Şeful INS îl contrazice pe Victor Ponta în privinţa evoluţiei economiei

I.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 noiembrie 2014

Actualizare 15:24 Niţă: "INS confirmă rezultatele pozitive şi infirmă recesiunea tehnică"

Datele publicate astăzi de INS confirmă faptul că economia ţării noastre continuă să înregistreze rezultate pozitive şi infirmă zvonurile privind recesiunea tehnică, susţine ministrul Economiei, Constantin Niţă, într-un comunicat trimis redacţiei.

Demnitarul subliniază că avansul PIB de 1,9% în T2-T3 2014 ne plasează pe primul loc în Uniunea Europeană, înaintea Poloniei (cu o creştere trimestrială de 0,9%).

"Încă din luna august a acestui an, atrăgeam atenţia asupra modului incorect în care este folosit termenul de ,«recesiune». Menţionam faptul că o economie nu poate fi în recesiune când aceasta creşte cu 2,6% într-un semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Avansul PIB, de 1,9%, în cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, ne plasează pe primul loc la nivelul UE, înaintea Poloniei (0,9%). Rezultatul continuă nivelul creşterii înregistrate pe parcursul acestui an, materializându-se printr-o creştere de 3,1% pe primele nouă luni ale acestui an", a comentat Niţă.

Ministrul a menţionat că avansul economiei României se bazează în principal pe producţie industrială şi exporturi. Acestea două reprezintă, în opinia oficialului, "elemente de bază în strategia economică a României, fapt pentru care Guvernul Ponta a luat măsurile necesare pentru consolidarea activităţii industriale, respectiv pentru dezvoltarea IMM-urilor şi stimularea extinderii companiilor româneşti pe pieţele externe".

"Trebuie remarcat faptul că, raportat la trimestrul al treilea din 2013, România a înregistrat cea de-a doua mare creştere din Uniunea Europeană, cu un nivel de 3,3%, pe primul loc situându-se economia poloneză. Am încredere că România va încheia anul cu o creştere economică în jurul cifrei de 3%, menţinându-şi stabilitatea acumulată în ultimii doi ani. Guvernul va continua să implementeze măsurile necesare pentru dezvoltarea mediului de afaceri, atragerea investiţiilor străine directe şi demararea unor proiecte majore de infrastructură care îşi vor replica efectele în economia naţională prin crearea de noi locuri de muncă şi repornirea industriei locale", a conchis Constantin Niţă.

---

Actualizare 10:10 INS: PIB mai mare cu 1,9% în trimestrul 3 faţă de trimestrul precedent

INS a revizuit în creştere PIB-ul pe primul trimestru

În trimestrul trei din 2014, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 1,9% iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 3,3%, arată datele INS.

Ca serie ajustată sezonier, în primele nouă luni ale anului, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013, cu 3,1%.

Ca serie brută, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,2%. În primele nouă luni ale anului, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013, cu 2,8%.

"Ca urmare a revizuirii seriei brute trimestriale pentru perioada 1995 - 2014, în vederea implementării cerinţelor Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a reconcilierii cu datele anuale revizuite conform SEC 2010, precum şi a includerii estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2014, publicată în comunicatul de presă nr. 244 din 8 octombrie 2014", mai arată comunicatul INS.

Astfel, rezultatele trimestrului întâi 2014, comparativ cu trimestrul patru 2013, au fost revizuite de la 99,9% la 100,5%, iar cele ale trimestrului doi 2014, comparativ cu trimestrul anterior, au fost revizuite de la 99,1% la 99,7%.

----------

Nimeni de la Guvern nu a sunat la INS, ca să afle cu prioritate datele privind evoluţia economiei în trimestrul al treilea şi, oricum, cifra anunţată de premier nu este cea care va fi comunicată, a declarat ieri Tudorel Andrei, şeful INS.

Premierul Ponta a declarat în dezbaterea avută miercuri seară la B1 TV că "INS va anunţa vineri că în trimestrul trei avem creştere economică peste 1% şi că în primul trimestru s-a recalculat şi nu am fost niciodată în recesiune", potrivit Hotnews.

PSD precizează într-un comunicat de presă: "Preşedintele PSD, Victor Ponta, a transmis miercuri, 12 noiembrie 2014, cu ocazia dezbaterii televizate la care a participat, estimarea proprie cu privire la creşterea economică a României din trimestrul al III-lea şi absenţa recesiunii în România în baza prognozelor şi estimărilor publicate de către Comisiei Europene. De altfel, prognoza Comisiei Europene de toamnă, din data de 4 noiembrie 2014, arată o creştere economică de 1% în trimestrul III, şi de 1,6% în trimestrul IV - ceea ce ar reprezenta cele mai mari creşteri economice trimestriale din Uniunea Europeană.

Victor Ponta nu are niciun fel de informaţii din partea Institutului Naţional de Statistică. Datele INS vor fi făcute publice vineri, urmând a se vedea în ce măsură acestea confirmă sau nu prognozele şi previziunile Comisiei Europene.

Dat fiind faptul că, în această dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă), s-au declanşat atacuri murdare cu evident iz electoral în presă cu privire la acest subiect, solicităm imperativ tuturor reprezentanţilor presei să nu manipuleze date oficiale şi să nu afecteze, în acest fel, credibilitatea instituţiilor statului".

Legea 226/2009 art 32(4) - legea de funcţionare a INS avertizează: "Difuzarea datelor statistice oficiale înainte de termenul de diseminare stabilit, precum şi tratamentul preferenţial acordat utilizatorilor de către orice persoană din sistemul statisticii oficiale constituie încălcări ale sarcinilor de serviciu şi atrag răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Economia merge mai bine decat a spus Ponta care a preluat previziunile U.E.Va deranjeaza?

    Este cotrazis in plus.E mai bine decat facea basescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb