SEMESTRUL I 2022 FINANCIAR Primele şase luni în cifre

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 iulie 2022

Primele şase luni în cifre

10 ianuarie

- Consiliul de administraţie al BNR decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 2% pe an, de la 1,75%, începând cu data de 11 ianuarie 2022.

19 ianuarie

- Guvernul adoptă ordonanţa de urgenţă prin care este reintrodusă măsura acordării şomajului tehnic (în contextul pandemiei).

20 ianuarie

- Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cel al SUA, Joe Biden, anunţă că ţările lor sunt gata să trimite noi trupe pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în România, pentru descurajarea oricărui tip de agresiune din partea Federaţiei Ruse la adresa aliaţilor.

25 ianuarie

- Premierul decide înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energiei, structură ce are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor energiei.

- Guvernul aprobă ordonanţa de urgenţă prin care se stabilesc noi reguli privind compensarea şi plafonarea preţurilor energiei, de la 1 februarie.

- Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) anunţă deschiderea negocierilor privind aderarea ţării noastre la această structură internaţională.

26 ianuarie

- Comisia Europeană aprobă planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia SA şi implicit ajutorul de stat în valoare de până la 2,66 miliarde de euro (13,15 miliarde de lei) pe care autorităţile de la Bucureşti doresc să îl vireze acestei companii de stat.

28 ianuarie

- Ministerul de Finanţe anunţă că ţara noastră a încheiat anul 2021 cu un deficit bugetar de 80 de miliarde lei (6,72% din PIB), în scădere faţă de deficitul de 101,8 miliarde lei (9,61% din PIB) înregistrat în 2020.

- Preşedintele ţării, Klaus Iohanis, emite decretul prin care Marcel-Ioan Boloş este numit ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, funcţie rămasă vacantă în decembrie 2021, după demisia lui Florin Roman, acuzat de plagiat.

2 februarie

- Peşedintele american Joe Biden solicită Pentagonului dislocarea în ţara noastră, de la baza germană din Vilsek, a unui batalion Stryker, din cadrul Regimentului 2 Cavalerie.

9 februarie

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50%, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022.

11 februarie

- Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, efectuează o vizită oficială în România, declarând că Alianţa ar putea poziţiona pe termen lung în ţara noastră mai multe grupuri de luptă.

14 februarie

- Guvernul aprobă o ordonanţă de urgenţă prin care, pe lângă subvenţionarea cu 50% a diferenţei dintre preţul de achiziţie a gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 de lei kilowatt-oră, acordă o compensaţie de 50% pe diferenţa de preţ, pentru lunile ianuarie şi februarie.

21 februarie

- Camera Deputaţilor adoptă desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunillor din Justiţie (SIIJ).

24 februarie

- Rusia atacă Ucraina, primul val de refugiaţi ucraineni soseşte în ţara noastră.

- Preşedintele Klaus Iohannis participă, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, convocată ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

- Premierul Nicolae Ciucă convoacă, la nivelul Guvernului, un task-force pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, iar Ministerul Afacerilor Externe decide monitorizarea situaţiei cetăţenilor români din Ucraina.

- Are loc o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în care sunt stabilite principalele măsuri ce trebuie luate în perioada conflictului ruso-ucrainean.

- Premierul Nicolae Ciucă anunţă noi măsuri de protejare a populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor energiei şi gazelor naturale, măsuri care vor fi aplicate timp de un an, începând din 1 aprilie.

25 februarie

- Preşedintele Klaus Iohannis participă la summitul NATO desfăşurat în format virtual.

26 februarie

- Premierul Belgiei, Alexander de Croo, anunţă că ţara sa va desfăşura, la începutul lunii martie, 300 de soldaţi în România ca parte a eforturilor NATO de a-şi consolida flancul estic.

28 februarie

- Primii militari francezi din cadrul Forţei de Răspuns a NATO sosesc în România, la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

- Senatul, în calitate de for decizional, adoptă desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunillor din Justiţie (SIIJ).

1 martie

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) decide alocarea pentru Apărare a unui buget de 2,5% din PIB, precum şi solicitarea adresată NATO privind dislocarea de forţe aliate în ţara noastră pentru constituirea unui grup de luptă menit să consolideze apărarea pe Flancul Estic al alianţei militare.

- Sosesc în ţara noastră, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, încă 135 de militari francezi şi mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy.

2 martie

- Are loc un accident aviatic în judeţul Constanţa, în urma căruia au decedat opt militari.

3 martie

- Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, aflată în vizită oficială în România, anunţă activarea mecanismului de protecţie temporară, prin care li se oferă refugiaţilor ucraineni drepturi de şedere, acces la un loc de muncă şi la locuinţe.

9 martie

- Guvernul ridică starea de alertă, fiind eliminate toate măsurile de restricţie impuse din 15 martie 2020 până în 8 martie 2022, în contextul pandemiei de Covid.

- Odată cu încetarea stării de alertă, Grupul de Comunicare Strategică, înfiinţat la debutul pandemiei, şi-a încheiat activitatea, bilanţul zilnic al cazurilor de Covid-19 fiind comunicat de Ministerul Sănătăţii.

10 martie

- Executivul aprobă ordonanţa de urgenţă privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia..

11 martie

- Vicepreşedintele american Kamala Harris efectuează o vizită oficială în România, reafirmând angajamentul SUA pentru respectarea articolului 5 din Tratatul NATO, care stabileşte apărarea colectivă a aliaţilor în cazul agresării unui stat membru de către un stat terţ.

- Guvernul abrogă OUG 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România.

13 martie

- Ultima zi în care este raportat zilnic bilanţul vaccinărilor împotriva Covid-19 de către Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid-19 (CNACV). Datele oficiale arată, în ziua respectivă, că în ţara noastră au fost administrate 16.737.321 de doze de vaccin anti-Covid; 8.116.026 de persoane fiind vaccinate cu prima doză, 8.080.704 - cu schema completă, iar 2.548.948 - cu doza de rapel.

16 martie

- Guvernul aprobă proiectul de lege privind cadrul general aplicabil băncilor de dezvoltare din România.

18 martie

- Executivul aprobă ordonanţa de urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023. Actul normativ prevede plafonarea preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei non-casnici.

24 martie

- Are loc un Summit NATO la Bruxelles, care decide înfiinţarea a patru grupuri de luptă pe Flancul Estic al alianţei, amplasate în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia.

30 martie

- Patru aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale Britanice (RAF) aterizează la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Detaşamentul britanic, format din aproximativ 150 de militari şi aeronave Eurofighter Typhoon, execută, timp de patru luni, împreună cu militarii Forţelor Aeriene Române, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită sub comandă NATO.

2 aprilie

- Florin Cîţu îşi înaintează demisia din funcţia de preşedinte al PNL.

4 aprilie

- Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine un discurs video în plenul Parlamentului României.

5 aprilie

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 3% pe an, de la 2,50% pe an, începând cu data de 6 aprilie.

6 aprilie 2022

- Dan Vîlceanu, care şi-a înaintat demisia din funcţia de secretar general al PNL, demisionează şi din funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

- Guvernul decide suplimentarea bugetului programului naţional de investiţii "Anghel Saligny" cu 15,5 miliarde lei, la 65,5 miliarde lei.

7 aprilie

- Preşedintele Klaus Iohannis îl numeşte interimar în fruntea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pe Marcel-Ioan Boloş, care la data respectivă era ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

10 aprilie

- Congresul Extraordinar al PNL îl alege în funcţia de preşedinte pe premierul Nicolae Ciucă.

14 aprilie

- Guvernul Ciucă decide suplimentarea cu 200 de milioane de lei a bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în vederea fluidizării tranzitului de mărfuri în Portul Constanţa.

- Executivul aprobă ordonanţa de urgenţă prin care sunt diminuate arieratele bugetare ale unor operatori economici din industria naţională de apărare.

18 aprilie

- Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) dispune trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Ion Rădoi, preşedinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (USLM) şi administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL pentru infracţiunile de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, având ca scop obţinerea de foloase necuvenite şi şantaj.

20 aprilie

- Camera Deputaţilor adoptă, în calitate de for decizional, proiectul de lege care simplifică birocraţia şi regimului fiscal pentru investitorii individuali la bursă.

21 aprilie

- Guvernul decide modificarea HG 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie.

22 aprilie

- Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, efectuează o vizită în ţara noastră, discutând cu decidenţii politici de la Bucureşti despre necesitatea sprijinirii cu armament a ţării vecine.

26 aprilie

- Liderul PSD, Marcel Ciolacu, efectuează o vizită în Ucraina alături de premierul Nicolae Ciucă. Cei doi oficiali români s-au întâlnit la Kiev cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu premierul ucrainean Denis Shmyhal.

27 aprilie

- Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, se deplasează la Kiev, unde se întâlneşte cu Ruslan Stefanchuk, şeful Radei Supreme (Parlamentul unicameral al Ucrainei).

29 aprilie

- Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Naţională a României (BNR) au convenit asupra reînnoirii aranjamentului-cadru de furnizare de lichiditate în euro pentru BNR, prin intermediul unei linii repo, în contextul incertitudinilor şi riscurilor crescute din regiune, ca urmare a războiului din Ucraina, anunţă BNR. În baza acestui acord, BNR poate împrumuta până la 4,5 miliarde de euro de la BCE.

3 mai

- Este semnat contractul privind achiziţia de către Romgaz SA a acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Ro. Ltd. pentru 50% din perimetrul Neptun Deep, tranzacţie în valoare de 1,06 miliarde de euro.

4 mai

- Guvernul aprobă şi trimite Parlamentului un proiect legislativ privind supravegherea prudenţială a societăţilor de servicii de investiţii financiare.

9 mai

- Executivul aprobă un act normativ prin care acordă, până la 31 decembrie 2022, sprijin material categoriilor de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă, suportate parţial din fonduri externe nerambursabile, printre care 250 lei de persoană, sub formă de tichete sociale (vouchere) pe suport electronic, o dată la două luni, pentru achiziţionarea de produse alimentare de bază şi/sau pentru asigurarea de mese calde.

10 mai

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 3,75% pe an, de la 3% pe an, începând cu data de 11 mai.

12 mai

- Curtea de Apel Bucureşti dă sentinţa definitivă în dosarul Colectiv, ex-primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, fiind condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.

13 mai

- Este soluţionat definitiv dosarul penal privindu-l pe Sorin Oprescu, fostul primar general al Capitalei, care a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la 10 ani şi 8 luni de închisoare, la confiscarea extinsă a sumelor de 102.000 lei şi 9.400 de euro, precum şi a mai multor case şi terenuri deţinute în Bucureşti şi Ciolpani.

16 mai

- Este semnat acordul între Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) privind furnizarea de servicii de consultanţă în vederea elaborării strategiei pentru decarbonizare.

18 mai

- Camera Deputaţilor adoptă, în calitate de for decizional, proiectul de lege care modifică legea privind explorarea şi exploatarea gazelor naturale din perimetrele offshore.

- Cabinetul aprobă o hotărâre de guvern ce stabileşte acordarea unui ajutor de stat operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri şi transport persoane, pentru compensarea creşterii preţurilor combustibililor. Ajutorul se acordă sub formă de grant şi are valoarea de 50 de bani pe litrul de combustibil achiziţionat, dar nu mai mult de 400.000 de euro/firmă.

- Guvernul decide modificarea şi completarea Codului de procedură fiscală în sensul stabilirii unei facilităţi temporare de scutire de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei, începând cu data de 1 iunie 2022.

25 mai

- Preşedintele Klaus Iohannis semnează decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.

26 mai

- Guvernul aprobă Planul de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în ţară, care prevede stabilirea unui set de măsuri şi proceduri pentru anularea, reducerea sau eliminarea efectelor unor posibile perturbări în aprovizionarea cu gaze naturale.

2 iunie

- BNR anunţă că, la data de 31 mai 2022, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la 40.920 de milioane de euro, faţă de 40.501 milioane de euro la 30 aprilie 2022. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5.741 milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 mai 2022 erau de 46.661 milioane de euro, faţă de 46.533 milioane de euro la 30 aprilie 2022.

- Guvernul decide acordarea, în luna iulie, a unui ajutor financiar de 700 de lei pensionarilor ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei, precum şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

9 iunie

- Pentru sprijinirea companiilor din ţara noastră a căror cifră de afaceri este afectată de războiul din Ucraina şi de sancţiunile economice impuse Federaţiei Ruse de către UE, Guvernul aprobă un act normativ prin care instituie un mecanism pe baza căruia se pot face unele derogări în sensul de a fi permise operaţiuni precum accesarea fondurilor necesare pentru continuarea activităţii economice, plata salariilor angajaţilor, plata utilităţilor, a serviciilor, taxelor, contribuţiilor, costurilor comerciale, furnizorilor aferenţi activităţii de producţie, achiziţie şi vânzare etc.

10 iunie

- Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) adoptă foaia de parcurs pentru aderarea României la acest for şi o serie de recomandări pentru autorităţile din ţara noastră.

15 iunie

- Compania Black Sea Oil&Gas începe să extragă primele cantităţi de gaze naturale din Marea Neagră din zăcământul Midia şi pompează în reţeaua naţională primele volume extrase din perimetrele offshore de mică adâncime Ana şi Doina.

16 iunie

- Preşedintele Klaus Iohannis propune, cu prilejul vizitei efectuate la Kiev alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, de cancelarul german Olaf Scholz şi de premierul italian Mario Draghi, realizarea unor coridoare albastre în Marea Neagră pentru exportarea cerealelor din Ucraina.

17 iunie

- Executivul decide aprobarea prelungirii datei la care se raportează obligaţiile bugetare restante la 31 decembrie 2021 şi care pot face obiectul restructurării, venind în sprijinul agenţilor economici care se confruntă cu dificultăţi financiare.

- Guvernul stabileşte prelungirea până la 31 decembrie 2026 a aplicării taxării inverse a TVA pentru mai multe produse şi servicii, precum şi mărirea accizelor pentru băuturile fermentate, necarbonatate sau spumoase care au o concentraţie alcoolică de peste 8,5%.

21 iunie

- BNR avertizează, în raportul asupra stabilităţii financiare, că gradul de incertitudine privind evoluţiile macroeconomice la nivel global a crescut substanţial faţă de finalul anului trecut şi că riscurile la adresa economiei interne s-au accentuat în prima jumătate a anului 2022.

- Camera Deputaţilor aprobă, în calitate de for decizional, legea care prevede dublarea pragurilor privind valoarea achiziţiilor directe.

27 iunie

- Ministerul Finanţelor anunţă că deficitul bugetar a ajuns la 1,57% din PIB la finalul primelor cinci luni ale anului, adică 20,90 miliarde de lei, faţă de 2,22% din PIB, respectiv 26,18 miliarde lei în acelaşi interval din 2021.

29 iunie

- Ţările NATO, printre care şi România, aprobă Noul concept strategic al Alianţei, potrivit căruia Rusia este considerată "cea mai semnificativă şi directă ameninţare".

- Liberalul Florin Cîţu este nevoit să demisioneze din funcţia de preşedinte al Senatului, funcţie al cărei interimat a fost preluat de Alina Gorghiu.

30 iunie

- Guvernul aprobă un act normativ prin care preţul benzinei şi motorinei este subvenţionat, de la 1 iulie, cu 50 de bani pe litru de carburant la pompă. Din această sumă, 25 de bani sunt susţinuţi de la bugetul de stat şi 25 de bani de către companiile de profil.

- Guvernul aprobă ordonanţa de urgenţă prin care acordă posibilitatea persoanelor şi firmelor aflate în dificultate financiară să îşi amâne ratele bancare pentru o perioadă de maximum nouă luni.

- De la începutul pandemiei, numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 în ţara noastră ajunge la 2,93 de milioane.

- Indicele BET, care măsoară dinamica celor mai lichide 20 de acţiuni ale pieţei noastre, a scăzut cu 5,9% în perioada ianuarie-iunie 2022, iar BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a urcat cu 4,4%, înregistrând cea mai bună evoluţie dintre coşurile de acţiuni de la BVB.

- Indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un declin de 6% în primele şase luni ale anului, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de acţiuni, s-a depreciat cu 10,5%.

- Cu o creştere de 29,2%, acţiunile Romgaz (SNG) au fost vedeta bursei noastre în perioada ianuarie-iunie 2022.

- Acţiunile TeraPlast (TRP) au scăzut cu 30,9% în primele şase luni ale anului, în condiţiile în care atractivitatea companiei pentru investitori s-a redus după alocarea dividendului uriaş de anul trecut, a reducerii marjelor şi deteriorării perspectivelor sectorului construcţiilor.

- Titlurile Purcari Wineries (WINE) au căzut cu 39,4% din cauza situării în Republica Moldova, ţară pentru care riscul perceput a crescut masiv după invazia Rusiei în Ucraina.

- Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor de la BVB a fost, în primul semestru, de peste 60 de milioane de lei, pe segmentul de acţiuni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Destul de agitat semestrul! Nu prea s.a luat în seamă sfatul lui Isărescu...ceaiul de tei! Poate pe a doua parte a anului ne liniștim puțin!...mai mult.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb