Şefa Bundestagului, camera inferioară a parlamentului german, Barbel Bas, a făcut apel la relansarea alianţei franco-germane, "motorul Europei", în ciuda dezacordurilor recente dintre Paris şi Berlin, într-un interviu pentru AFP difuzat astăzi, conform Agerpres.
"Am mare speranţă că relaţiile franco-germane vor găsi un nou impuls datorită sărbătoririi, mâine, a celei de-a 60-a aniversări a Tratatului de la Elysee, care va prilejui întâlnirea comună a celor două guverne şi a celor două parlamente", a afirmat Bas, membră a social-democraţilor, la fel precum cancelarul federal Olaf Scholz. "În cele două ţări ale noastre, suntem conştienţi că suntem motorul Europei", a adăugat ea.
După luni de ezitare, preşedintele francez Emmanuel Macron şi Olaf Scholz s-au decis să relanseze tandemul franco-german: fie că este vorba despre preţul gazului, al energiei nucleare, al Sistemului de luptă aerian viitor (SCAF) sau de apărarea antirachetă, disensiunile s-au acumulat încă de când Olaf Scholz i-a luat locul Angelei Merkel în decembrie 2021.
Dar "forţa relaţiilor franco-germane este de a transforma diferendele dintre cele două ţări în progres pentru Europa", vrea să creadă Bas, care a vorbind despre subiecte în care Franţa şi Germania ar putea dezvolta proiecte comune în UE, cum ar fi înfiinţarea un salariu minim şi alte standarde sociale.
În ceea ce priveşte apărarea, în centrul preocupărilor europene de la invazia rusă a Ucrainei la sfârşitul lunii februarie 2022, Bas pledează deopotrivă pentru o cooperare puternică.
"Suntem chemaţi, în calitate de europeni, să demonstrăm capacitatea de acţiune internaţională şi să luăm securitatea în propriile noastre mâini", a spus ea. "Trebuie să menţinem solidaritatea cu Ucraina, să oferim sprijin suplimentar în strânsă coordonare cu partenerii noştri şi să păstrăm unitatea Europei", a adăugat Bas.
Mâine, în jur de 120 de parlamentari germani sunt aşteptaţi la Paris pentru a marca Tratatul de la Elysee, potrivit Bundestag-ului. Aceştia vor fi întâmpinaţi de aproximativ acelaşi număr de omologi francezi, însă mult mai puţini decât acum zece ani, pentru cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la Elysee, sărbătorită la Berlin, unde au fost prezenţi 400 de parlamentari.
Bas a dat vina pe pandemie pentru acest număr scăzut de parlamentari. "Când am început să planificăm evenimentul, am vrut să reducem riscul", a explicat ea.
"Interesul pentru (tandemul) franco-german nu a scăzut deloc", a adăugat ea. Pentru a sărbători în 2024 cei cinci ani de adunare parlamentară franco-germană - creată la 25 martie 2019 - se prevede ca Bundestagul şi Adunarea Naţională să fie reunite din nou "după posibilităţi" în plen, a mai declarat ea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2023, 13:13)
"Motorul Europei" fara energie ieftina ruseasca nu exista
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2023, 14:28)
Interesul comun si telurile lipsesc
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2023, 15:49)
Momentan, din pacate, Europa,
executa numai ordine
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2023, 17:22)
Pai la asta se si refera. Pace cu Rusia contra energie ieftina. OK, dar dupa Ukraina ce va urma ? Ca daca un interlop a luat o casa pe o strada scotindu-i in pumni pe proprietarii de drept, se va opri ? Sau va face la fel si cu celelalte case ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2023, 18:57)
Astazi, Berlinul si Parisul, prin masurile sinucigase pe care le-au luat dpdv economic, financiar si social, nu mai pot pune in functiune, decat "motorul falimentului european"! Iar semnele se vad si din avion, doar orb sa nu fii!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2023, 21:16)
Din pacate in media noastra nu apar fapte relevante,
de expl. fara energie rusa Europa obligat sa cumpere energie de
la "aliatii" americani la 400% mai scump deca pretul din USA,
rezultatul = relocarea industriei mare consumatoare de energie
in America,China,India ......
pe termen lung este sfarsitul bunastarii a Europei