Secţia de anchetare a magistraţilor rămâne fără conducere

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 8 mai 2020

Ministerul Justiţiei nu va mai organiza concurs pentu funcţia de procuror-şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi prentru mai multe funcţii de procuror de execuţie în cadrul aceleiaşi secţii, a decis, ieri, plenul Consiliului Superior al Magistraturii, care a respins cu 11 voturi la 8 propunerea primită.

Conform unor surse judiciare citate de g4media.ro, membrii plenului CSM care au votat împotrivă au afirmat că organizarea concursului pentru şefia SIIJ "nu este oportună în acest moment".

SIIJ este condusă acum de un interimar, procurorul Nicu Marin, după ce fostul procuror-şef Gheorghe Stan a fost numit de Parlament judecător la Curtea Constituţională. Anul trecut, procuroarea Aduna Florea câştigase concursul pentru şefia SIIJ, dar CSM a amânat numirea ei şi, până la urmă, Florea s-a retras.

Amintim că Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) a solicitat CSM să amâne concursul pentru şefia SIIJ până după decizia Curţii de Justiţie a UE (CJUE) privind soarta secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

Decizia CJUE privind obligativitatea respectării de către România a recomandărilor MCV referitoare la Justiţie şi, implicit, desfiinţarea SIIJ, era programată pentru sfârşitul lunii mai - începutul lui iunie 2020, însă din motive de pandemie, termenele s-au decalat şi este posibil ca CJUE să se pronunţe pe perioada verii sau cel mai târziu în toamnă.

Procurorul general, Gabriela Scutea, a declarat că doreşte desfiinţarea SIIJ, însă - atâta vreme cât Secţia specială este prevăzută în legislaţie - ar trebui să fie operaţională.

La rândul lui, Guvernul PNL a emis la sfârşitul anului trecut un memorandum în care şi-a stabilit poziţia în faţa CJUE, în sensul că doreşte desfiinţarea SIIJ.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a explicat că Guvernul nu poate emite OUG pentru desfiinţarea SIIJ pentru că trebuie să ţină cont de rezultatul referndumului din mai 2019 potrivit căruia nu se poate legifera în domeniul justiţiei prin OUG.

În ianuarie, Predoiu a anunţat că doreşte să iniţieze un proiect de lege pentru modificarea competenţelor SIIJ, însă ulterior, în februarie, după instituirea stării de urgenţă, în cadrul audierilor din parlament pentru Guvernul Orban 2, ministrul de resort a anunţat amânarea iniţierii proiectelor pentru repararea legilor justiţiei şi a Codurilor penale, modificate în guvernarea PSD-Dragnea, până după alegerile parlamentare, fie anticipate sau la termen.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. E fff bun Dl. Iordache.

    E ,, logic " să umble cu CAPUL spart în țară IDIOȚIOCRAȚIEI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb