• 8 miliarde de euro pentru reţelele de transport şi distribuţie a energiei
Regiunea de sud-est a Europei are nevoie de investiţii de aproximativ 12,5 miliarde de euro, în următorii ani, în centre de producţie a electricităţii, a apreciat coordonatorul special al Pactului de Stabilitate, Erhard Busek, după semnarea, în această săptămînă, a Tratatului privind Comunitatea Energetică din regiune. Potrivit spuselor sale, alte 8 miliarde de euro ar trebui alocate reţelelor de transport şi distribuţie a energiei.
Uniunea Europeană şi şapte ţări balcanice au semnat marţi, la Atena, Tratatul privind Comunitatea Energetică din sud-estul Europei, potrivit reglementărilor europene comunitare în materie. Documentul a fost parafat de ministrul comerţului şi industriei din Marea Britanie, Alan Johnson, din partea UE, şi de oficialii din Albania, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, România, Serbia-Muntenegru, Kosovo. Părţile semnatare urmăresc crearea celei mai mari pieţe integrate de electricitate şi gaze naturale din întreaga lume, piaţă care cuprinde 34 de ţări participante. Acestora li se vor alătura şi alte state, în momentul de faţă fiind, încă, derulate negocieri cu Turcia în acest sens. Statul turc a refuzat să semneze din cauza unor neînţelegeri. În plus Moldova, Ucraina şi Norvegia au depus, la rîndul lor, o cerere ca să se alăture acestei pieţe. Însă, pentru moment, cele trei ţări au doar statutul de observator.
Premierul grec, Costas Karamanlis, a salutat semnarea acordului, pe care îl consideră o piatră de temelie în calea integrării regionale, dar şi o modalitate de cooperare economică, care va determina creşterea investiţiilor. Semnarea acordului de la Atena reprezintă punctul culminant al unui proces care a debutat în 2002, cînd Comisia Europeană a propus crearea unei Pieţe Regionale pentru Energie Electrică din Sud-Estul Europei. Acesta are ca scop îmbunătăţirea balanţei dintre oferta şi cererea de energie, extinderea reţelelor strategice spre alte zone de aprovizionare, îmbunătăţirea infrastructurii energetice din această regiune şi a calităţii vieţii persoanelor din zonă.
Potrivit acordului, centrul de reglementare al Comunităţii Energetice va fi la Atena (Grecia), în vreme ce unitatea tehnică şi de informaţii va fi amplasată în Sofia (Bulgaria). Secretariatul se va afla la Viena (Austria).