Actualizare - Zeci de oameni de afaceri din Buzău, cercetaţi de procurorii anticorupţie
Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că a extins cercetările în dosarul neregulilor de la Direcţia de Finanţe Publice Buzău. După ce pe 2 februarie, procurorii DNA au anunţat că 6 angajaţi ai Fiscului buzoian, printre care şi un şef serviciu, sunt cercetaţi penal, astăzi, aceeaşi sursă a anunţat că ancheta a fost extinsă în cazul a nu mai puţin de 27 de oameni de afaceri.
"În cauza mediatizată prin comuncatul din 2 februarie 2022, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus extinderea urmării penale faţă de 27 oameni de afaceri cu privire la săvârşirea, în forma complicităţii, a infracţiunii prevăzute de art. 11 din Legea 78/2000, respectiv îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat faţă de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată", se arată în comunicatul emis de DNA.
Practic, deşi angajatele Direcţiei de Finanţe Buzău aveau sarcina de a control firmele respective şi de a se asigura că administratorii lor respectă legea, în fapt, ele ţineau evidenţa contabilă.
"În perioada martie - august 2021, cei 27 oameni de afaceri ar fi pus la dispoziţia inculpatelor, angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice (A.J.F.P.) Buzău, documentele contabile ale societăţilor pe care le administrau în vederea întocmirii situaţiilor şi declaraţiilor fiscale, depunerii acestora la organele fiscale etc. Aceste demersuri ar fi avut loc în condiţiile în care oamenii de afaceri cunoşteau faptul că funcţionarii respectivi aveau, printre altele, ca sarcină generală de serviciu doar pe aceea de a controla operatorii economici privaţi cu sediul în raza de competenţă şi nicidecum pe aceea de a efectua activităţi de contabilitate primară. Celor 27 de oameni de afaceri, având calitatea de suspect, li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În dosar se desfăşoară cercetări şi faţă de alte persoane", au precizat procurorii în comunicatul de presă.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie şi al Direcţiei de Operaţiuni Speciale.
---
Şase angajaţi ai Direcţiei Judeţene de Finanţe Buzău au fost plasaţi sub control judiciar. Printre cei aflaţi în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se află şi şeful Serviciului de Inspecţie Fiscală Persoane Juridice care, potrivit procurorilor anticorupţie, anul trecut, ar fi acceptat promisiunile făcute de un om de afaceri.
"În perioada mai - iulie 2021, inculpatul Diţă Laurenţiu, în calitatea menţionată mai sus, ar fi acceptat promisiunile făcute de omul de afaceri cercetat în prezenta cauză, constând iniţial în remiterea unui scuter (evaluat de inculpat la valoarea de 4.000 lei) şi, ulterior, a unei sume de bani (jumătate din suma pentru care omul de afaceri ar fi fost scutit de la plată), pentru a-şi exercita influenţa pe care a fi lăsat să se înţeleagă că o are asupra şefului Serviciului Inspecţie Fiscală Persoane Fizice din cadrul A.J.F.P. Buzău şi asupra subordonaţilor săi.
Concret, inculpatul trebuia să-i determine pe aceştia să aprobe cererile formulate de omul de afaceri pentru anularea penalităţilor în cuantum de aproximativ 8.000 lei, aplicate debitului pe care acesta îl înregistra ca impozit", se arată în comunicatul de presă trimis de DNA.
Pe de altă parte, cinci angajate ale Fiscului, deşi aveau sarcina de a verifica anumite firme din judeţ, în realitate ele ţineau contabilitatea societăţilor respective.
"În perioada martie - august 2021, celelalte cinci inculpate, în calitatea menţionată mai sus, deşi aveau ca sarcină de serviciu controlul operatorilor economici privaţi, acestea ar fi îndeplinit pentru unii dintre ei însărcinări circumscrise activităţii contabile. Tariful perceput pentru activitatea desfăşurată de inculpate ar fi început de la minim 300 lei/lună, în funcţie de volumul de acte care urma să fie procesat", se mai arată în comunicatul de presă trimis de DNA.
Marţi, 2 februarie, procurorii DNA au efectuat percheziţii domiciliare în şase locaţii din judeţul Buzău, inclusiv la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Buzău. La finalul audierilor, au dispus plasarea sub control judiciar pe o durată de 60 de zile a celor şase angajaţi ai Direcţiei de Finanţe dar şi a unei persoane fizice,omul de afaceri, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
Inculpaţilor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Procurorii subliniază că în acest caz se desfăşoară cercetări şi faţă de alte persoane.