând Coreea de Sud a fost probabil intenţionat pentru a întări coloana vertebrală a unui aliat şi că este de acord cu intenţia acestuia: "Cred că Washingtonul este foarte serios să arate o soluţie neaşteptată. Avem nevoie de aliatul nostru şi trebuie să rămânem blindaţi. Nu putem permite Coreei de Sud să slăbească în faţa acestui pericol tot mai mare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb