SECRETARUL DE STAT ÎN MINISTERUL ENERGIEI CORINA POPESCU:  "Furnizorii de energie să nu mai cumpere energie doar pe termen scurt"

Ziarul BURSA #Companii / 21 februarie 2017

"Furnizorii de energie să nu mai cumpere energie doar pe termen scurt"

ANRE a retras licenţele Arelco Power şi Arelco Energy

Arelco Power şi-a cerut insolvenţa pe 10 februarie

Un alt trader din energie - Transenergo Com - insolvenţă la începutul lunii februarie

Furnizorii de energie ar trebui să aibă o strategie pe termen mediu şi lung, nu să achiziţioneze toată energia de pe piaţa spot, aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă în România, a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Energiei Corina Popescu, într-o conferinţă pe teme energetice, potrivit Agerpres.

Ea a vorbit despre situaţia din luna ianuarie, când preţul energiei pe bursă s-a dublat faţă de cel consemnat în primele zile ale anului. "Aceas-ta a fost cererea şi oferta în luna ianuarie. A fost o conjunctură, dar nu numai în România, ci în toată regiunea au fost preţuri mari", a spus Popescu.

Totuşi, secretarul de stat a subliniat că furnizorii au profitat de preţurile scăzute din ultimii ani de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU, piaţa spot) şi şi-au clădit strategii ris-cante achiziţionând energie doar de pe această piaţă, iar acum, când preţurile au crescut, unii dintre traderi au intrat în insolvenţă.

Corina Popescu a menţionat: "Este bine că se curăţă piaţa. S-a mai întâmplat şi în alte ţări, nu doar în România. Cred că ce s-a întâmplat în aceste două luni ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru furnizorii din România. Ei au avut un comportament...haideţi să nu spunem ris-cant... nu neapărat sinucigaş, ci şi-au bazat cumva strategia de vânzare pe o prognoză a preţurilor din Piaţa pentru Ziua Următoare pe ultimii 4-5 ani, când preţurile pe PZU au fost foarte mici. A fost strategia dumnealor de ofertare. Din păcate, anul acesta lucrurile au stat complet diferit pe PZU şi pot să spun că acolo nu poţi să intervii. Este acelaşi mecanism pentru toate cele patru state (care sunt cuplate - n. r.), în acelaşi timp, acelea sunt regulile. Ar trebui să-şi schimbe strategia şi să contracteze energia electrică pe termen mediu şi lung. În niciun stat nu stă nimeni să vândă energie pentru consumatorul final cumpărând energie doar de pe PZU. Că se foloseşte acel preţ ca preţ de referinţă în contracte este altceva, dar achiziţia sau portofoliul de achiziţii trebuie să îl ai pe termen mediu şi lung".

Reprezentantul Ministerului Energiei a adăugat că, în această perioadă, când preţurile pe PZU erau foarte mari, au existat oferte de vânzare a energiei pentru o perioadă de un an la preţuri de 160 - 170 de lei pe MWh şi nu a vrut nimeni să cumpere această energie. În schimb, pe PZU, preţurile ajunseseră la recorduri istorice de pes-te 650 de lei pe MWh.

Întrebată dacă aceste majorări de preţ pe bursă se vor vedea şi la consumatorii finali, Corina Popescu a răspuns că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va realiza o analiză în acest sens: "Această creştere a preţurilor nu m-aş arunca să spun că se va vedea la consumatorul final. Depinde de ce fel de contract a avut acel consumator final cu furnizorul lui. Pentru consumatorii casnici, eu aş spune să aşteptăm luna iulie şi să vedem analiza pe care o va face ANRE legată de aceste preţuri. În mod normal, ei nu ar trebui să fie afectaţi, pentru că achiziţia energiei pentru consumatorii casnici se face pe acea platformă dedicată lor dezvoltată de OPCOM, iar acolo licitaţiile au avut loc în decembrie, când preţurile erau obişnuite. Ştiu că unii dintre furnizorii care au vândut energie electrică sunt unii dintre cei care au probleme şi de aici s-ar putea să apară..., dar eu sunt rezervată în a spune acum neapărat că înseamnă că va creşte preţul".

Corina Popescu a adăugat că, în opinia sa, nu a fost vorba de o manipulare a pieţei: "Nu cred că a fost o manipulare. (...) N-aş putea să spun că s-a manipulat piaţa în favoarea producătorilor, pot să spun doar că era în toată regiunea o situaţie grea. Şi, încă o dată, vreau să subliniez că România a fost în această perioadă un factor de stabilitate. În acea săptămână, 6 - 12 (ianuarie 2017 - n. r.), Bulgaria a oprit exporturile, iar acum sunt sub analiză la DG Competition. Am avut săptămâna trecută o analiză cu toate statele membre la DG Energy şi la DG Competition legat de ce s-a întâmplat în această iarnă, dar nu aş spune că sunt vizate doar statele din această zonă. Sunt state puternice în Europa. Grecii au oprit, francezii sunt sub investigaţie în relaţie cu Spania, italienii au oprit, deci nu a fost o situaţie dificilă doar în România, ci în toată Europa".

Potrivit acesteia, în acea săptămâ-nă, România a exportat 12% din producţia sa de energie electrică şi a contribuit astfel la realizarea unui echilibru în regiune.

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat, pe 15 februarie, retragerea licenţelor companiilor Arelco Energy SRL, respectiv Arelco Power SRL, pentru activitatea de furnizare a energiei electrice. În 10 februarie, Arelco Power, companie controlată de Robert Neagoe, şi-a cerut insolvenţa.

Consiliul Concurenţei şi ANRE au demarat, la începutul lunii februarie, o investigaţie privind tranzacţiile dubioase de pe piaţa de energie OPCOM, realizate în luna ianuarie şi decembrie 2016.

Ţara noastră a avut cele mai mari preţuri ale energiei din Europa, înregistrate pe pieţele pentru ziua următoa-re, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale. Preţul energiei pe bursă a continuat să crească după 20 ianuarie, deşi perioada de ger trecuse, după ce un trader a anunţat că reziliază unilateral mai multe contracte. ANRE a anunţat că a demarat o investigaţie, existând suspiciunea că denunţarea unilaterală s-a făcut fără motiv. Potrivit informaţiilor deţinute de Agerpres, traderul era Arelco Power. La începutul lunii februarie, Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a declarat că ar trebui să existe sancţiuni mai clare şi mai dure pentru denunţarea unilaterală a contractelor de furnizare a energiei electrice. Domnia sa a explicat: "Considerăm că ar trebui să se înăsprească acele condiţii din contractele de furnizare, care reprezintă un act între două părţi. ANRE nu poate interveni în aceste documente, care sunt încheiate pe piaţa liberă şi se stabilesc între cele două părţi, dar îi poate sfătui pe consumatori. Ar fi fost necesară o sancţionare mai clară a denunţării unilaterale". Havrileţ a adăugat că a prevenit şi în trecut consumatorii că pot ajunge în faţa unei situaţii în care să rămână fără energie.

Întrebat cum a fost posibil ca preţurile să continue să crească atât de mult din cauza comportamentului unei singure companii, Nicolae Havrileţ a explicat că a fost vorba de o cascadă de evenimente, care au antrenat mai mulţi jucători din piaţă: "Nu este vorba neapărat de o singură companie. Aceasta avea un consumator de tip industrial, care, după ce i s-a reziliat contractul, a trebuit să fie preluat de un furnizor de ultimă instanţă. Acesta, la rândul său, s-a dus în piaţă să cumpere energia de care avea nevoie în plus, astfel că s-a generat un lanţ de evenimente de acest gen. Chiar dacă energia a fost asigurată în întregime, pe piaţă s-a creat un deficit şi mai mare, au fost incluşi în joc şi alţi furnizori şi am asistat la un lanţ de perturbări".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se numeste speculogie doamna nu strategie. Furnizorii au contractat intentionat vinzarea la pret fix pe termen lung, si au pastrat achizitia la pret variabil de pe PZU. ANRE nu are in obiectul de activitate sa nu falimenteze speculatorii. O strategie similar gasesti la imprumutatii in CHF. Si acolo BNR nu e vinovata.

    Toate acestea s-au facut cu acordul Anre. Anre m-ai inchide cate o firma de ochi lumi si recomanda sa deschida alta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb