Şefa TVR a blocat votul din CA privind propria sa suspendare

G.U.
Comunicate de presă / 17 decembrie 2020

Şefa TVR a blocat votul din CA privind propria sa suspendare

După ce mai mulţi membri ai Consiliului de Administraţie au depus ieri, 16 decembrie 2020, la Tribunalul Municipiului Bucureşti, acţiunea de atragere a răspunderii administratorului Doina Gradea, preşedintele Director general al Societăţii Române de Televiziune, astăzi, 17 decembrie 2020, a avut loc şedinţa CA în care ar fi trebuit votat acest demers, conform unui comunicat de presă. Deşi s-a cerut în mod insistent de către reprezentanta salariaţilor în CA, Monica Ghiurco, introducerea acestui punct pe ordinea de zi, aşa cum se convenise la fosta şedinţă de CA, Doina Gradea a refuzat categoric să supună la vot acest subiect susţinând că "e o ilegalitate!", întrucât nu sunt aplicabile în SRTV prevederile Codului Civil!, ci doar Legea nr.41/1994 de organizare şi funcţionare a instituţiei de presă, notează sursa citată. În sprijinul său au venit membrii desemnaţi de PSD şi angajaţi ai instituţiei Smaranda Vornicu Shalit şi Bogdan Ghiţulescu. Fostul director al Festivalului Cerbul de Aur, Smaranda Vornicu Shalit, eveniment despre a cărei organizare inspectorii Curţii de Conturi au semnalat mai multe fapte de corupţie iar parlamentarii au înfiinţat chiar o comisie de anchetă a cărei activitate a fost blocată din motive politice, a citit chiar o prelegere juridică în privinţa neaplicării Codului Civil în Televiziunea Română.

Prezent la şedinţă în calitate de observator, preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind, Cristi Godinac, contrar celor susţinute de apărătorii Doinei Gradea, a precizat că "în Televiziunea Română, ca instituţie publică, se aplică şi Codul Civil, şi Codul Penal, şi Legea nr.41/1994 dar chiar şi Codul Rutier." Mai mult, acesta a susţinut că membrii CA au obligaţia să intervină de urgenţă, deîndată, după cum spune Codul Penal, atunci când iau la cunoştinţă despre comiterea unor fapte penale. Or, având în vedere faptele de corupţie prezentate în raportul Ministerului Finanţelor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată precum şi de mai multe încălcări ale dispoziţiilor legale, obligaţia membrilor CA este să sesizeze deîndată, conform art.267 din Cod Penal, instituţiile abilitate. (Funcţionarul public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.). În caz contrar, aceştia pot fi consideraţi chiar complici la săvârşirea unei fapte penale, conform comunicatului.

În urma refuzului preşedintelui-director general Doina Gradea de a supune la vot introducerea pe ordinea de zi a subiectului propus, reprezentanţii salariaţilor în CA, Monica Ghiurco şi Karen Sebeşi, dar şi reprezentantul PSD, Sorin Ilieşiu şi cel al PNL, Cristian Petcu au părăsit, în semn de protest, şedinţa, motiv pentru care aceasta s-a anulat, nemaifiind asigurat cvorumul legal. O nouă şedinţă a fost convocată pentru mâine, 18 decembrie 2020, ora 11,00, transmite sursa citată.

''Amintim că motivul acestor decizii fără precedent îl reprezintă managementul defectuos care a dus la prejudicierea instituţiei, constatat prin Raportul Curţii de Conturi nr. XI/40636/C.G.S./12.09.2019 şi prin Procesul - verbal de inspecţie încheiat la data de 26.10.2020, emis de Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară (D.G.I.E.F.)

Precizăm că inspectorii de control au constatat prejudicii şi abateri grave care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii civile, precum şi ale răspunderii penale. Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind împreună cu MediaSind TVR au transmis opiniei publice, dar şi membrilor CA încă din data de 12 noiembrie 2020 o informare cu titlul- Ministerul Finanţelor descoperă fapte de corupţie în derularea unui contract în valoare de 18 849 600 euro, pentru transmiterea prin satelit a programelor Televiziunii Române! - în care a semnalat faptul că, în urma controlului, conducerea TVR este acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată precum şi de mai multe încălcări ale dispoziţiilor legale'', informează MediaSind.

''Mai mult, preşedintele-director general, Doina Gradea, este acuzată că a plătit din fonduri publice, fără bază legală şi/sau contractuală, suma de 1 062 634,98 lei! - se mai arată în Procesul Verbal al inspectiei! Conform aceluiaşi PV de inspecţie, Ministerul Finanţelor va sesiza organele de cercetare penală!

Totodată, în scurt vor fi depuse mai multe plângeri penale la DNA împotriva celor acuzaţi de fapte de corupţie de către controalele inspectorilor, dar şi împotriva celor din Consiliul de Administraţie şi Comitetului Director care au girat, prin vot, acest management defectuos'', transmite MediaSind.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Individa asta cu asa ceva se ocupa și la Pro TV! Deconturi grase, cheltuieli halucinante. Si-a adus la TVR și directorii de vanzari ai lui Sârbu...trai nineaca! Ba, cum mai scăpăm de ăștia frate?

    se vede pe fatza ei scrofenia inradacinata

    o jigodie tinuta in brate de .....?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb