Şeful GE se va întâlni cu ministrul Industriei din Franţa pentru a discuta preluarea Alstom

A.C.
Companii / 27 aprilie 2014

Directorul general al General Electric (GE), Jeffrey Immelt, se va întâlni, astăzi, cu ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, pentru a discuta preluarea producătorului de trenuri şi echipamente electrice Alstom de către grupul american, potrivit Bloomberg.

Guvernul francez se va implica astfel în negocierile dintre GE şi Alstom, în timp ce grupul german Siemens a informat azi Alstom că este dispus să discute oportunităţi strategice.

Premierul francez, Manuel Valls, l-a însărcinat pe Montebourg să coordoneze discuţiile cu GE, a declarat pentru Bloomberg o sursă oficială apropiată Cabinetului primului ministru.

Consiliul director al Alstom se va reuni în şedinţă ulterior discuţiilor dintre Montebourg şi Immelt, au afirmat surse apropiate situaţiei.

Statul francez nu deţine în mod direct acţiuni la Alstom.

Guvernul de la Paris va cere probabil GE să ofere garanţii privind menţinerea locurilor de muncă, în contextul şomajului record din Franţa, şi să nu reducă producţia pe plan intern.

Cu o capitalizare de piaţă de 8,3 miliarde euro, Alstom este una dintre cele mai importante companii industriale din Franţa, un exemplu de succes după ce a fost salvată de stat de la faliment în urmă cu 10 ani.

Preluarea de către GE nu va include divizia de transporturi a Alstom, care produce trenurile de mare viteză TGV, a cărei vânzare ar fi fost o chestiune sensibilă din punct de vedere politic.

"Principalul obstacol pentru această tranzacţie va fi opoziţia politică. Însă GE este un animal politic versat, atât pe plan intern cât şi internaţional. Sunt sigur că au făcut deja verificările necesare pentru a se asigura că această discuţie poate progresa", comentează pentru Bloomberg un analist al Berenberg Bank, Londra.

O sursă apropiată discuţiilor a afirmat că părţile implicate ar putea face încă de mâine un anunţ privind negocierile GE-Alstom.

Alstom este lider mondial în domeniul turbinelor pentru hidrocentrale şi ocupă locul al treilea, după GE şi Siemens, pe piaţa turbinelor pe gaz.

Compania este al treilea mare producător de echipamente de transmisie a energiei, după ABB şi Siemens, şi concurează cu Siemens şi grupul canadian Bombardier în producţia de trenuri şi echipamente feroviare.

Siemens este "dispus să discute viitoare oportunităţi strategice", se arată într-o scrisoare transmisă de grupul german către consiliul director al Alstom. Reprezentanţii Siemens au refuzat să facă alte comentarii.

Compania germană nu a făcut nicio ofertă pentru active Alstom, iar orice posibilă ofertă ar reprezenta o mutare defensivă în raport cu GE, deoarece Siemens nu este interesat de afacerile concurentului francez, a firmat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei. Scrisoarea este în primul rând motivată politic, pentru a menţine toate opţiunile la masa discuţiilor şi pentru a oferi guvernului francez un pretext în plus să se implice.

Grupul american GE este interesat în principal de activele Alstom din domeniul energiei, care reprezintă peste 70% din afacerile companiei franceze, iar tranzacţia va fi structurată astfel încât povara fiscală să fie redusă la minimum, au afirmat anterior surse apropiate discuţiilor.

Una dintre variantele negociate este despărţirea diviziei de transport a Alstom într-o nouă companie, care să fie listată la bursă. Surse apropiate situaţiei susţin că această măsură era deja în pregătire înainte de începerea discuţiilor cu GE.

Separarea producţiei de trenuri şi echipamente feroviare într-o nouă companie ar putea face ca vânzarea Alstom să fie mai uşor de digerat din punct de vedere politic în Franţa, unde popularitatea preşedintelui Francois Hollande se află la cel mai scăzut nivel. Montebourg a afirmat că guvernul este îngrijorat de posibile concedieri şi de pierderea puterii de decizie în urma tranzacţiei.

Directorul general al Alstom, Patrick Kron, s-a întâlnit deja cu reprezentanţi ai guvernului francez, potrivit uneia dintre surse.

GE este unul dintre cele mai mari conglomerate industriale americane, cu o gamă variată de produse, de la motoare pentru avioane la locomotive, turbine şi centrale electrice. Compania americană ţinteşte în principal activele Alstom în zona echipamentelor de transmisie a energiei şi în sectorul întreţinerii centralelor electrice.

Alstom a fost salvată în 2004 de guvernul francez şi un sindicat de bănci franceze cu un pachet de bailout de 4,4 miliarde euro, după ce compania a ajuns în pragul falimentului în 2003 din cauza unei serii de probleme tehnice la o divizie de turbine pe gaz cumpărată de la rivalul elveţian ABB.

Înfiinţată în 1928, Alstom a construit sistemul de transmisie a energiei electrice din Franţa şi o mare parte dintre centralele electrice din ţară.

Guvernul francez poate interveni pentru protejarea companiilor pe care le consideră de importanţă strategică. În 2005, statul a adoptat un decret pentru a bloca eventuala preluare a Danone de către PepsiCo.

Cea mai mare preluare efectuată în Franţa de o companie americană este tranzacţia prin care Kraft Foods a cumpărat divizia de fursecuri şi biscuiţi a Danone, în 2007, pentru 7,2 miliarde de dolari.

GE are 11.000 de angajaţi în Franţa şi a avut venituri de 7,8 miliarde de euro în această ţară în anul 2011. Alstom are 18.000 de angajaţi în Franţa, reprezentând aproximativ 20% din totalul la nivel global.

Directorul general al operaţiunilor GE din Franţa este Clara Gaymard, fosta şefă a agenţiei guvernamentale pentru promovarea investiţiilor străine.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb