Grupul Tata Motors din India a dezminţit astăzi informaţiile conform cărora pregăteşte vânzarea Jaguar Land Rover (JLR) producătorului auto francez PSA, transmite Reuters.
Agenţia de presă Press Association a anunţat, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că vânzarea ar fi iminentă şi ar aduce beneficii ambelor companii, scrie Agerpres.
"Politica noastră este să nu comentăm zvonurile din presă. Dar putem confirma că nu este nimic adevărat în aceste zvonuri", a afirmat un purtător de cuvânt al Tata Motors.
De asemenea, Pierre-Olivier Salmon, purtător de cuvânt al PSA (proprietarul brandurilor Peugeot, Citroen, DS, Opel şi Vauxhall), a declarat că producătorul auto francez "nu se grăbeşte" să facă achiziţii şi "se poate descurca singur". Deşi a dezminţit zvonurile, Pierre-Olivier Salmon a adăugat: "Generăm fluxul de numerar necesar pentru a plăti pentru viitorul nostru. Dacă apar oportunităţi, aşa cum a fost Opel, le vom lua în considerare", conform Agerpres.
Şeful PSA, Carlos Tavares, şi-a exprimat în trecut dorinţa de a fuziona sau de a achiziţiona producătorul auto britanic JLR. În aprilie, el declara că ar fi bine pentru PSA să deţină un brand de lux, iar compania ia în considerare "toate oportunităţile".
Recent, publicaţia The Wall Street Journal (WSJ) anunţa că PSA a abordat anul acesta Fiat Chrysler Automobiles (FCA) în vederea combinării celor doi producători auto, dar compania italo-americană a respins categoric propunerea.
Şefii FCA nu doresc o alianţă cu PSA deoarece, astfel, ar spori expunerea lor la piaţa europeană matură, în timp ce familia Agnelli, acţionar majoritar, nu este interesată de o tranzacţie finanţată cu acţiuni PSA, susţine WSJ. Oferta PSA va include probabil folosirea acţiunilor pentru realizarea tranzacţiei, ţinând cont de nivelul ridicat al datoriei companiei franceze, după achiziţionarea afacerilor europene ale General Motors, susţine WSJ, conform Agerpres.
După ce a raportat câştiguri record în 2018, grupul PSA a anunţat că-şi va reduce dependenţa de Europa prin lansarea Peugeot în America de Nord, Citroen în India şi Opel în Rusia.
Anul trecut, profitul a urcat la 5,69 miliarde de euro (6,46 miliarde de dolari), în timp ce vânzările au înregistrat un avans de 19%, la 74,03 miliarde de euro, iar marja de profit a urcat la 7,7%.
În martie 2017, producătorul auto francez a acceptat să achiziţioneze Opel cu 2,2 miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari), de la General Motors. Conform strategiei prezentate recent, Opel intenţionează să redevină profitabil până în 2020 şi să ofere versiuni electrice ale tuturor vehiculelor sale de pasageri până în 2024. Până atunci, compania vrea să ajungă la o marjă de profit de 2%, urmând să crească la 6% până în 2020, mai informează Agerpres.