Sectorul viticol - singurul care absoarbe toţi banii europeni

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 4 ianuarie 2011

Sectorul viticol - singurul care absoarbe toţi banii europeni

Un succes în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene îl înregistrea-ză sectorul vitivinicol. Viticultura autohtonă se află într-un proces de transformare, pachetul financiar acordat de Uniunea Europeană (UE) stând la baza acestui lucru. "România este singura ţară care a absorbit în proporţie de 100% banii pe care ni-i oferă UE. Pachetul financiar comunitar depăşeşte 42 milioane de euro, iar noi folosim, anual, tot bugetul repartizat domeniului vitivinicol", ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Ca urmare a aprobării de către Comisia Europeană a programelor de sprijin, măsurile de care beneficiază viticultorii români sunt restructurarea şi reconversia podgoriilor, asigurarea recoltei, utilizarea mustului de struguri concentrat şi/sau concentrat rectificat, precum şi promovarea vinurilor pe pieţele ţărilor terţe. Astfel, anual, au fost aprobate circa 150 de proiecte de reconversie, restructurare şi modernizare. "Utilizând finanţarea europeană, am reuşit să absorbim toată cererea de proiecte", ne-a mai spus sursele citate.

"României i-ar fi trebuit mult mai mulţi bani pentru aceste programe", este de părere Emil Dumitru, consilier juridic în cadrul Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), adăugând că, în prezent, plantăm circa 3000 de hectare de vie anual, ceea ce înseamnă că, din anul 2007, de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, am plantat circa 11.000 de hectare de viţă de vie.

Domnia sa ne-a spus că măsura prin care domeniul viticol absoarbe aceşti bani este prima măsură de sprijin din fonduri comunitare instituită printr-un ordin de ministru, fapt care simplifică foarte mult lucrurile: "Procedura a fost, astfel, mult simplificată şi debirocratizată. Măsura este o reuşită, întrucât sectorul viticol este destul de organizat, iar ordinul este implementat şi la nivelul organizaţiilor profesionale. Foarte important este faptul că se acordă o sumă forfetară în funcţie de măsură şi dacă se constituie o garanţie, beneficiarul poate obţine de la o bancă 120% din valoarea sumei primite în avans". Emil Dumitru ne-a mai precizat că ţara noastră se află la a patra misiune de audit în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor pentru viticultură şi, până în prezent, nu au fost constatate nereguli, banii fiind cheltuiţi corect: "România este dată ca exemplu la comitetele vitivinicole de la Bruxelles. Dacă vom continua în acelaşi ritm, am putea absorbi fără nicio problemă 100 de milioane de euro anual".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb