Şeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupţie din Austria

J.P.
Anticorupţie / 22 septembrie 2020

Şeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupţie din Austria

Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom, este vizat de o plângere depusă de un whistleblower la parchetul anticorupţie din Austria, transmite publicaţia locală Kurier, conform G4media.ro.

Plângerea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al parchetului, care a spus că "verificăm acum existenţa unei suspiciuni iniţiale", potrivit publicaţiei citate.

Plângerea, datată 26 august, îl acuză pe Rainer Seele de abuz de încredere, acceptare de foloase şi încălcarea legislaţiei corporative în legătură cu tranzacţia prin care OMV a preluat 39% din acţiunile companiei petrochimice Borealis, în care deţinea deja 36%. OMV a cumpărat acţiunile de la fondul de investiţii Mubadala Investment Company din Abu Dhabi, iar Kurier scrie despre zvonurile din industria petrolieră potrivit cărora OMV ar fi plătit o sumă supraevaluată grupului din Emiratele Arabe Unite.

Autorul anonim al plângerii susţine, potrivit publicaţiei Kurier, că prejudiciul estimat produs companiei OMV ar fi de un miliard de euro.

Mai exact, Seele este acuzat că a acceptat o valoare supra-evaluată a acţiunilor Borealis, deşi evoluţia financiară a companiei între luna decembrie 2019 (când a fost făcută evaluarea) şi luna martie 2020 (când s-a încheiat afacerea) a fost negativă.

Rainer Seele, care a deţinut în trecut o poziţie non-executivă în conducerea companiei Borealis, e acuzat în plângerea depusă la parchet că nu ar fi prezentat conducerii OMV o prognoză a acţiunilor Borealis şi nici nu ar fi inclus în tranzacţie o clauză care să permită stoparea cumpărării sau renegocierea preţului în cazul unei evoluţii neaşteptate a pieţei. Potrivit Kurier, această clauză e comună în toate celelalte contracte ale OMV, lipsind doar din tranzacţia cu fondul Mubadala.

Un purtător de cuvânt al OMV a transmis pentru Kurier că firma nu a primit din partea procurorilor nici o înştiinţare privind eventuale învinuiri la adresa lui Seele, mai arată sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb