ŞEFUL BĂNCII CENTRALE DIN IRLANDA: Creditele neperformante reprezintă un risc sistemic naţional

T.A.
Internaţional / 23 decembrie 2018

Philip Lane (Sursa foto: Twiter)

Philip Lane (Sursa foto: Twiter)

Guvernatorul băncii centrale din Irlanda, Philip Lane, a avertizat că creditele neperformante aflate în portofoliile băncilor comerciale din ţară reprezintă "un risc sistemic naţional", în eventualitatea unui declin economic, transmite Reuters.

Criza financiară a redus cu 55% valoarea proprietăţilor din Irlanda, în perioada 2017-2013, iar economia şi-a revenit, dar băncile au rămas cu cele mai mari credite neperformante din Europa.

Economia irlandeză şi-a revenit şi timp de cinci a înregistrat cea mai mare creştere economică din zona euro. Dar eforturile de a reduce creditele neperformante printr-o serie de vânzări de portofolii au încetinit din cauza opoziţiei unor asociaţii de protecţie a consumatorilor.

"Chiar dacă economia în ansamblu îşi revine, moştenirea crizei rămâne", a scris Lane într-un articol publicat în jurnalul Sunday Business Post.

"Multe familii şi companii au făcut numeroase sacrificii în ultimul deceniu pentru a-şi reduce nivelul îndatorării, dar nivelul împrumuturilor neperformante este încă prea ridicat şi reprezintă un risc sistemic naţional în eventualitatea unei recesiuni", a avertizat şeful băncii centrale.

Rata medie a creditelor neperformante este în prezent de 11,4% în cazul băncilor comerciale, semnificativ mai scăzută faţă de nivelul de 32% consemnat în 2013. Cu toate acestea, rata creditelor neperformante din irlanda este cu mult peste media din Uniunea Europeană, de 3,6%.

Lane a mai scris că estimările economice la nivel naţional, european şi global sunt de continuare a creşterii, dar riscurile se menţin.

"Cele mai recente estimări (inclusiv ale consiliului guvernatorilor BCE de la jumătatea luni decembrie) semnalează că balanţa riscurilor se înclină spre scădere economică", a afirmat acesta.

Bancherul a explicat că semnale mixte referitoare la ritmul ciclulului de afaceri la nivel global şi nivelul foarte ridicat al incertitudinilor legate de politici, oamenii de afaceri şi populaţia şi-au exprimat îngrijorarea privind sistemul global de tranzacţionare şi, la nivel mai local, Brexitul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pai cam aceiasi soarta la cub ii asteapta si pe romanasi pe ntru ca nici aici nu isi revenise economia dupa 2008-2009,acum cu super economisti PSD ne-am intors inainte de 2009!

    1. Economia nu poate fi trântită decât de către bănci. Redistribuirea, taxarea, investițiile într-un stat cu 40% din PIB, adică un stat minimal-libertarian, nu influențează nimic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb