Şeful bursei Viena: Listarea FP la Varşovia, o decizie greşită

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 26 august 2011

Listarea Fondului Proprietatea la bursa din Varşovia ar fi o decizie greşită, iar compania ar trebui să ajungă la Viena, unde ar avea mai multă expunere către investitori internaţionali şi mai puţine riscuri pe partea monedei de tranzacţionare, afirmă Michael Buhl, şeful bursei din Viena.

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a recomandat la începutul lunii iulie acţionarilor listarea secundară a Fondului la Bursa din Varşovia, în primul trimestru al anului 2012, prin vânzarea a maxim 10% din acţiuni. Templeton a avut în vedere iniţial lis-tarea pe bursele din Londra, Varşovia sau Viena.

"Există o recomandare, ca Fondul Proprietatea să fie listat la Varşovia. O decizie greşită. De ce? La Varşovia vei avea o nouă listare naţională şi atât", a declarat Buhl, citat de Mediafax.

El a adăugat că plasarea acţiunilor la Varşovia ar însemna ca tranzacţiile să fie operate în moneda locală, zlotul polonez, ceea ce ar creşte riscul valutar pentru investitorii străini.

"Vrei să tranzacţionezi în zlot ca investitor internaţional? Nu, nu vrei. Acesta este şi motivul pentru care investitorii nu vin la bursa din Bucureşti, pentru că se tranzacţionează în lei. Există un risc valutar pe care nu vrei să ţi-l asumi. În Viena investitorii gândesc în euro, iar listările sunt tot în euro. Din punct de vedere al accesibilităţii, este evident", a continuat Buhl.

El consideră că un alt avantaj dat de piaţa de la Viena ar fi o mai bună vizibilitate a companiei, având în vedere că în capitala Austriei, o bursă apropiată ca mărime de cea din Varşovia, sunt listate în principal companiile mari, în timp ce în Polonia sunt foarte multe companii mici.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Erste pe Viena a variat între 7 euro şi 33 (Fl. Georgescu a vândut la 14).

    Dacă un evaluator stabilişte 15 euro/acţiune BCR, Erste declină şi FP cumpără de la SIF-uri. Atunci varianta listării FP şi la Varşovia e excelentă. 

    1. Bravo ! ; sa-ti fie vorba de aur!. 

    Poate luati si paiata cu voi.

    Daca pleaca Ionescu FP cu siguranta ramane la BVB.

    Draga Make,

    Pe Viena nu ar fi recomandat pentru ca domnul Treichl in revista Euro am Sonntag intrebat de reporter daca au existat probleme in Europa de Est prima tara care a fost data exemplu a fost Romania. Si asta cand se poate vedea din raportul financiar pe 2008 al Erste ca ROE a fost mai mare de 50%, cifra considerata apropiata de scenariul lui Goethe din Faust. Pentru ca a promovat ideea de 25% domnul Ackermann a fost aspru criticat. Se pare insa ca nu avusese timp sa priveasca bilanturile domnului Treichl. Cat despre OMV nu va spun decat sloganul din 2003 referitor la emiterea unei serii de obligatiuni in care se opinia: dobanzi sigure si REZERVE SIGURE = obligatiune OMV.Atunci insa inca nu aveau cele 0.87 miliarde barili.. In plus domnul Director spunea pe 10 Aug intr-o conferinta de presa ca nu exista actual discutii cu Oltchim referitor la o preluare a rafinariei, precum si faptul ca o eventuala preluare doar cu imense costuri de redresare a mediului poate fi vazuta. Daca dumneavoastra sunteti de parere ca Viena este OK, atunci asa sa fie. Eu ma gandeam doar ca o firma de amploarea FP ar putea lejer sa apara in General Standard de la Frankfurt am Main avand datorita fuziunii si deschidere pe piata americana. Si pentru ca in curand se sarbatoreste nasterea marelui Goethe aveti alaturat un citat care merita sa fie memorat: CEEA CE POTI SA FACI SAU VISEZI CA POTI, INCEPE SA LUCREZI LA ACEST LA ACEST PROIECT. 

    Cum se face ca nu-si convinge compatriotii (era sa scriu hotii !) de la Erste sa listeze BCR-ul la Viena ???. 

    1. gata astazi cuminti. toti la mare, munte. de luni mai vedem.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb