Şeful Statului Major Interarme francez avertizează asupra unei hotărâri politice "sălbatice" vizând bugetul

Cristina Radu
Internaţional / 6 septembrie 2017

François Lecointre (Sursa foto: Wikipedia)

François Lecointre (Sursa foto: Wikipedia)

Noul şef al Statului Major Interarme, generalul François Lecointre, a avertizat asupra "reflexelor regularizării bugetare sălbatice" în sectorul apărării, ce au fost cauzate de supraangajarea forţelor armate, potrivit agenţiei de ştiri News.ro.

François Lecointre a declarat marţi la Universitatea de Vară a Apărării, la Toulon, unde erau prezenţi ministrul Armatelor, militari şi parlamentari: "O armată este un pachebot. Nu construim şi reconstruim un aparat militar cu 2 lovituri de linguriţă".

Şeful Statului Major Interarme a susţinut că: "reflexele regularizării bugetare sălbatice distrug, din păcate, prea adesea, munca de coerenţă efectuată pe parcursul elaborării legii programării militare şi legilor finanţelor iniţiale".

Generalul François Lecointre a insistat asupra necesităţii menţinerii unei finanţări interministeriale a operaţiunilor externe, estimate la aproximativ 1,2 miliarde de euro pe an, pentru ca efortul să nu fie susţinut doar de Ministerul Armatelor.

Şeful Statului Major Interarme a afirmat: "Să nu pretindem că atingând ceea ce este de neatins nu va fi extrem de periculos, adică «Ministerul Armatelor, orice s-ar întâmpla, va prelua sub anvelopă toate cheltuielile operaţiunilor externe»".

Ministerul Armatelor va suporta în 2017 costurile suplimentare ale operaţiunilor externe, în valoare de aproximativ 850 de milioane de euro, până acum împărţite între alte ministere, în numele efortului colectiv al Apărării, conform sursei citate.

Bugetul ministerului va rămâne concret aparent neschimbat, în comparaţie cu cel adoptat de Parlament în 2016. Acest fapt reprezintă însă o scădere cu 850 de milioane de euro a programelor pentru echipamente, potrivit agenţiei de ştiri.

Tăierile bugatare impuse Ministerului Armatelor în 2017, pe fondul unui efort bugetar global, au provocat o criză între preşedintele Emmanuel Macron şi fostul şef al Statului Major Interarme, generalul Pierre de Villiers, care a demisionat în iulie.

Generalul Lemoine a explicat: "Un complement de solidaritate interministerială este extrem de important pentru a arăta că nu Armatele decid angajamentele lor". Acesta a continuat. "Este vorba despre un angajament al Aramatelor Franţei care este dorit de Guvern, preşedinte şi respectiv validat de către Parlament".

Şeful statului major a declarat joi, într-un interviu pentru Le Point, că nu regretă şi îşi asumă total această criză, pe care a catalogat-o drept o furtună într-un pahar de apă. El s-a angajat să ridice efortul Apărării la 2% din PIB în 2025, ceea ce înseamnă un buget de 50 de miliarde euro, cu o primă creştere de 1,8 miliarde a creditelor în 2018.

Ministrul Armatelor, Florence Parly, a spus: "Ritmul sporirii va continua cu o creştere de 1,6 miliarde de euro pe an pe toată durata (mandatului prezidenţial) de cinci ani". În acelaşi sens ca Lecointre, a evocat posibilitatea ajustării nivelului angajamentului (armatelor în zonele externe) în funcţie de evoluţia situaţiei pe teren, potrivit agenţiei.

O reformă profundă a Operaţiunii Sentinelle, ce mobilizează 7.000 oameni în Franţa după atentatele jihadiste din 2015, urmează să fie prezentată în curând, cu scopul de a-i face modul de operare mai eficient şi reactiv, potrivit spuselor Ministrului Apărării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb