Şefii SIF-urilor, şocaţi: ministrul finanţelor Ionuţ Popescu încearcă să manipuleze piaţa!

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 februarie 2005

Afirmaţii tendenţioase ale Ministrului Finanţelor au condus la suspendarea tranzacţiilor cu acţiuni SIF l Pragul de deţinere a acţiunilor SIF - o problemă exclusivă a acţionarilor

Titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare au fost oprite ieri de la tranzacţionare la Bursa de Valori. Motivul acestor suspendări l-au reprezentat afirmaţiile incendiare ale ministrului finanţelor publice, Ionuţ Popescu, care lăsau să se înţeleagă că pragurile de deţinere la SIF-uri ar putea fi desfiinţate şi, totodată, că preşedinţii celor cinci societăţi, instalaţi în fotolii de PSD, ar putea fi schimbaţi.

Teodor Horia Mihăescu, preşedintele "Muntenia Invest", societatea care administrează SIF "Muntenia", consideră că Ionuţ Popescu, prin afirmaţiile făcute, încearcă să manipuleze piaţa de capital, fapt pe care, de altfel, preşedintele "Muntenia Invest" l-a sesizat şi la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Referitor la afirmaţiile domnului Popescu privind faptul că "şefii SIF-urilor, pînă să fie puşi în aceste funcţii, au administrat poate doar salariile nevestelor", Teodor Mihăescu ne-a declarat: "Dacă domnul ministru doreşte să facem comparaţie în ceea ce priveşte experienţa domniei sale şi a preşedinţilor SIF, putem veni cu CV-uri şi îl întrecem în orice moment". De la înfiinţarea SIF-urilor şi pînă în prezent, Consiliile de Administraţie au tot fost schimbate, la SIF "Muntenia" nici unul din membrii actualului CA nu a fost în consiliul de administraţie de la FPP "Muntenia", a mai precizat preşedintele SAI "Muntenia".

Domnul Mihăescu a mai precizat că Ionuţ Popescu, avînd în vedere funcţia pe care o deţine, ar trebui să păstreze o anumită etică. În ceea ce priveşte afirmaţiile ministrului Finanţelor Publice referitoare la menţinerea pragului de deţinere la SIF-uri la 0,1% din capitalul acestora pentru a servi intereselor şefilor acestor societăţi, domnul Mihăescu ne-a declarat: "De la transformarea fostelor FPP-uri în societăţi de investiţii financiare pînă la listarea acestora din urmă la BVB (circa doi ani şi jumătate), menţinerea pragului de deţinere la 0,1% din capitalul social a fost necesară pentru protejarea micilor investitori.

Dacă nu ar fi fost puse nişte bariere de deţinere, piaţa neagră ar fi înflorit, pe fondul necunoaşterii de către acţionari a evoluţiei activităţii SIF-urilor". Domnia sa a mai precizat: "Pînă în prezent au fost făcute mai multe proiecte de lege care să permită modificarea pragului de deţinere, proiecte cu care conducerile societăţilor de investiţii financiare au fost de acord".

La rîndul său, Alexandru Matei, preşedintele SIF "Moldova" ne-a declarat: "SIF-urile sînt societăţi private 100%, iar interesul acţionarilor este deasupra tuturor legilor". Domnia sa a mai precizat: "Cadrul legal de exprimare a voinţei acţionarilor este adunarea generală a acestora".

Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat Crişana", a ţinut să precizeze că, în ceea ce priveşte dreptul de proprietate, nu se poate lucra chiar aşa de simplu, existînd nişte proceduri legale ce trebuie respectate. Domnia sa a mai afirmat că, în ciuda limitării deţinerii de acţiuni SIF la maxim 0,1% din capitalul social, în acţionariatul SIF "Banat Crişana" se regăsesc o serie de fonduri străine de investiţii, care nu au fost descurajate de această limitare. Domnul Cuzman a mai precizat că, în toată lumea, fondurile de investiţii de tipul SIF-urilor sînt protejate preluărilor ostile.

Vasile şalapa, preşedintele SIF "Oltenia", a precizat printr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti, că luînd act de articolele apărute în presă în ultima perioadă, conducerea executivă a SIF-ului a decis să propună în prima şedinţă a Consiliului de Administraţie organizarea unei adunări generale extraordinare a acţionarilor avînd pe ordinea de zi modificarea pragului de deţinere la 1% din capitalul social. La rîndul său, Mihai Fercală, preşedintele SIF "Transilvania" a anunţat printr-un comunicat că limitarea deţinerii de acţiuni ale SIF-ului este în exclusivitate o problemă a acţionarilor societăţii şi că ea va fi abordată într-o AGEA viitoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb