Sprijinirea la maximum a Ucrainei în faţa agresiunii ruse şi sprijinirea ţărilor vecine care suferă consecinţele războiului vor continua să reprezinte principala provocare pentru Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa în 2023, când organizaţia va fi prezidată de Macedonia de Nord, a declarat astăzi pentru EFE secretarul general al OSCE, cu sediul la Viena, Helga Maria Schmid (Germania), notează Agerpres.
''În 2022, războiul a revenit în Europa. Timpul pe care am vrut să-l petrecem pentru a construi împreună un viitor mai sigur şi mai prosper a fost petrecut pentru a face faţă impactului devastator al războiului nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei", a amintit Schmid într-o declaraţie trimisă prin e-mail.
Ea a subliniat că organizaţia pe care o conduce, cu 57 de ţări membre, nu a fost niciodată "la adăpost de confruntări".
"Nu am fost niciodată o organizaţie a statelor înrudite în spirit. Născută în plin Război Rece, acum aproape 50 de ani, am construit punţi între rivali, nu aliaţi, pentru a preveni şi gestiona conflicte, a atenua tensiuni şi a spori încrederea'', a apreciat Schmid.
Ea a amintit că, atunci când pericolul unei agresiuni ruse împotriva Ucrainei era deja vizibil, la începutul acestui an, OSCE a încercat să "promoveze încrederea şi transparenţa".
În februarie, preşedinţia OSCE de la acea vreme, deţinută de Polonia, a lansat un dialog pe care majoritatea partenerilor au fost dispuşi să îl poarte, "dar Rusia a preferat forţa dialogului. Iar consecinţele sunt profunde'', a deplâns Schmid.
"Continuăm să sprijinim Ucraina şi vecinătatea ei, în special Republica Moldova, cu proiecte concrete pentru a face faţă ameninţărilor imediate pe care le reprezintă războiul", a subliniat ea.
Fiind singura platformă multilaterală regională care reuneşte toate ţările euro-atlantice şi eurasiatice în chestiuni de securitate europeană, OSCE este, în opinia sa, "cea mai bine plasată pentru a face acest lucru".
"Semnul nostru distinctiv este: recunoaştem aspectul de securitate a dimensiunilor economice, ecologice şi umane împreună cu dimensiunea politico-militară a securităţii", a subliniat ea. "Şi, deşi ne concentrăm asupra Ucrainei, lucrăm şi în Europa de Sud-Est, Asia Centrală şi Caucazul de Sud pentru a ajuta guvernele şi societatea civilă să facă faţă provocărilor regionale şi să găsească soluţii", a adăugat ea.
În 2023, organizaţia va aborda şi alte "provocări transnaţionale", cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice, corupţiei, criminalităţii cibernetice şi traficului de persoane.
"Niciun stat nu poate face faţă singur ameninţărilor globale. De aceea trebuie să ne unim forţele", a conchis secretarul general al OSCE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 29.12.2022, 19:19)
Dragă Helga ia tu Kalashnikov și mergi la luptă,eu nu vreau război.Vreau pace.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 12:53)
Atunci spunei sefului tau, Putin sa isi cheme soldatii acasa.