Trimestrul I în cifre

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 aprilie 2024

Trimestrul I în cifre

English Version

1 ianuarie

- Intră în vigoare facturarea electronică obligatorie pentru toate tranzacţiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul ţării. Măsura este aplicabilă până la 31 decembrie 2026.

9 ianuarie

- Sute de fermieri se deplasează spre Capitală, nemulţumiţi de măsurile fiscale impuse de Guvern la finalul anului trecut şi de generalizarea, începând cu 1 ianuarie 2024, a sistemelor de raportare digitală Ro e-Factura şi Ro e-Transport, dar şi de creşterea accizelor pentru carburanţi şi a tarifelor RCA.

11 ianuarie

- Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare de stat notificată de România în valoare de 126 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în porturile care se confruntă cu o creştere a fluxurilor comerciale ca urmare a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

- Executivul adoptă un memorandum în baza căruia a fost deblocată angajarea pentru 1.055 de posturi în Sănătate.

18 ianuarie

- Debutează la Bursa de Valori Bucureşti obligaţiunile emise de Consiliul Judeţean Cluj. Emisiunea de obligaţiuni s-a desfăşurat în cadrul unui plasament privat, încheiat în decembrie 2023. Suma atrasă de la investitori a fost de 76 de milioane de euro.

25 ianuarie

- Guvernul modifică unele prevederi referitoare la aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale (rovinieta), pentru perioada cuprinsă până la 1 ianuarie 2026.

30 ianuarie

- Ministerul Finanţelor anunţă că execuţia bugetului general consolidat pe anul 2023 s-a încheiat cu un deficit de 89,90 miliarde de lei, respectiv 5,68% din PIB, faţă de 80,77 miliarde de lei, respectiv 5,76% din PIB în 2022.

- Are loc un atac cibernetic care a reuşit să spargă bazele de date de la Camera Deputaţilor şi să copieze 316 fişiere, unele conţinând date personale ale parlamentarilor, inclusiv contracte sau fişe medicale.

31 ianuarie

- Guvernul aprobă o ordonanţă de urgenţă prin care decide prelungirea plafonării adaosului comercial la 14 alimente de bază, măsură instituită pentru 90 de zile prin OUG 67/2023 şi prelungită apoi încă 90 de zile la finalul lunii octombrie a anului trecut.

1 februarie

- Ministerul Finanţelor publică bilanţul ANAF pe anul 2023, arătând că au fost identificate obligaţii fiscale nedeclarate de 10,62 miliarde lei, peste 70% dintre acestea fiind generate în domeniul industriilor prelucrătoare, comerţului (cu ridicata şi amănuntul), al reparării autovehiculelor şi motocicletelor, şi construcţii.

- Guvernul adoptă un memorandum prin care împuterniceşte Ministerul Finanţelor să contracteze servicii de asistenţă juridică şi reprezentare în vederea asigurării reprezentării ţării noastre în cauza aflată pe rolul Tribunalului de Primă Instanţă francofon din Bruxelles, în care compania Pfizer - BioNTech a acţionat România în judecată pentru plata tuturor vaccinurilor anti-Covid achiziţionate ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în anul 2021. În acest dosar, Pfizer îi cere guvernului de la Bucureşti să plătească 564 de milioane de euro pentru cele 28,94 milioane de vaccinuri comandate.

13 februarie

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României hotărăşte următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

16 februarie

- Guvernul decide acordarea ajutorului de stat de restructurare sub formă de grant Societăţii Complexului Energetic Oltenia SA pentru finanţarea achiziţiei de certificate de emisii de gaze cu efect de seră în anul 2024, în valoare de 386,63 milioane lei.

21 februarie

- Coaliţia de guvernare PSD-PNL decide comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare şi devansarea alegerilor prezidenţiale. Astfel, în 9 iunie vor avea loc alegerile europarlamentare şi cele locale, în 8 şi 22 septembrie - cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, iar în 8 decembrie sunt programate să se desfăşoare alegerile parlamentare.

26 februarie

- Marius Voineag, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezintă bilanţul activităţii instituţiei pentru anul 2023, din care rezultă că numărul dosarelor soluţionate a crescut cu aproximativ 10% anul trecut, faţă de anul 2022, ajungând la 2.259.

28 februarie

- Guvernul aprobă o ordonanţă de urgenţă prin care le asigură, în continuare, persoanelor din categoriile vulnerabile, dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie, pentru perioada rămasă din sezonul rece.

1 martie

- Agenţia de evaluare Fitch reconfirmă ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă.

- Banca Naţională a României (BNR) anunţă că, la data de 29 februarie 2024, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la 63.128 milioane de euro, faţă de 61.416 milioane euro la 31 ianuarie 2024. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6.240 milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 29 februarie 2024 erau de 69.368 milioane de euro, faţă de 67.685 milioane euro la 31 ianuarie 2024.

8 martie

- Instanţa de arbitraj internaţional de pe lângă Banca Mondială (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii - ICSID) decide respingerea acţiunii iniţiată de compania Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană, respingând implicit şi despăgubirile de peste şase miliarde de dolari solicitate şi obligând compania respectivă să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

12 martie

- Preşedintele Klaus Iohannis declară că doreşte să devină secretar general al NATO, după ce această funcţie va rămâne vacantă la încheierea mandatului lui Jens Stoltenberg.

15 martie

- BNR anunţă că, în luna ianuarie 2024, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 1.358 milioane euro, comparativ cu 760 milioane euro în luna ianuarie 2023. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 229 milioane euro, balanţa serviciilor - un excedent mai mic cu 351 milioane euro, balanţa veniturilor primare - un deficit de 376 milioane euro, comparativ cu un excedent de 27 milioane euro în luna ianuarie 2023, iar balanţa veniturilor secundare - un excedent mai mic cu 72 milioane euro.

20 martie

- Oficialii Comisiei Europene, veniţi la Bucureşti, prezintă raportul anual de progres al ţării noastre în privinţa implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, declarând că, dacă guvernul PSD-PNL nu va face reformele asumate în PNRR, deficitul bugetar al României va sări de 7% din PIB la finalul anului 2024.

25 martie

- Comisia Europeană arată într-un raport că, în ciuda unor îmbunătăţiri, România se confruntă în continuare cu vulnerabilitatea veniturilor fiscale, iar deficitele bugetare mari şi rata ridicată a inflaţiei, care sunt toate peste nivelurile pre-pandemie, fac economia naţională potenţial vulnerabilă la şocuri.

26 martie

- Ministerul Finanţelor anunţă că deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după primele două luni ale acestui an (1,67% din PIB), de la 17,04 miliarde lei (1,07%) în aceeaşi perioadă a anului trecut.

29 martie

- Indicele BET, care captează dinamica celor mai lichide 20 de titluri ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat cu 10,8% în primul trimestru din 2024, la 17.026 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 7,9%, până la 3.116 puncte.

- Indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de titluri ale pieţei noastre, s-a apreciat cu 9,8% în primele trei luni ale anului, până la 1.453 de puncte.

- În cazul producătorilor de energie, cea mai mare apreciere a preţului acţiunii în primul trimestru a avut-o OMV Petrom, cu un avans de 17,2%.

- Titlurile Romgaz s-au apreciat cu 12%, în contextul în care compania a raportat un profit net dublu pentru ultimele luni ale anului 2023.

- Acţiunile Aquila au urcat cu 34,8% în primele trei luni ale anului, continuând trendul ascendent de anul trecut.

- Titlurile Sphera Franchise Group s-au apreciat cu 14% în primul trimestru, compania raportând un profit în creştere cu 60% pentru ultimele trei luni din 2023.

- Acţunile Digi Communications s-au apreciat cu 13,6% în primele trei luni ale anului, titlurile Transport Trade Services - cu 6,7%, acţiunile Purcari Wineries - cu 6,4%.

- Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a avut o creştere de 2,5% în trimestrul întâi, la 60.771 de puncte, consemnând cea mai slabă evoluţie dintre indicii BVB.

31 martie

- România şi Bulgaria intră cu frontierele aeriene şi maritime în spaţiul Schengen, de liberă circulaţie a mărfurilor şi persoanelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb